Henüz 16-17 yaşlarında çok genç bir Osmanlı askeri iken seferberlik kapsamında Yemen’e giden, 12 yıl boyunca kaldığı Yemen topraklarında asil bir Osmanlı askeri gibi bayrağının yere inmemesi için kocaman yüreği ile düşmanlarla çarpışan ve memleketine yani Maraş’a döndüğünde 31 Ekim 1919’da Sütçü İmam’ın silahından çıkan bir kurşun ile fitili ateşlenen kurtuluş harbinde kahramanca şehit düşen Abdullah Çavuş’un gerçek mezarı 97 yıl sonra Şeyh Adil Mezarlığı’nda bulundu. O dönemde Yemen’de ki savaş tecrübesi nedeniyle Hatuniye şimdiki adıyla Kurtuluş Mahallesi’nin Kuvay-i Milliye Komutanı olan Şehit Abdullah Çavuş’un adeta bir asır sonra bulunan gerçek mezarı ise yakınlarının girişimi sonrası Kahramanmaraş Valiliği tarafından düzenlenerek, tescillendi.

Gerçekleşen bu olay sonrası ise Şehit Abdullah Çavuş’un yeğenleri Kurtuluş Mahallesi Muhtarı Necati Namlı ve esnaf Şemsettin Namlı, Manşet Gazetesi’nden Emre Akkış’a konuştu. Mezarın bulunmadan önce amcası olan Şehit Abdullah Çavuş’un mezarı olarak şehitler anıtını ziyaret ettiklerini ancak gerçek mezarı bulunduktan sonra çok mutlu olduklarını ifade eden Necati Namlı, emeği geçenlere teşekkür etti. Abdullah Çavuş’un yalnızca kendilerinin değiş bütün Kahramanmaraş’ın şehidi olduğuna dikkat çeken Şemsettin Namlı ise Şehit Abdullah Çavuş’un kendileri için yeniden doğduğunu söyledi.

ŞEHİT ABDULLAH ÇAVUŞ BENİM AMCAM OLUR”
Abdullah Çavuş’un hayat hikâyesini ve nasıl şehit düştüğünü anlatan Necati Namlı, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Ben Kurtuluş Mahallesi’nden Medineli Oğullarından şimdiki lakabımız olan Namlılar soyundanım. Eski adı Hatuniye şimdiki adı Kurtuluş Mahallesi’nin 41 yıldır muhtarlığını yapıyorum. Şehit Abdullah Çavuş benim amcam olur. Şehit Abdullah Çavuş benim en büyük amcam olur. Biz mezarın asıl yerini bulmadan önce Şeyh Adil Mezarlığı’ndaki şehitler anıtında ziyaret ederdik. Ama bir gün bir öğretim görevlisi Maraş Tarihi hakkında bir kitap yazmaya başlamış. Bu konu üzerinde de mezarlıkları gezerken tesadüfen Şehit Abdullah Çavuş’un mezarını buluyor ve daha sonra Şemsettin Bey’in yanına gelip, “Bu sizin neyiniz oluyor” diyor. Şemsettin Bey’de, “Şehit Abdullah Çavuş bizim amcamız” diyor. Bunun üzerine Şemsettin Bey bana telefon açıp, “Necati amca amcamızın mezarını bulduk” dedi. Daha sonra amcamızın mezarını gittik. Sonrasında mezarın tescili için gayret edildi. Bizim bulduğumuzda mezarın sadece baş taşı kalmış ve ayak taşı yoktu. Ama Kahramanmaraş Valiliği’nin gayretleriyle mezar düzenlendi. Bu mezarı düzenleyenlerden Allah razı olsun. Abdullah Çavuş Kurtuluş Savaşı’nda mahallemizin eski ismi olan Hatuniye Mahallesi’nden ve Kuvay-i Milliye’nin komutanı ve milli mücadelemizin şehitlerinden birisidir. Ancak bizim sülalemizden sadece Abdullah Çavuş değil, kardeşi Ahmet Namlı, Seyid Halit Namlı var.”

BABAM AMCAMI BULUYOR”
Abdullah Çavuş’un Yemen’den Maraş’a geldiğinde kendisini babasının bulduğunu belirten Namlı, amcasının Maraş’a geldikten 6 ay sonra şehit olduğunu da sözlerine ekledi. Namlı, “Abdullah Çavuş 16 yaşını bitiriyor, 17 yaşı içerisinde seferberlik kapsamında Yemen’e gidiyor. Abdullah Çavuş Yemen’de 12 yıl boyunca kalıyor ve savaşıyor. Daha sonra ise Yemen’den tekrar Maraş’a geliyor. Mahalleye geldiği zaman kimseyi bulamıyor. Bunun üzerine Abdullah Çavuş mahallede bulunan bir handan oda kiralıyor. O zamanlar Ermeni komşumuz babama haber veriyor. Babam da bunun üzerine amcamı handan almaya gidiyor ve oradan eve geliyorlar. Tabii bu sırada Maraş’ta harp başlıyor. Abdullah Çavuş’un da Yemen’den gelen bir savaş tecrübesi olduğu için amcamı Kuvay-i Milliye komutanı yapıyorlar. Daha sonrada zaten geldikten 6 ay sonra kurtuluş harbinde şehit oluyor” ifadelerini kullandı.

SADECE BİZİM DEĞİL TÜM KAHRAMANMARAŞ’IN ŞEHİDİ”
Abdullah Çavuş’un sadece kendilerinin değil bütün Kahramanmaraş’ın şehidi olduğuna vurgu yapan Şemsettin Namlı’da, “Mezarın bulunmasının ardından Abdullah Çavuş’un mezarını tescil ettirdik. Bizim için sanki yeniden doğmuş gibi oldu” diye konuştu. Namlı, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Biz mezarı ilk bulduğumuz Cumhurbaşkanlığına yazmıştık. Cumhurbaşkanlığımızda bizi valiliğimize aktardı. Daha sonra da bu mezar Kahramanmaraş Valiliği sayesinde yaptırıldı. Biz onur duyduk. Bu şehit bizim şehidimiz değil, bu şehit Kahramanmaraş’ın şehididir. Allah hepsinden razı olsun. Mezarı 97 yıl sonra tarihçi bir öğretmen arkadaşımız buldu. Ona da çok teşekkür ediyoruz. Mezarın bulunmasının ardından Abdullah Çavuş’un mezarını tescil ettirdik. Bizim için sanki yeniden doğmuş gibi oldu.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz