Kahramanmaraş’ın kültürü ve geleneksel el sanatları konusunda araştırma, geliştirme ve arşivleme çalışmaları yapmak amacıyla kurulan Olgunlaşma Enstitüsü, kuruluşunun ardından geçen sürede yaptığı birbirinden güzel çalışmalarla dikkatleri üzerine çekiyor. Elde edilen verileri yenilikçi yaklaşımlar ile sentezleyebilen, sanatsal düşünceyi ürüne dönüştürebilen ve nitelikli meslek elemanlarını topluma kazandırmayı amaçlayan Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, kadim kültürel değerlerimizin ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımını sağlıyor. Birbirinden güzel el emeği göz nuru eserleri geleceğe aktaran Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, yenilikçi bakış açısını koronavirüs tehdidinin olduğu şu günlerde de gösterdi.

OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ’NDE MASKE ÜRETİMİ YAPILIYOR!

Koronavirüs bulaşan vaka sayısının Türkiye’de her geçen gün artması sonrası vatandaşlarda da büyük bir telaş oluştu. Sağlık ürünleri noktasında özellikle maskelere yoğun ilgi gösterilmesiyle fırsatçılarda harekete geçti. Hal böyle olunca koronavirüsü için tedbir amaçlı kullanılan ve son günlerde satışlarında artış yaşanan maskelerin fiyatları el yakmaya başladı. Gelişmeler üzerine hareket geçen Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’nin birçok ilinde bünyesinde bulunan kurum ve kuruluşlarla dezenfektan, önlük, tulum ve cerrahi maske üretimi başlattı. Yeni tip koronavirüsün yayılımını azaltmak noktasında hayati önem taşıyan maske üretimi projesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın paydaşı olan Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, ürettiği maskeleri ilk etapta yaşlı ve bakıma muhtaç ailelere ücretsiz ulaştırıyor. Geri kalan maskeler ise Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne teslim ediliyor. Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü’ndeki koronavirüs tedbirleri ve maske üretimi noktasında bilgiler veren Enstitü Müdürü Mutlu Aslantürk, “Bu hem bir moral ve motivasyon desteği hem de bakanlığın ortaya koyduğu çabaya katkıda bulanmak ile ilgili bir çalışma” dedi.

“USTA ÖĞRETİCİLERİMİZ EVDEN ÇALIŞIYOR”

Olgunlaşma Enstitüsü olarak koronavirüs tedbirleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı’nın yayımladığı genelge çerçevesinde uzaktan çalışma ve dönüşümlü esnek çalışma modeline geçtiklerini anlatan Aslantürk, “Tavsiyelere ellerinden geldiğince uymalarının yanı sıra yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının yayılımının en aza indirilmesi amacıyla salgınla mücadeleyi, etkilerinin azaltılmasına yönelik faaliyetleri zafiyete uğratmayacak ve kamu hizmetlerini aksatmayacak şekilde, ihtiyacı karşılayacak kadar asgari sayıda personelin bulundurulması şartıyla çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara; uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemini uygulayan enstitümüz aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı’nın, dünyada büyük krize neden olan koronavirüs nedeniyle attığı flaş bir adıma destek çıktı. Bizim koronavirüse karşı aldığımız tedbirlerden en önemlisi Cumhurbaşkanlığımızın yayınladığı genelge kapsamında evden çalışma noktasında programdan istifade etmek oldu. Usta öğreticilerimizle beraber haftalık çalışma programları düzenliyoruz, her hafta bir plan doğrultusunda çalışmaları takip ediyoruz. Hafta sonları ve Cuma günleri bir araya gelerek yaptığımız çalışmaları değerlendiriyor, bir sonraki haftanın da planlamasını yapıyoruz. Bu şekilde evden çalışmaya geçtik, son derece de verimli ve iyi neticeler de aldık. Usta öğreticilerimiz kendilerine sunulan bu güzel imkanın değerlendirilmesi için okulda olduğundan çok daha verimli çalışmaya başladılar. Bununla ilgili olarak dönüşlerimiz çok iyi oldu” ifadelerini kullandı.

“TEK KULLANIMLIK NON-STERİL CERRAHİ MASKE ÜRETİYORUZ”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın dezenfektan, önlük, tulum ve cerrahi maske üretimi noktasında başlattığı kampanyaya destek verdiklerini belirten Aslantürk, “Onun dışında Milli Eğitim Bakanlığımızın medikal malzeme noktasında piyasadaki daralmayı desteklemek amacıyla başlattığı COVID-19’la ilgili çalışmalara katıldık. Bu minvalde Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü olarak sürece destek vermek adına maske üretim faaliyetlerine başladık. Spunbond nonwoven kumaş ile üretilen tek kullanımlık non-steril cerrahi maskeler, usta öğreticiler tarafından evde dikiliyor ve enstitüde ütüsü yapıldıktan sonra paketleniyor. Üretilen cerrahi maskelerin öncelikli olarak yaşlı ve bakıma muhtaç ailelere ücretsiz ulaştırılması hedefleniyor. Burada günlük bin adet maske üretebiliyoruz, böyle bir kapasitemiz var. Şuan da ürettiğimiz maskeleri en çok Büyükşehir Belediyesi ile paylaşıyoruz. Gerekli yerlerde kullanıma sunmuş oluyoruz bu yolla. Bu çalışmalar dışında kurumumuzun hijyeniyle ilgili çalışmalarımız oldu, bütüncül bir temizlik yaptık ve onun arkasından da gerekli ilaçlamaları yaptık. Günlük olarak girip çıkanı kontrol altında tutmaya çalışıyoruz ve düzenli olarak günlük temizlik ve hijyen faaliyetlerimize de devam ediyoruz” dedi.

“AMACIMIZ MORAL VE DESTEKTE BULUNMAK”

Asıl amaçlarının moral ve destekte bulunmak olduğuna vurgu yapan Aslantürk, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın maske üretme noktasındaki arzusunun bir parçası olmayı istedik. Piyasada bir daralma olup olmadığı noktasında devletimizin ve bakanlığımızın bu konuda gerekli tedbirleri almış olduğu yönde. Bu hem bir moral ve motivasyon desteği hem de bakanlığın ortaya koyduğu çabaya katkıda bulanmak ile ilgili bir çalışma bizimkisi. Kişisel olarak da her konuda olduğu gibi Sağlık Bakanlığımızın bu konudaki etkinliğini de son derece faydalı ve olması gerektiği şekilde planlanmış olduğuna inanıyorum. Bir daralmadan ziyade moral ve destek çalışması aslında bizimkisi” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz