Özellikle Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan okul öncesi eğitim noktasında Kahramanmaraş’ta büyük bir eksikliği kapatan Özel Çağın Anaokulu, çocukların daha yaratıcı, ileriyi görebilen, yeni ürünler yaratabilen ve çevresini kendi amaçları için yönlendirebilen özerk bir birey olarak yetişmesine katkı sağlıyor. Ezbere dayalı eğitimi değil de çocukların sorgulayarak ve yaşanarak edindiği bilgilere önem verilen bir eğitim sistemini benimseyen Özel Çağın Anaokulu’nda, çocuklara ağırlıklı olarak İngilizce ve değerler eğitimi odaklı bilgiler veriliyor. Anaokulu çağındaki çocukları geleceğe hazırlayan Özel Çağın Anaokulu kurucusu Mehmet Nuri Uyunmaz’dan çalışmaları hakkında bilgiler aldık. Kahramanmaraş’ta önemli bir eksikliği kapattıklarını dile getiren Uyanmaz, “Eğitimin ilk basamağını oluşturan okul öncesi eğitim gömleğin ilk düğmesidir ve bunun doğru iliklenmesi gerekir” dedi.

VELİLERLE ORTAK ÇALIŞIYORUZ”

Anaokulu’na olan ilgiden dolayı memnun kaldıklarını belirten Uyanmaz, Özel Çağın Anaokulu’nun eğitim hayatına iki yıl önce başladıklarını söyledi. 160 öğrenci kapasiteli okulun doluluk oranının yüzde 70 seviyelerinde olduğunu anlatan Uyanmaz, “İki yıl önce yaz döneminde okulumuz kuruldu. Kahramanmaraş’ta eğitim sisteminin yeterli olmadığı düşünerek okulu kurmuştuk. Eğitimin çok erken yaşlarda başlaması gerekiyor. Kahramanmaraş’ta da bu konuda eksiklik vardı ve bunu doldurmak için yola çıktık. Biz eğitim konusunda velilerle ortak çalışıyoruz. 160 öğrenci kapasitemiz var. Okulun neredeyse tamamı doldu. Erken kayıtta bazı kampanyalarımız var” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARIMIZ BİRER YILDIZ OLARAK PARLAR”

Eğitimin ilk basamağını oluşturan okul öncesi eğitimin gömleğin ilk düğmesi olduğunu ve bu düğmenin doğru iliklenmesi gerektiğini dile getiren Uyanmaz, “Aile ve eğitimci işbirliği ile gerçekleşen okulöncesi eğitim, çocuğun daha yaratıcı, ileriyi görebilen, yeni ürünler yaratabilen ve çevresini kendi amaçları için yönlendirebilen özerk bir birey olarak yetişmesine katkı sağlayacaktır. Tecrübeli okul öncesi öğretmenlerimiz ve yardımcı öğretmenlerimizin kontrolünde eğitimlerimiz uygulanmaktadır. Çağın Anaokulu’nda, çocuklarımızın fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerinin bir bütün olarak yaş grubu özellikleri içinde değerlendirdiği, ifade yeteneği güçlü özgür, yaratıcı, kendisine ve dünyaya karşı saygılı, duyarlı ve sorumlu bireylerin yetişmesine katkı sağlamak amacıyla öğrenci merkezli, bilgiyi ezbere dayalı olarak değil, araştırarak, sorgulayarak, yaparak ve yaşayarak edinirler. Çocuklarımızı aktif, keşfedici ve kendi kendilerini eğiten insanlar olarak anlamayı, onlara karşı saygılı ve dikkatli olmayı benimsedik. Çocuğun gelişimi için duygusal algılamanın ne kadar önemli olduğu bizim için tartışılmazdır. Yanlış bir tercihin, çocuğumuzun gelişimini, yeterli ve donanımlı bir çocuk olmasını engelleyebileceğini, yeteneklerini köreltebileceğini, zaman kaybettirebileceğini biliyoruz elbette, Çağın Anaokulu’nu tercih etmenizin en önemli sebebi geleceğimize olan sorumluluğumuz ve çocuklarımıza olan inancımızdır. Her ailenin en değerli varlığı çocuklarımız, geleceğimizin yetişkinleri, Özel Çağın Anaokulu’nda birer yıldız olarak parlar” ifadelerini kullandı.

KÜÇÜK YAŞTA TEMEL BECERİLERİ KAZANDIRIYORUZ”

Çocuklara küçük yaşta temel becerileri kazandırdıklarının altını çizen Uyanmaz, “Özel Çağın Anaokulu olarak bilimi çok önemsiyoruz ve çocuklarda merak duygusu gelişsin istiyoruz. Okulumuzda matematik, fen ve yabancı dil eğitimine büyük önem veriyoruz. Çocuklara matematiği sevdirerek öğretiyoruz. Matematiğin hayatın her alanında olduğunun bilinci ile bir matematik atölyesi kurduk. Tamamen yurt dışından getirdiğimiz materyallerle matematiği ezberden uzak bir şekilde severek öğrenmelerini sağlıyoruz. Burada aldıkları temel sağlam olunca gelecekte matematik dersini sevme ve başarılı olma ihtimalleri artıyor. Matematiği elle tutulur, gözle görülür bir şekle getirerek, yaşamlarına yerleştiriyoruz. Mesela çocuklar toplama çıkarma, gruplama, örüntü gibi işlemleri materyallerle öğreniyorlar. Ezber diye bir şey yok. Çocuklara İngilizce'yi öğretirken, doğal bir ortamda, oyun, drama ve akıllı tahta gibi interaktif programlarla destekliyoruz. Çocuklara küçük yaşta temel becerileri kazandırıyor ve analitik düşünme yeteneğini kazandırıyoruz. Kaliteli bir okul öncesi eğitimin sadece gelecekteki okul başarısına değil, hayat başarısına da büyük etkisi olduğu ispatlanmıştır. Bu konuda çok ilginç bir bilimsel araştırmayı paylaşmak istiyorum. Okul öncesi eğitim alanların, almayanlara göre kronik kalp hastalığına yakalanma riskinin da az olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuştur” dedi.

EĞİTİM POLİTİKAMIZ YABANCI DİL VE DEĞERLERE YÖNELİK”

Anaokulu çağındaki çocuklara İngilizce ve değerler eğitim odaklı bilgiler verdiklerini de dile getiren Uyanmaz, eğitimin ailede başladığına işaret etti. Uyanmaz, “Bu nedenle biz ailelere yönelik eğitim seminerleri ve çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Eğitim politikamız yabancı dil ve değerler ağırlıklı. Mili Eğitim Bakanlığı’nın okul öncesi eğitimini uyguluyoruz. Öğretmenlerimizin hepsi alanında uzman. Bunun yanında yüzme, satranç gibi sosyal aktivitelerimiz var. Çocuklarla birlikte annelerden başlayan bir eğitim programı başlattık. Seminerler vererek ailelere ulaşmaya çalışıyoruz. Anaokulu binamız Şehit Abdullah Çavuş Mahallesi, Şehit Abdullah Çavuş Mahallesi Adil Erdem Beyazıt Bulvarı, Berkay Sitesi B Blok No:145/E’de bulunmaktadır” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz