Kahramanmaraş’ın kültürü ve geleneksel el sanatları konusunda araştırma, geliştirme ve arşivleme çalışmaları yapmak amacıyla kurulan Olgunlaşma Enstitüsü, kuruluşunun ardından geçen sürede yaptığı birbirinden güzel çalışmalarla dikkatleri üzerine çekiyor. Elde edilen verileri yenilikçi yaklaşımlar ile sentezleyebilen, sanatsal düşünceyi ürüne dönüştürebilen ve nitelikli meslek elemanlarını topluma kazandırmayı amaçlayan Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, kadim kültürel değerlerin ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımını sağlıyor. El emeği göz nuru birbirinden güzel eserleri geleceğe aktaran Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, bir taraftan “Kurtuluşun 100. Yılı” etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş’ın yapı taşlarını çeşitli el sanatları aracılığıyla yeniden yorumlarken, diğer taraftan da kentin değerlerini sanata dönüştürüyor. Kentin geleceğine damga vuracak olan Germanicia Antik Kenti’ndeki mozaiklerden yola çıkarak Mozaik Kursu açan Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü, kursun sonucunda ortaya çıkan eserleri Kahramanmaraş Müzesi’nde sergiye açtı. Yoğun ilgi gören sergiye Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Fatih Damatlar, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“MOZAİKLER ÖNEMLİ BİRER MİRAS”

Serginin açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından bütün eserleri tek tek gezen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş’ın 7 bin yıldan fazla tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi. Germanicia Antik Kenti Mozaikleri’nin önemli bir değer olduğuna dikkat çeken Güngör, “Kahramanmaraş’ımız gerçekten 7 bin yıldan fazla tarihiyle önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Bu aradan geçen yıllar içerisinde birçok medeniyet buradan gelmiş-geçmiş. Bunlardan bir tanesi de Roma Medeniyeti. Tarihçilerimizin söylediğine göre 1500 yıl öncesine Roma dönemine ait mozaikler var. Bu bizim şehrimizin birçok alanda olduğu gibi bu döneme ait de bir kültürel mirası. Bununla ilgili Olgunlaşma Enstitü’müz Germanicia mozaiklerindeki figürleri çeşitli şekillerde işlemişler, çok güzel bir sergi hazırlamışlar. Müzemizde bu sergiyi açtık ve el emeği, göz nuru ürünleri yerinde gördük. Tabi bunun daha fazla katma değerinin olması lazım. Bu konuda da gerek Valiliğimiz, Kültür Bakanlığımız, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve Müze Müdürlüğümüz el birliğiyle çalışıyor. Önümüzdeki günlerde de hem Kültür Bakanlığımızın hem de kurum üyelerimizin katılımıyla bir çalıştay yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte bu değeri, kültürel mirası turizme kazandırmak ve dünyaya tanıtmak için çalışmalar yapıyoruz. 10 yıla yaklaşan süredir oradaki hemşerilerimizin mülkiyetini sınırlandıran bir sorun haline gelmiş. Bu sorunu biz bir fırsata da çevirmeye çalışıyoruz. Öyle tahmin ediyorum ki önümüzdeki süreçte Germanicia şehrini mahalle şeklinde turizme alan açmaya çalışıyoruz. Kurumlarımızın iş birliğinde de bunun yol haritasını çizmeye çalışıyoruz. Bugün emeği geçen çok değerli Olgunlaşma Enstitüsü’nün yöneticilerine, müdürlerine, çalışanlarına yürekten teşekkür ediyorum. Bu ve benzeri çalışmalarla hem kültürümüzü hem de tarihi mirasımızı tanıtma fırsatı buluyoruz” dedi.

“BÖLGENİN TARİHİ DOKUSUNU ORTAYA ÇIKARAN BİR SERGİ”

Serginin kentin tarihi dokusunu ortaya çıkarttığına dikkat çeken Vali Yardımcısı Fatih Damatlar, “Böyle güzel bir etkinliği düzenledikleri için hem Müze Müdürlüğü’ne hem de Olgunlaşma Enstitüsü’ne teşekkür ediyoruz. Hanımefendilerin boş zamanlarını değerlendirebileceği bir etkinlik olmuş. Gerçeğin birebir yansıması diyebiliriz. Bu bölgenin tarihi dokusunu ortaya koyan güzel bir sergi, umarım il genelinde bu tür etkinlikler yaygınlaşır. İlimizin tanıtımında rol alır. Emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“BU SERGİ İKİ GÜZEL İLKİ BİZLERE YAŞATTI”

Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mutlu Aslantürk ise sergi hakkında bilgi verdi. Aslantürk, “Katılan herkese öncelikle teşekkür etmek istiyorum, yaptığımız çalışmalara değer verip, değer kattılar. Emeği geçen arkadaşlarıma da ayrıca teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’ta iki güzel ilki yaşıyoruz, birincisi Kahramanmaraş Müzesi’nde ilk defa bir sergi düzenleniyor, ikincisi ise Kahramanmaraş’taki ilk mozaik eğitimini tamamladık ve onun sergisini yapıyoruz. Bunun ikisi de şehrimiz için güzel iki başlangıç. Çok daha güzel işler yapmak bizim vazifemiz. İnşallah kurum olarak arkadaşlarımızla bunun çalışması yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“BÖLGEDEKİ DEĞERLERİ MERKEZE ALDIK”

Serginin 27 parçadan oluştuğuna dikkat çeken Aslantürk, “27 parçadan oluşan bir koleksiyonun sergisini yapıyoruz. Biz, bu eğitime başladığımız sırada Germanicia’nın orijinal figürlerini kullanmak için Kültür Bakanlığı’na başvuru yapmıştık ancak eğitimimizi tamamladık, bu süreç içerisinde izinlerimizi alamadık. Fakat müjdeli haber, Cuma günü geldi. Germanicia figürlerini eğitim amaçlı olarak kullanabileceğiz bundan sonra ama bu eğitim süresince kullanabilme iznimiz olmadığı için desenlerimizi kendimiz oluşturduk. Desenleri oluştururken bu bölgenin yöresel ve kültürel değerlerini, florasını, bu bölgede kullanılan eşyaları esin kaynağı olarak aldık. Kullanılan nakış desenlerini örnek aldık. 3 boyutlu objeler ve tablolarımız var sergimizde. İnşallah halkımızı sergimize davet ediyoruz. Buradaki bütün eserlerde doğal taş kullanılıyor, granit. Aynı zamanda burada bir workshop çalışması olacak, Cuma gününe kadar arkadaşlarımız burada yapacaklar çalışmalarını. Sergiye gelen misafirlerimiz workshop’u da izleme imkanına sahip olacak” dedi.

Katılımcılar eserleri büyük dikkatle izlerken, sergi 27 Aralık’a kadar açık kalacak.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz