Kahramanmaraş’ta okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte çalışan çocuk işçi sayısı da arttı. Çocukların büyük bir bölümü kafe, kuaför gibi küçük esnafın yanında çalışıyor.

Kahramanmaraş’ta yaklaşık 300 bin öğrenicinin yaz tatiline girmesiyle birlikte çalışan çocuk işçi sayısında da artış yaşandı. Çocuklar, küçük esnaf için önemli bir iş gücü potansiyeli olarak görülüyor.  Öyle ki her dükkânın önünde ‘elaman aranıyor’ yazılarını sıklıkla görmek mümkün. Çalışan çocukların büyük bir bölümü ise ailelerinin yönlendirmesiyle ya kuaför dükkânlarında ya parfüm dükkânlarında ya da restoran ve kafelerde çalıyor.

ARTIŞ YAŞANIYOR

Okulların tatil olmasıyla birlikte çocukların potansiyel bir iş gücü haline geldiğini kaydeden Uzmanlar, Turizm sektörünün bu sancılı dönemi nedeniyle pek çok kişi turizm sektöründe işten atıldığını söyledi. Pek çok küçük esnaf, mutfak bölümlerinde çocuk işçilerden faydalandığını dile getiren uzmanlar,  Okulların tatil olmasıyla beraber Türkiye’nin her yerinde çocuk işçi sayısında artış yaşandığını belirtti.

BİRÇOK NEDENİ VAR

Çocuk işçi sayısında son yıllarda muazzam bir artış yaşandığını belirten uzmanlar, Bunun nedeninin sadece okulların tatil olması değil, birçok nedenlerinin olduğunu ifade etti. Bu nedenleri sıralayan uzmanlar, öncelikle nüfus artışı olduğunu ve nüfusun arttıkça çocuk işçi sayısı da buna bağlı olarak arttığını belirtti. Diğer yandan artan ekonomik sıkıntılarında olduğunu söyleyen uzmanlar, diğer bir nedenin ise ülke içerisinde yaşanan terör olayları ve bunun yarattığı güçten kaynaklandığını vurguladı.

SURİYELİLER DE EKLENDİ

Suriye’den gelen mülteci akınının da çocuk işçi sayısını artırdığını ifade eden uzmanlar, “Suriyeli ailelerin çocuklarıyla ya sokaklarda dilencilik yaptıklarını ya da bağda, bahçede çalıştıklarını söyledi.

DAHA ETKİLİ YÖNTEM

Çocuk işçiliğin önüne geçmek için daha etkili bir politika geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Uzmanlar, Yasal koşulları oluşturmadan çocuk işçi çalıştıran bir iş yerine sadece idari para cezası verildiğini ve bunun dışında etkili bir yöntemin olmadığını kaydetti. Şu anda çocuk işçi oranının düşürülmesi için herhangi bir çalışmanın da var olmadığını söyleyen Uzmanlar, Denetimlerin sıklaştırılmasının daha iyi olacağını belirtti. 

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz