2017 TÜİK verilerine göre 80 milyon 810 bin olan Türkiye nüfusunun 60 milyonunun 14 yaş ve üzerinde olduğunu öğrenilirken, bu nüfustan, örgün eğitim çağı dışına çıkmış olanlardan 2 milyon 462 bin 613´ünün (yüzde 4,09) halen okuma yazma bilmediğini öğrenildi. Eğitim ve öğretim hakkından yararlanamayan ve temel okuma yazma eğitimini tamamlamayan kişilerin, yasaların kendilerine verdiği diğer hak ve özgürlüklerden de yeterince yararlanamadıklarının görülmesi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan öncülüğünde bir kampanya başlatılmıştı. Seferberlik kapsamında okuma yazma bilmeyen vatandaşların birinci kademe yetişkin okuma yazma kurslarına katılımları sağlandı. Birinci kademe Kahramanmaraş’ta başarıyla tamamlanırken, seferberlik kapsamında açılan kurslarda eğitim gören kursiyerlere sertifikaları verildi. Birinci kademeyi bitiren kursiyerler, okuryazar hale getirilerek, ilkokul düzeyinde öğrenim görmelerini sağlayacak olan ikinci kademe yetişkin okuma yazma kurslarına yönlendirilecek. 15 Temmuz Şehitler İmam Hatip Ortaokulu’nda bulunan konferans salonunda düzenlenen sertifika dağıtımına çok sayıda kursiyer ve protokol mensupları katıldı.

229 KURS MERKEZİNDE 2 BİN 500 KİŞİYE KURS VERİLDİ”

Törenin açılış konuşmasını yapan Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen, Onikişubat İlçesi’nde açılan 229 kurs merkezinde 2 bin 500 civarında kursiyerin katıldığını belirterek, “Cumhurbaşkanımız ve eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Şubat ayında başlattığımız okur yazarlık sertifika töreninde bugün onlarca ablamıza, onlarca annemize onlarca bacımıza belgelerini vereceğiz. Bizim ilçemizde 229 kurs merkezinde, 2 bin 500 civarında kursiyerimiz bu kurslara katıldılar. Özellikle hanımlarımızın, annelerimizin bu kurslara çok yoğun ilgi gösterdiklerini gördük, hatta defterlerine baktığımızda benim kendi yazımdan daha güzel yazı yazdıklarını gördüm. Yaklaşık 950’nin üzerinde ilçesi olan ülkemizde, bizim ilçemiz bu kampanyaya yoğun ilgi göstererek 9. Sırada yer almıştır, buna üzülsek mi, sevinsek mi onu da düşünüyorum ama her ikisi de olabilir” ifadelerini kullandı.

11 BİNİN ÜZERİNDE OKUMA YAZMA BİLMEYENE ULAŞTIK”

Kahramanmaraş’ta okuma yazma bilmeyen 53 bin kişiden 11 binine ulaşıldığını dile getiren Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt ise, “Çok yakın bir sürede kaybettiğimiz Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi müdür yardımcımız Abid Akar’a tekrar Allah’tan rahmet diliyorum. Cumhurbaşkanımız ve kıymetli eşlerinin himayesinde başlayan, harf harf, hece hece yeni bir geleceğe diye çıktığımız bu yolda bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederim. Kahramanmaraş’ta okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımızın sayısı yaklaşık olarak 53 bin civarında, bu 53 bin okuma yazma bilmeyen insanlarımızla ilgili yola çıktığımızda kendimize 3 bin hedefi koymuştuk ve 3 bin hedefine ulaştığımızda il olarak kendimizi başarılı sayacaktık. Ama bugün sadece bu 3 bin rakamına Onikişubat İlçemizde ulaşmış durumdayız. İl genelinde yaklaşık 11 binin üzerine çıktık, çünkü haftalık olarak bu süreci takip ediyorum. 11 binin üzerinde kursiyerimiz var, şuan itibariyle. Okuma yazma bilmeyenlerin oranını 65 yaş ve üzerinde olanların sayısı da yaklaşık 37 bin civarında. Biz 11 bin kursiyerimizi de bu vesileyle kursa alıp okur-yazar hale getirdiğimizde İnşallah Kahramanmaraş’ta bundan sonraki süreçte bu okur-yazarlık seferberliği son bir seferberlik olacak diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

HANEFİ MAHÇİÇEK’E TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM”

Yaptıkları çalışmalarda kendisine destek veren Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’e teşekkür eden Akkurt, “Sizlerden istirhamımda çevrenizde bulunan, tanıdığınız ve içerisinde hala okuma aşkını devam ettiren vatandaşlarımızı bilgilendirirseniz bu süreçten sonra da çok daha başarılı bir hale götürmüş oluruz çalışmalarımızı. Onikişubat Belediye Başkanımıza ayrıyeten teşekkür etmek istiyorum, kendisine eğitimle ilgili olarak götürdüğümüz her projeye, her çalışmaya, her faaliyete bugüne kadar olumlu yanıt verdi. Yaptığı okullar, yurtlarıyla birlikte, yine Bilgi ve Kültür Evleri bizim Milli Eğitim Müdürlüğü’nün hizmetine sunulan ihtiyaç duyduğumuzda kullanabileceğimiz alanlar ve bizim prestij projemiz olarak gördüğümüz Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor projesine bakanlığımız tarafından da yenilikçilik ödülü layık görülmüş, başkanımızla birlikte üç yıldan beri devam ettiriyorduk ve bu projeyle birlikte şehrimizde bir milyon okumayı da gerçekleştirmiş olduk” ifadelerini kullandı.

OKURSAK ÜLKEMİZ DAHA İYİ HALE GELECEKTİR”

“Bu ülkenin başına ne geldiyse cehaletten geldi” diyen Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, “Bizim belediye işleri biraz zor işler, gecesi-gündüzü, saati, tatili belli olmayan işler ama manevi hazzı yüksek olan işler. Sizler gibi güzel insanlarla bir araya geliyoruz onun manevi hazzı bize yetiyor elhamdülillah. Hanım kardeşlerimiz, annelerimiz okuma yazma öğrenmişler bundan daha güzel mutluluk olabilir mi? Bunu başka bir şeyle ölçme imkanınız olabilir mi? Olamaz. Hem kendimiz okuyacağız hem de çocuklarımızı okutacağız, başka çaremiz yok. Bu ülkenin başına ne geldiyse cehaletten geldi. Ama okursak, eğitimli olursak, hele sizin çocuklarınız okur, bizden daha iyi şartlarda okur ve gelecekte bu ülkeyi İnşallah yönetecek duruma gelirlerse emin olun ki bu ülke, bugünkü konumundan çok daha iyi noktalara gelecektir. Aslında fiziki olarak çalışma yapıyoruz yani park yapıyoruz, ev yapıyoruz, yol yapıyoruz, asfalt yapıyoruz ama bütün samimiyetimle söylüyorum bizim için onlardan çok daha önemlisi bu bağlamda yaptığımız çalışmalar, yani eğitim noktasında yaptığımız çalışmalar. Bunu gerçekte ortaya koyabilmemiz bakımından da her sene 45 ile 75 bin arasında kitap alıyoruz. Bunları sadece Onikişubat’a değil, bütün okullarımıza dağıtıyoruz. Çocuklarımız o kitapları okuyor, sonra diyoruz ki yine Milli Eğitim Müdürlüğü’müzle beraber Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor projesi kapsamında her sene bu çocuklarımız bunu ne kadar okudu, ne kadar anladı diye bir de imtihan yapıyoruz. Katılan öğrenci sayımız 88 bin maşallah, hiçbir zorunluluğu olmadığı halde. Bizi mutlu eden bu, yani çocuklarımız okuyor Allah’a şükür. Her sene okulların açılışında, kırtasiye çantalarımız ulaşıyor, 5 tane okul yaptık, bir tane daha proje İmam Hatip yapacağız İnşallah, bir tane Tekir’e yapıyoruz ihalesini yaptık, toplamda 7 Güzel Adam’ın memleketine 7 tane okul yapıyoruz İnşallah” ifadelerini kullandı.

...EDERESEK VEBAL ALTINDAYIZ”

Devletin bütün imkanlarının çocukların yanında olduğuna dikkat çeken Başkan Mahçiçek, “Bunları yapacağız ve çocuklarımızı okutacağız, hiç kimse bize bahane üretmeyecek, maddi durumum iyi değildi, okutamadım diye bir şey yok. Bu devletin bütün imkanları sizlerin ve çocuklarımızın emrinde. Rızkı Allah taksim ediyor, bizim elimizde bir şey yok, kimse benim ekonomik imkanımı ya da maddi gücüm yok diyerek çocuklarını eğitimden Allah için mahrum etmemeli. Edersek vebal altındayız. Kaldı ki bütün imkanlarımızla o okuyacak çocuklarımızın ve sizlerin yanındayız. Okutacağız, bakın bu ülke görüyorsunuz bizi iki sene önce parçasını vermedikleri o droneları, İHA’ları bu memleketin bir çocuğu tek başına yaptı. Ve o İHA’larla, SİHA’larla bugün terör mücadelesinde çok daha başarılıyız. Geçenlerde 9 milyon dolarlık da satış yaptı, sizin çocuklarınızda onlardan biri olmalı İnşallah. Bu ülkenin çok sayıda kabiliyetli çocukları var, o kabiliyetli çocukları ortaya çıkarmamız lazım hep beraber. Köylerimizde Bilgi ve Kültür Evleri’miz ki, 65 tane hepsi de eğitim ve diyanet camiamızın emrinizde. Şehirdeki Bilgi ve Kültür Evleri’miz ki her şeyiyle mükemmel, A’dan Z’ye her şeyi var, içinde fitness aletleriyle, spor takımlarıyla beraber hepsi emrinizde. Bir taraftan spor yapacağız, bir taraftan çalışacağız. Havuzlarımızdan istifade ediyorsunuz, o havuzların şimdi konseptini değiştirdik altına havuz, üstüne kütüphane yapacağız İnşallah. Daha çok okuyacak, daha çok çalışacağız” açıklamalarında bulundu.

CUMHURBAŞKANIMIZ HER GÜN TOKATLIYOR”

100 senede yapılmayan fiziki çalışmaları dört senede yaptıklarını dile getiren Mahçiçek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye düşmanlarını tokatladığını söyledi. Mahçiçek, “Bu ülkede bizim açımızdan yapılması gereken bu ve buna çok dikkat ediyoruz. 100 senede yapılamayan o fiziki imkanları, yolları, parkları dört senede yaptık. Aşağı yukarı tamamladık ama bir insan 30 senede meydana geliyor, kolay değil. 30 sene gayret etmemiz lazım bir delikanlı yetiştirmek için, hep beraber gayret edeceğiz. Ülkemize dua edelim, her türlü hainlikle ülkemizin çevresinde, bir taraftan güzel bir insan Cumhurbaşkanımız çıkmış, onların hepsine meydan okuyor Allah’a şükür. Bunu da söyleyelim, bugüne kadar onlara bu kadar tokat atan bu ülkeden çıkmamıştır. Her gün tokatlıyorlar Allah’a çok şükür, bizim de yüreğimiz soğuyor” dedi.

KENDİNİZE YEP YENİ BİR DÜNYA KURDUNUZ”

Okuma-yazma seferberliğinin bir aşamasının tamamlandığını dile getiren Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Bugün bu sertifikaları alarak, okuma-yazma seferberliğinin bir aşamasını tamamladınız ve eminim ki kendinize yep yeni bir dünya kurdunuz. Önünüzde bambaşka ufuklar açtınız, artık hayatınız, bakışınız, vizyonunuz mutlaka başkalaşacak. Artık evinizin bir odasına, evinizin bir salonuna, mahallenizin bir sokağına mahkûm olmadan kendinize başka bir dünyalar kurabilecek bir ufka sahip oldunuz, bu seferberlik vesilesiyle. Bu güzel ve anlamlı okuma-yazma seferberliğinin burada değerli ve fedakar eğitim camiası mensubu öğretmen arkadaşlarımızla birlikte başardınız. O eğitim camiasının fedakar mensuplarına ve siz değerli öğrenme aşkına sahip hanımefendiler ve beyefendilere teşekkür ediyorum.”

Protokol konuşmalarının ardından kursiyerlere sertifikaları verildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz