Yaklaşık bir yıldan bu yana devam eden pandemi sürecinde yeniden normalleşme adımları atılmaya başlandı. Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde normalleşmeyle ilgili yaptığı açıklamada illerin risk seviyesine göre normalleşmeye başlayacağını ve vaka sayılarına göre ‘Yerinde karar’ döneminin olacağını söylemişti. ‘Mavi’ düşük riskli, ‘sarı’ orta riskli, ‘turuncu’ yüksek riskli, ‘kırmızı’ ise çok yüksek riskli olmak üzere renk renk kategoriye ayrılan Türkiye’de düşük ve orta riskli kategoride yer alan iller, kısmen de olsa normale döndü. Sarı renkli kategoride orta riskli şehirlerarasında yer alan Kahramanmaraş’ta birkaç günden bu yana yeniden normale dönen illerden biri olurken KSÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl hıfzıssıhha Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Ateş, tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğiyle ilgili uyarılarda bulundu.

“ÖNEMLİ OLAN TEDBİRLERİN GEVŞETİLMEMESİ”

Pandeminin başından bu yana sürecin oldukça iyi yönetildiğine dikkat çeken Ateş, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Pandemi başlayalı 1 yılı geçen bir süre oldu. Genel olarak değerlendirdiğimizde hem Kahramanmaraş için hem de Türkiye için salgın yönetiminin başarılı olduğunu gördük. Kahramanmaraş olarak çok yüksek riskli şehirlerarasında yer almamamız da bu başarının bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. 100 binde saptanan hasta sayılarına göre risk sınıflaması belirlendi. Bundan sonraki süreçte gerekli değerlendirmelere göre ekstra önlemler alınması tabii ki gündeme gelebilir.

“DIŞARIDA GEÇİRDİĞİMİZ ZAMAN REHAVETE KAPILMAMAK GEREK”

Vaka sayılarının düşmesine güvenerek, rehavete kapılarak vaka sayılarının artmamasını sağlamalıyız bu hem kendi sağlığımızı korumak adına hem de toplumsal bir görev gerekliliğidir. Geçirdiğimiz 1 yılda aslında toplum olarak oldukça bilinçlendik, virüsten korunma yollarını da öğrendik. Vatandaşlarımızın dışarda geçirdiği süre içinde kafe ve restoranlarda İhtiyaçların en kısa sürede gidermesi, mümkünse bu işletmelerin açık alanlarını öncelikle tercih etmesi, kapalı alanda oturmaları gerekirse de uzun süre kalmadan yemeklerini yiyip kapalı alandan ayrılmaları önerisinde bulunuyorum. Çünkü ne kadar uzun süre kapalı ortamda kalırsak, bulaş riskini arttırdığını biliyoruz. Bunun için maskeye, mesafeye dikkat etmek ve dışarıda geçirdiğimiz zamanda tedbiri elden bırakmamak gerek. “RİSK DEVAM EDİYOR”

Tüm ülke için risk devam ediyor. Zaten şu an için vaka sayılarında küçükte olsa oynamalar başladı. Vatandaşlarımız bir yıldan beri maskeye alıştılar. Yani adaptasyon sürecini de geçirdik. Hastalık korkusunu da yaşadık. İnsanlarımız bu tecrübeyi unutmazlarsa en küçük bir ihmalde salgının daha da artacağını göz önünde bulundururlarsa kontrollü şekilde normalleşmeye devam ederek hayatımızı sürdürebiliriz. Ama biz normalleştik modunda bir rehavete kapılırsak, kontrollü normalleşmenin gerektirdiği şekilde davranmaz isek süreç yeniden geriye gidebilir.   Salgınla mücadelede kalıcı başarının sağlanması için temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra hayatın her alanını kapsayacak şekilde belirlenen kurallara/tedbirlere toplumun tüm kesimlerince azami düzeyde uyulması büyük önem taşımaktadır.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz