Erdem Bayazıt Anadolu Lisesi’nde düzenlenen programda 24 bin öğrenciye İslam İlmihali kitabı dağıtılarak, yarışma hakkında bilgiler verildi. Programda konuşma yapan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, “Biz fakir çocuğuyuz bizden bir şey olmaz anlayışı olmayacak. Bu bize yakışmaz. Aksine daha çok çalışmamızı gerektirir. Çünkü zor şartlarda bizim eğitimimizi karşılayan insanlara bizim sorumluluğumuz olduğunu çok iyi bilmemiz lazım. Ekmeğin bir kısmı sana verilmişse o zaman ona layık olacaksın. Ona layık olmak içinde çok çalışacaksın. Bu çağlarda kendi irademize sahip olmak kolay değil ama esas olan iradeye sahip olmaktır. Başkaları gezer tozar, ama biz önce çalışacağız” dedi.


 

GÜZEL DOSTLUKLAR KURALIM”

En güzel arkadaşlıkların, dostlukların okul dönemlerinde kurulduğunu söyleyen Başkan Mahçiçek, “Talebelik güzel şey, talebelik hayatınızda yaşadıklarınızda çok güzel şeyler. En güzel arkadaşlıklar en güzel dostluklar buralarda kurulur. Sonraki dostluklar biraz daha bu dostluklardan kardeşliklerden biraz daha farklılıklar gösterir. Çünkü içine başka şeyler girer. Ama bu dönemleri hiç unutmayalım burada güzel arkadaşlıklar güzel dostluklar kuralım. Dostlukları da hep devam ettirelim” diye konuştu.


 

ERDEM BEYAZIT’LAR GİBİ İNSANLAR ÇOK AZ”

Başkan Mahçiçek, konuşmasında şunları kaydetti: “1970'li yıllardaydı ben Ankara'da talebeydim. 70'li yıllar çok kötü yıllardı bu ülkenin çocuklarını sağcı solcu diye bölmüşlerdi. Her gün 5-10 tane gencimiz öldürüldü ve böylelikle bir tarafta sağcılar bir tarafta solcular diyerek okullarımız nerdeyse paylaşılmıştı. Biz üniversite hayatımızda belki 5 defa derse girememişizdir. Sadece yılsonlarında polis kordonu altında imtihanlara girebildik. O şartlarda Ankara'da okuyorsunuz. Otobüsler çalışmaz dolmuşlar çalışmaz büyük bir sıkıntı. O zamanki haberleşmede böyle değil. Emin olun vursalar öldürseler kimseler duymaz. Bazen Ankara’nın meydanında gençleri vurur atarlar kimse dönüp yüzüne bakamaz korkusundan. O günlerde ben rahmetli Erdem abinin kardeşi Ahmet Beyazıt beyle beraber kalıyordum. Onlar çok güzel insanlardı. Siz gençsiniz onlar sizlere göre daha olgun ama sizinle her halükarda her atmosferde beraber olurlardı. Hiç maddi kaygıları yoktu emin olun ki ceplerinde 3-5 lira olsa paylaşırlardı. O zamanlarda Ankara’da mavera diye bir dergi çıkartılardı. Tabi para bul yok yani. Kimin cebinde 3-5 lira olursa o paralarla işte birer simit ekmek çay bir de o dergiyi çıkartırlardı. Kendi davalarına hizmet etmek için. Bunlar dediğim gibi bir dünya beyefendisiydi. Öyle insanlar emin olun ki çok az.”


 

BİZİM EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZ EDEBİMİZDİR”

Milli Eğitim Müdürlüğü ve TÜGVA’nın yoğun bir şekilde çalıştığına vurgu yapan Başkan Mahçiçek, “Okuyun diye sizlere kitaplar dağıttık. Bunları okuyacağız inşallah. TÜGVA ve Milli Eğitimimiz bu işe kendini vermiş bir şekilde çalışıyor. Bizde sadece bir ucundan tutuyoruz. Bunun önemli olduğunu bileceğiz. Hangi alanda olursanız olun, okudukça zihniniz daha çok gelişir. Aynı beslenme gibi. İnsan boğazından beslenirse büyür gelişir ya, okursanız da zihniniz genişleyecek ufkunuz artacaktır. Zihninin ilacı da, gıdası da okumaktır. Bir tartışma alanınıza girdiğiniz zaman hep siz önde olacaksınız. Bizim de aklımız var diyeceksiniz. Bu ülkeyi biz yöneteceğiz hem de daha iyi yöneteceğiz diyeceksiniz. Bunları başaracağınıza inanıyorum. Çok önemli ve verimli çağdasınız. Ailelerinize yardımcı olacaksınız. Bizim en büyük zenginliğimiz edebimizdir. Edebimizi kaybetmeyelim. O zenginlik başka bir şeyle ölçülmez. Üniversite imtihanları yakın hepinize başarılar diliyorum. Bizde yeni açtığımız Bilgi ve Kültür evlerinde özellikle dar gelirli ailelerin çocuklar için ücretsiz TEOG ve üniversite sınavlarına hazırlıyoruz. Bunları inşallah geliştirip, çoğaltarak devam edeceğiz. Sizlerin eğitimlerini daha iyi şartlarda temin etmeniz bakımından. Makamlar gelip gider kalıcı olan arkamızdan dua bırakmaktır. İnşallah sizlerde bizlerde hep beraber gayret edip çalışalım, bu ülke için milletimiz için aile için arkamızdan dua bırakalım. Sizlerin sevgisi evlatlarımızın sevgisidir gibidir bize. Sizler bizim geleceğimizsiniz. Bu geleceği çok iyi bir şekilde donatmamız lazım” dedi.


 

BİLGİ GÜÇ KAYNAĞIDIR”

Bilginin bir güç kaynağı olduğuna değinen Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, bu gücü elinde tutan toplumlar olduğunu söyledi. Akkurt, “Bilgi hakikaten bir güç ve bu gücü elinde tutan toplumlar insanlar, milletler bundan sonraki dönemin sözünü söyleyecek olanlardır. Ama tek başına bilginin tek başına bilgi birikiminin yetmediğini onu ikinci alanlarda destelemek zorunda olduğunu biliyoruz. Oda bugün içinde bulunduğumuz hal yani iyi insan, ahlaklı, dürüst bir vatandaş yetiştirmemiz ve onun üzerine mesai harcamamız gerekiyor. Öncesi için ilimle ilgili biz çok alt yapılar yaptık. Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek’e teşekkür ediyorum. Hem okullarımızın yapımında, çevre düzenlemesinde bize yardımcı oluyor. Hem de okullarımızda kültür ve medeniyet algısının değişmesi adına sunduğumuz projelerde bize katkı sunuyor. Bunlardan bir tanesi geçtiğimiz haftalarda Kahramanmaraş Bilgiyle buluşuyor çerçevesinde yapmıştık. 42 bin kitabımız şuanda öğrencilerimizle buluşmuş durumda. Bu dönem içerisinde yarışmalarımızı yapıp sonuçlandıracağız” şeklinde konuştu.


 

ZAMANI EN VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANMALIYIZ”

Öğrencilere zamanının kıymetini iyi bilinmesi gerektiğine vurgu yapan Akkurt, şunları kaydetti: “Bugün de ilmihal yarışması olarak Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ile Onikişubat Belediyesinin ve bizimde protokol olarak buna ortak olduğumuz okullarımızda bu tür faaliyetlerin yapılmasına imkân ve fırsat sağladığımız bir süreç var. Ne öğreneceksiniz tavır ve tarz olarak neye ulaşmak istiyorsanız bu sıralarda ulaşacaksınız. Boşa geçen zamanınız olmayacak. Zamanınızı en verimli şekilde kullanıp kendinize bir hedef koyacaksınız. Hedefiniz içinde elinizden gelen bütün çabayı göstereceksiniz. İşte o çabayı gayreti gösterdiğiniz anda ihtiyaç duyduğunuzda bizleri göreceksiniz. Bu bilgiyle donanacaksınız. Bu bilgiyle donandığınız anda da sosyal ve meslek hayatınızda da aranan insanlar olacaksınız. Aranan insan sohbetine ihtiyaç duyulan insan, ilgisine ihtiyaç duyulan insan, performansına çabasına duyulan insan haline geleceksiniz. Bunun için çok çalışmanız ve çok gayret etmeniz gerekiyor. Bu vizyonu, misyonu ve bu ağırlığı üzerinizde taşıyan kişiler olarak daha çok yorulmamız, çaba göstermemiz gerekiyor. Bu çabayı göstereceğinize ben inanıyorum. Bu projenin de hayırlı olmasını diliyorum.”


 

GELENEKSEL HALE GETİRECEĞİZ”

Türkiye Gençlik Vakfı olarak Kahramanmaraş’a gençlik adına çalıştıklarına dikkat çeken TÜGVA Başkanı Asım Demirdöğen, konuşmasında şunları söyledi: “Bu yıl Onikişubat İlçe temsilciliğimiz düzeyinde Onikişubat İlçesindeki liselerle yapabileceğimiz bir yarışma kapsamında Onikişubat Belediyemizin ortaklığında geleneksel bir Bilgi ve Kültür Yarışmasını başlatmak arzusundaydık. Klasik anlamda Bilgi ve Kültür yarışması ismiyle müsemma olunca daha çok bilgi ve kültüre hitap eden bir çabanın içerisinde olması gerekir. Bunun en anlamlı ayağını ve en anlamlı başlangıcını bir ilmin haliyle ilmihal başlangıcıyla biz bir siftah yapmak istedik. Çünkü biz bunu geleneksel hale getireceğiz inşallah. Esasında gençlik çalışmalarına girdiğimiz andan itibaren ve yaşadığımız dönemde hepimizin ortak bir sorunudur diye düşünüyoruz. İslam’ın yaşam biçimi, İslam’ın anlayıp biçiminde hale yansıyıp yansımama konusudur. Yani davranışlarımıza, günlük yaşantımıza, muamelemize ne kadar İslam’ı ölçüde bir muameleye kardeşlik hukuku olup olamadığını ciddi bir imtihan veriyoruz.”


 

EN BÜYÜK PROBLEM HAL PROBLEMİDİR”

Yaşanan dönemin en büyük problemin hal problemi olduğunun altını çizen Demirdöğen, “İslami anlayışta İslam’ın ilmiyle donanmış bir hale yansımama problemidir. Dinimizin bize verdiği gereklerin, öğretilerin noktasında pek bir sorunumuz yok veya az sorunumuz var. Ama bu ilmin halimize yansıması noktasında bu eksikliklerin hepimizce fark edildiğini görüyoruz. Biz acaba buna biz nebze olsun pansuman olur muyuz, farkındalık oluşturur muyuz düşüncesiyle ilmihal yarışmasını ön gördük. Bu konuda Onikişubat Belediyesi bize büyük destek verdi. Bizim bu konuda ki arzumuzu hislerimizi çok iyi anladılar aynı hissiyatla okullarımız da dağıtacağımız ilmihaller noktasında Onikişubat Belediyemiz desteklerini esirgemedi. Bu kapsamda okullarımızda yapacağımız çalışmaların doğru şekilde koordine edilmesi İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze de desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Rabbim inşallah bu yarışma vesilesiyle halimize yansıyacak bir ilim nasip etsin. İslam ile alınan, muamele edilen, arasında ki hukuku belirleyen gençler, büyükler, çocuklar olalım. Hep beraber inşallah bu hal ile donanalım” ifadelerini kullandı.

Yarışmanın ilk etabı okullarda yapılarak ilk 20’ye giren öğrenciler İslam İlmihali alanı, temizlik, namaz, oruç, zekât konulu birinci Bilgi ve Kültür Yarışması, 7 Mayıs 2017 Pazar günü ilçe finaline katılacak. Erkekler için, Onikişubat Kahramanmaraş Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde, kızlar içinse de Onikişubat İklime Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde yapılacak. Birinciye 2 bin TL, ikinciye bin 500 TL, üçüncüye bin TL ödül verilecek.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz