21 Eylül’de yüz yüze eğitimin başlamasından hemen önce Kahramanmaraş Bakkallar Bayiler Şekerciler ve Kantinciler Odası’ndan önemli bir adım geldi. Özellikle yüzeylere bulaşmasından ötürü büyük bir risk faktörü oluşturan kâğıt paranın okul kantinlerdeki alışveriş rolünü bitirmek isteyen oda yönetimi, bu kapsamda ‘İmza Kantin Kartı’ adlı yeni bir düzenleme gerçekleştirdi. Temassız olma özelliğine sahip olan kartla birlikte hem öğrenciler daha kolay alışveriş yapacak hem de okullarda Covid-19 salgınından korunma adına büyük bir tedbir alınacak.

VELİLER HARCAMA DETAYLARINI TAKİP EDEBİLECEK
Öğrencilerin kantin, kırtasiye, yemekhane vb. gibi alanlarda temassız akıllı kart ile harcama yapmalarını sağlayan bir sistem olan ‘İmza Kantin Kartı’nda veliler aynı zamanda harcama detaylarını da takip edebilecek.

HIZLI SATIŞ İMKÂNI!
İmza kantin kartlı satış sisteminin okul/kantin işletmesine faydaları farklı konumlardaki noktalara da aynı anda satış yapılabiliyor, nakit alışverişini ortadan kaldırdığı için kantinde hızlı satış imkânı sağlayabiliyor olması.

HEM PARA HEM DE TEMAS ORTADAN KALKACAK

Bahse konu uygulamanın tanıtımı ise Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Odası (KMESOB) Toplantı Salonu’nda yapıldı. Sağlıklı Yaşam Kantinciler Esnaf Derneği Başkanı Abdülkadir Zeki Gülmez ile birlikte basın mensuplarının karşısına geçen Bakkallar Bayiler, Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy, “Kart sayesinde veliler sağlıksız yiyecekler konusunda endişe yaşamayacaklar. Hem para olayını ortadan kaldıracağız hem de teması ortadan kaldıracağız” dedi.

“ÇOCUKLARIN HEPSİNİ KENDİ ÇOCUKLARIMIZ OLARAK GÖRÜYORUZ”

Özsoy, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Esnaf ve Sanatkârlar Birliği binasının 5. katında gerçekleşen tüm kantinci üyelerimizi buraya davet ettik. İstanbul’dan gelen bir firma üzerine para olayını okullarımızda kaldıracağız. Anlaşma sağlanırsa artık çocuklarımıza kart yaptıracağız kartlı olarak temassız şekilde 10-20-30 lira gibi para yükleyerekten alışveriş yapacaklar. Üstelik bu kart sayesinde veliler sağlıksız yiyecekler konusunda endişe yaşamayacaklar. Hem para olayını ortadan kaldıracağız hem de teması ortadan kaldıracağız. Kantinlerimiz dışarıdan sağlıklıdır. Kantinde çalışanlarımız ve kantin çalıştıran değerli üyelerimiz kendi çocuğunun yemediğini hiçbir çocuğu yedirmez. Çünkü çocukların hepsini kendi çocuklarımız olarak görüyoruz ve bizim yemediğimizi de kimseye yedirmeyiz. Çocuklarımızı okullara göndersinler çünkü eğitim şart eğitimsiz bir toplum cahil bir topluluktur. Ben bazı üyelerimden duyuyorum çocuğumu okula göndermeyeceğim gibi şeyler. Okullar sağlıklıdır, güzeldir hep beraber bu koronavirüse yeneceğiz. 

“SİSTEM YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLADIĞINDA AKTİF OLACAK”
İnşallah okullarımız 21 Eylül’de hiç kapanmamak üzere açılır. Bu zaman içerisinde okullarımızda en çok zahmet çeken kantincilerimiz oldu. Koronavirüs dünyayı sardı ve dünya yenileniyor artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Kart konusunda devlet okullarımızın hepsiyle anlaşıldı yalnız bu sistem şu anda yok tam okullarımız net bir şekilde açıldığı zaman devreye geçecek.”

“BİZLER HİJYENE DİKKAT EDİYORUZ”

Kahramanmaraş Sağlıklı Yaşam Kantinciler Esnaf Derneği Başkanı Abdülkadir Zeki Gülmez ise konuşmasında şunları söyledi: “Kahramanmaraş sağlıklı yaşam kantinciler esnaf derneği olarak eğitime hazırız diyoruz. Bizler hijyene dikkat ediyoruz bütün okul kantinlerimizde maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymak kaydıyla bizler hazırız. Kantincilikle uğraşan arkadaşlarımızın hepsinde hijyen belgeleri var. Hijyen nedir temizlik nedir biz bunların hepsini biliyoruz.

“BİZLER EĞİTİMİN BİRER AYRILMAZ PARÇASIYIZ”

Bizde maske pandemiden öncede tek kullanımlık vardı, bizlerde eldiven her zaman vardı, bizlerde bone her zaman vardı, bizlerde hijyenik çelik paslanmaz tezgahlarım vardı, bizlerden çocuklarımız sırayla alışveriş yapıyorlardı, bizde kantinlerde hazırlanan ürünler zaten streç ile sarılıp satılıyordu. Sıcak-soğuk yıkama alanlarımız zaten mevcut, kurulama kâğıt havluları standartlara göre zaten asılıydı, sıvı sabunlar hep vardı. Şimdi merak ediyorum yıllardır böyle titiz olarak çalışan meslek gurubu nasıl karşılık bulacak. Herkes hayatına soktuğu yeni kuralları biz yıllardır rutin olarak işletiyordu. Bizler eğitimin birer ayrılmaz parçasıyız. Kantinci arkadaşlarımız şu an için öğrencileri özlediler yendi evlatlarını özlediler. Bizler okulların aynasıyız. Öğrenci ilkokul 1’e ya da Anasınıfına başladığında kantinci amcalarıyla, abileriyle, teyzeleriyle tanışıyorlar. Bu çocukların hepsi kendi yavrularımız. Bizler devletimizin uygulamış olduğu hijyen kurallarına tamamen uymak kaydıyla kantinlerimiz 21 Eylül itibariyle artı bu dönemde hazırlık kurslarında hazır ve nazır bir şekilde biz çocuklarımıza, hocalarımıza, yöneticilerimize, hizmet etmenin mutluluğunu yaşamak istiyoruz.

“OKUL SOKAKTAN DAHA GÜVENLİ”

Velilere ve Kahramanmaraş’taki yöneticilere seslenmek istiyorum; önemli olan seyyardan alışveriş yapmamaları bütün kantinlerimizde tek kullanımlık bardak kullanıyoruz. Pet bardaklar ve karton bardaklar ikinci bir defa kullanılmıyor. Sattığımız simitler, açmalar, poğaçalar tek kullanımlık poşetler halinde ve elle temas hiç yok. Okullar sokaklardan çok daha güvenli. Çocuklarınızı okula rahatlığıyla güven içerisinde gönderebilirsiniz. Şimdi Oda Başkanımızın gayretleriyle de nakit para olayını bitirmek istiyoruz. Bunlar tamamen bizlere hiçbir getirisi olmayan ama çocuklarımıza fayda getirecek. Kovid-19 dediğimiz bu hastalığın nakit akışından geçtiği söyleniyor. Biz bunu tamamen ortadan kaldırmış olacağız, velilerimiz de okullarda çocuklarımızın ne yediği ne içtiğini belirlemiş olacak. Bu aileler çocuklarına günlük ama 10 lira ayda 100 lira maddi durumuna göre kartlara yükleme yapacak. Çocuk okulda ne yedi; simit mi yedi, çikolata mı yedi farklı bir şeyler yedi veli bunu bilecek.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz