Okulların açılmasına kısa bir süre kala belli olan öğrenci servisleri zam oranıyla ilgili Manşet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Kuybu, artan servis ücreti fiyatlarının mazota gelen zamlardan ve yüksek maliyetli trafik sigortalarından kaynaklandığını vurguladı. 2013 yılından bu yana okul servis ücretlerine zam yapmadıklarını ancak bu yıl zam yapmaya mecbur kaldıklarını ifade eden Kuybu, özellikle Kahramanmaraş’ın Kayseri, Hatay, Gaziantep, Sivas, Adana ve Malatya gibi diğer bölge illere göre en ucuz öğrenci servisi taşımacılığını yaptığına dikkat çekti. Fiyat aralığını vatandaşın ekonomik durumunu hesaplayarak belirlediklerini dile getiren Kuybu, servisçilerin aza kanaat eden insanlar olduğunu söyledi. İzmir’de servis içerisinde ihmalkârlık sonucu unutulan ve küçük Alperen’in canına mal olan olayla ilgili de konuşan Kuybu, bu tür olayların kendilerini çok üzdüğünü ifade etti. Bu sıkıntıların genellikle korsan taşımacılık yapan servisçilerden kaynaklandığını kaydeden Kuybu, konuyla ilgili Kahramanmaraş’ta servisçilerin gerekli hassasiyete ve duyarlılığa sahip olduklarının altını çizdi.

ÖNCELİK PARA DEĞİL, GÜVENLİ BİR TAŞIMACILIK
Servisçiler için önceliğin para değil, güvenli bir taşımacılık olduğunu anlatan Kuybu, fiyat olarak hiçbir zaman aşırı bir taleplerinin olmadığını söyledi. Kuybu, “2013’teki fiyatlarla bugünlere kadar geldik. Ama bu 4-5 yıl içerisindeki mazot zamları bizi bu zamda bir nevi mecbur kıldı. Mazota 6-7 kez zam geldi. Ama biz tüm bunlara rağmen öğrencilerimizi en uygun fiyata taşımayı istiyoruz. Bu tabii bir tek mazotla da bitmiyor. Mazotun yanı sıra trafik sigortası da var. 10 kat artan trafik sigortaları ile mücadele ediyoruz. Yani bakıldığı zaman giderlerimiz çok. Biz de ücretleri olabildiğince en asgari tutarak ve 4 yıldan bu yana yapmadığımız zammı mecbur kalarak fiyatları yüzde 10 oranında arttırdık. Bu keyfi bir zam değil, mecburi bir zamdır. Bakıldığı zaman servisçilerimizde bir aile geçindiriyor. Belli sorumlulukları var. Ama yine de sağ olsunlar aza kanat ediyorlar ve bölgede en ucuz taşımayı yapıyorlar” şeklinde konuştu.

TEDBİR VE ÖNLEM KONUSUNDA KAHRAMANMARAŞ ÖN SIRALARDA
Fiyat konusunun yanı sıra tedbir ve önlem konusunda da Kahramanmaraş’ın yine en ön sıralarda yer aldığına vurgu yapan Kuybu, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Yani gerek kaza olayı gerekse de ihmal olayı bugüne kadar yaşamadık, inşallah ta bundan sonra yaşamayız. Bizim servisçilerimiz taşıdıkları her bir çocuğu aynı kendi çocuğuymuş gibi ilgi gösteriyor ve bu şekilde davranıyor. Servisçilerimiz çocuklarımızı sahipleniyor. Özellikle biz de geçici esnaf yok. Yani servis işini yapanlar bu işi 2’nci, 3’üncü kuşak olarak devam ettiriyorlar.”

İHMALKÂRLIĞA SEYİRCİ KALAMAYIZ
İzmir’de okul servisi içerisinde unutulması sonucu vefat eden küçük Alperen için çok üzgün olduklarını belirten Kuybu, bu tür olayların Kahramanmaraş’ta yaşanmaması için çalıştıklarını vurguladı. Kuybu, “Biz İstanbul’da servis içerisinde vefat eden küçük kardeşimizin olayına seyirci kalamayız. Çünkü okul servisi dendiği zaman bu tüm okul servislerini kapsıyor. Bu da dolayısıyla bize karşı insanların bakış açısını değiştiriyor. Bu ihmalkârlığı bu işi ömürlük yapanların değil, korsan olarak yapanların hatası olarak gördük. Özellikle kiralama konusunda sıkıntılar var. Yani araç sahipleri tanımadığı, bilmediği insanlara aracını kiralıyor. Kiralayan adamda işin ehli olmazsa bu tür sıkıntılar yaşanıyor. Ama çok şükür Kahramanmaraş’ta bizim böyle bir sorunumuz yok” ifadelerini kullandı.

SERVİSLERDE TAHSİS EDİLEN FİYATIN DIŞINA ÇIKILAMAZ
Servisçilerin belirlenen fiyatların dışına çıkamayacağını söyleyen Kuybu, “Servis ücretleri aylık veriliyor. Fakat velilerimizden bazıları ücretleri nakit vermek istediklerini söylüyor. Bu durumda bizde servis ücretlerini peşin alıyoruz. Velilerimize ücretlerini ödeme konusunda da birçok kolaylık sağlıyoruz. Ücretlerimiz sabittir. Fiyatlarda hiçbir şekilde değişme yapılamaz. Şoförler velilerden ne fazla nede eksik para alabilir. Kahramanmaraş’ta tüm servisçiler alması gereken bir fiyat tahsis edilmiştir. Bu fiyatın dışına asla çıkılamaz” dedi.

VELİLER SERVİSCİ ARKADAŞLARA GÜVENSİNLER
Öğrenci velilerinde çağrıda bulunan Kuybu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Tüm öğrenci velilerimiz servisçi arkadaşlarımıza güvensinler gözleri arkada kalmasın. Hiç merak etmesinler öğrencinin okula en güzel şekilde gidiş gelişini sağlıyoruz. Öğrencilerimiz güvenliğiyle ilgili her konuda biz takipçisi oluyoruz. Bu konuda öğrenci servisçisi arkadaşlar her türlü hassasiyeti gösteriyor.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz