Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile birlikte Kahramanmaraş Akşemsettin İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri fidan dikimi etkinliği gerçekleştirdi.

Kahramanmaraş İmam Hatip Ortaokulunda düzenlenen ağaç dikme etkinliğinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğrencileri ve İmam Hatip Okulu öğrencileri fidan dikimi gerçekleştirdi.  Gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler hocalarının yardımlarıyla birlikte 33 fidan dikti. Etkinlikte KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı şunları kaydetti: “Bugün ki Akşemsettin İmam Hatip Ortaokulunda üniversitemiz ile birlikte düzenlenen ceviz dikme etkinliğinde bulunduk. Hakikaten ağaçlar cevizde olmak üzere ekolojik sistemde oldukça önemli görevler üslenmişler. Sistem içerisinde ki özellikle enerji ve madde üretim noktasında, cevizde olmak üzere tüm yeşil bitkilerin diğer canlılar üzerine oldukça katkıları olduğunu biliyoruz. Bu noktada bu katkıyı bundan bin 400 yıl öncesinde kâinatın efendisi insanlara kıyamet kopacak dahi olsa da elinizde ki tohumu ekin fidanı dikin diye bizlere yol göstermiş. Bu kapsamda da İmam Hatip Ortaokulumuzda kendi bahçesinde böyle bir güzel etkinliği organize etmiş. Ceviz nasıl uzun ömürlü bir ağaç oldukça da bol meyve veriyor. Bu okulda okuyan öğrencilerimizde ceviz gibi yetiştikten sonra insanlara faydalı hizmetler sunarlar diye ifade ediyorum. Bu yapacağımızın etkinliğin faydalı olmasını temenni ediyorum.”

 

‘SAĞLIĞIMIZ İÇİN CEVİZ TÜKETİMİNİ ARTIRMALIYIZ’

Kahramanmaraş Akşemsettin İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Memduh Kayıklık, okullarda bir farkındalık oluşturmak için bu tür etkinlikleri düzenlendiğini ifade etti. Kayıklık, “Meyve ağaçlarını çocuklarımız tanımadığı için özellikler parklarda bahçelerde yaygınlaştırılmasına dönük bir çalışması var. Dünya’da baktığımızda insanların ölüm oranları arasında kalp ve damar rahatsızlıkları birinci sırada geliyor. Buna karşıda yaygınlaştırılması gereken ağaçlar bilim uzmanlarının görüşüne göre ilaç kullanmaktansa ceviz tüketimini artırmak. Bizde inşallah kampanyamızda böyle bir farkındalık olsun istiyoruz. Şehrimizin geleceğinde hem kalp ve damar rahatsızlıklarını azaltabilecek hem de çocuklarımızın meyve ağacını daha iyi dalından yemesini sağlayabilecek başka meyve ağaçları da diktik. Şehrimizin Fatmalı köşesi yaptık. Fatmalı’nın meşhur bitkisini, Önsen de yetişen çedene fıstık çamı, Maraş’ın meşhur cevizini dikmekle biz böyle bir kampanya yaptık. Şuan 33 fidanımız var. Geçen ay 400 fidan dikmiştik. Bu ay ile birlikte 500 fidana yaklaşmış oluyoruz. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi de bu konuda bize katkı sağladı” şeklinde konuştu.

 

‘SAĞLIK İÇİN BİR BARDAK SÜT, BİR ADET CEVİZ’

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez cevizin öğrenciler açısından çok önemli olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Ceviz ıslah yetiştiriciliği ile çalışmalar yapmaktayım. Bugüne kadar Türkiye’de çok farklı çalışmalara imza attık.  Özellikle ceviz meyve türünün insan sağlığının önemi artık ortaya konuldu ve giderek de bunun öneminin olduğu birçok bilimsel çalışmalar bir daha ortaya konulmaktadır. Üniversite olarak adalet bakanlığıyla yaptığımız bir çalışmada tüm Türkiye’de ki Cezaevlerine uygun arazileri ceviz ve meyve türüyle yetiştireceğiz. Hem ekonomiye katkı olacak hem de mahkûmlara katkı sağlamış olacak. Bu vesileyle başta Kahramanmaraş’ımız olmak üzere bütün okul bahçelerimizi ceviz ağaçlarıyla süslendirebiliriz. Şunu da belirtmek istiyorum insan sağlığının öneminden dolayı her gün bir bardak süt, bir adet ceviz tavsiye etmekteyiz.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz