SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, gençlerin popüler mesleklerden ziyade yapmak istedikleri mesleklere yönelmeleri gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Sınav, 13 Mart 2016’da Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yapılacağını anımsatarak, eğitimin hangi kademesinde olursa olsun, öğrenciler için sınavın baskı yarattığına dikkati çekti. Üniversiteye girişte uygulanan mevcut sistemin olumsuz yönleri bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Sınav, “Maalesef, çocuklarımızın geleceklerini şekillendirmede çok büyük bir etken olan üniversiteye geçiş sınavı öğrenciler için çok büyük bir stres sebebi” dedi. “Daha 17-18 yaşında, kendilerini ve hayatı tanıma aşamasındaki öğrencilerin hayatlarının geri kalan kısmında yapacakları mesleği seçmek zorunda olmalarının yükü onlara doğal olarak ağır geliyor” diyen Prof. Dr. Sınav, şöyle devam etti: “Öğrencilerin istedikleri üniversiteye girebilmelerinin tek koşulu, uzun uğraşlar sonucu edindikleri bilgi birikimlerini bu sınavda başarılı bir şeklide gösterebilmelerine bağlı. Halbuki, öğrencilerin sınav başarısından çok, meslek seçiminde doğru karar verebilmelerine önem verilmeli. Bunun için de öğrencilerin öncelikle kendilerini tanımaları, yeteneklerini, eğilimlerini ve hayattan beklentilerini keşfetmeleri gerekir. Bundan sonraki adım ise hayatı, yani kendilerinin içinde yaşadıkları şartları doğru okuyabilmeleri gerekir ki kendilerine uygun mesleğe yönelebilsinler.”

MESLEK SEÇİMİ

Gençlerin popüler mesleklerden ziyade yapmak istedikleri mesleklere yönelmeleri gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Sınav, “Bu hem başarı ve mutluluğu arttıracak, hem de sınav stresini azaltacaktır. Çünkü bu öğrencilerin üzerinde, bir de kendilerine uygun olmadığını düşündükleri mesleği seçmek zorunda olmanın verdiği baskı olmayacaktır” uyarısında bulundu. YGS’den sonra yapılması gerekenin üniversite ziyaretleri ve akademisyenlerden görüş almak olduğunu, bunun sınav stresini azaltacağına ve öğrencilerin doğru tercih yapmalarına yardımcı olacağına dikkati çeken Prof. Dr. Sınav, sözlerini şöyle tamamladı: “Öğrenciler, sınavdan önce gelip bizi ziyaret edebilir. Bu onların üniversite ortamıyla ilgili gözlerinde büyüttüğü bilinmezliği ve tedirginliği ortadan kaldıracaktır. SANKO Üniversitesi Ailesi olarak, gelecekteki meslektaşlarımız kadar, üniversitemizin ortamını merak eden tüm öğrencilere kapımız açık.”

SANKO ÜNİVERSİTESİ

2013 yılında kurulan SANKO Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin Hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümlerinde lisans düzeyinde, Moleküler Biyoloji ve Hemşirelik alanlarında yüksek lisans eğitimi veriliyor.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz