2015-2016 eğitim öğretim yılında okulların Kurban Bayramı dolayısıyla, geç açılacak olması birçok esnafla birlikte kırtasiyecileri de üzdü. Konuyla ilgili Manşet Gazetesine açıklamalarda bulunan Kırtasiye sahibi Ali Kaya, okulların geç açılması nedeniyle ödemelerini yapamayacaklarını belirtti.

MÜŞTERİ ZATEN GELMİYORDU’

Okulların 12 Eylül’de değil de 18 Eylül’de açılacak olmasından yakınan Kaya, şunları söyledi: “Okulların kurban bayramı dolayısı ile bir hafta geç açılması tabi işlerimizi etkiledi ama işlerimiz zaten çok durgundu. Eskiden bir sezon olurdu kırtasiye esnafı sezona hazırlık yapardı Eylül ayında, p sezon yönelik alışverişler yapılırdı bizim içinde iyi bir satış olurdu. Kırtasiyecilerin ayakta durması için bu Eylül ayı bel kemiğiydi. Tabi dolayısı ile sezon eskisi gibi değil bitti sayılır, okulların açılmasının bayrama denk gelmesi de işlerimizi 1 hafta geciktirdi. Daha önce vatandaş Eylül ayında aldığı eşyaları şimdi zamana yaydı. Bir kısım eşyaları parça parça alıyor artık. İster istemez biten sezonla birlikte işlerimizi de bitti, küçük kırtasiyecilerin ayakta kalması artık zor. Bu bayram masraflı bayram olduğu için durumu çok olamayanlar eskisi gibi kırtasiye alışverişini sezon başlar başlamaz yapamaz diye düşünüyorum. Vatandaşımız şuan tatilde para harcama alanları da değişti, kırtasiye ürününü istediği yerden alabiliyor. Eski klasik kırtasiye satışları kalmadı. Ancak gözle görülür elit bir şey olduğu zaman vatandaş ona yöneliyor. Tüm hazırlıklarımız Eylül’ün başına göre yapılıyordu, bayram da gelince okul tatili bir hafta uzadı buda bir nebze bizi üzdü. Müşteri hiç gelmiyordu bazen günde iki ya da üç müşteri ancak geliyordu öyle kazanmaya çalışıyorduk. İşlerimiz ileriki zamanlar da daha iyi olur diye temenni ediyorum.”

SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Okulların açılmasının iki hafta ertelenecek olmasının sektörü olumsuz etkilediğini söyleyen Kaya konuşmasının devamında, “Okul tatillerinin uzatılması turizm sektörlerini olumlu etkiledi. Fakat birçok esnafımız bu durumda mağdur kaldı. Bizim açımızdan her hangi bir sorun yok satışımızı bugün değil de iki hafta sonra yaparız alacağımız parayı o zaman alırız. Burada bizi olumsuz etkileyen tek durum ödemeler konusunda sıkıntı yaşayacağız. Satışımızı geç yapacağımız için bizde alış-veriş yaptığımız firmalara sözleşme gününde ödeme yapamayacağız. Eğer bizlere bu durumu daha önceden belirtmiş olsalardı bizde ödemelerimizi ona göre ayarlardık. Diğer bir konuda TEOG sınavı okullar açıldıktan 40 gün sonra yapılacak ve öğrencilerimiz bu sınava tam anlamında hazırlanamayacak. Bizim açımızdan da sınavla ilgili satışlar yapamayacağız. Birçok testlerimiz elimizde kalacak. Bu durumda planlamış olduğumuz ödemeleri de yapamayacağız. Bu durumun yapılması mantıklı fakat aniden yapılması bizi sıkıntıya soktu” ifadelerini kullandı.

Haber: Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz