Nikâh şekeri, özellikle düğün kültürümüzün vazgeçilmez bir geleneğidir. Evlenen çiftlerin, kendileri için bu çok önemli günün, paylaşımı karşılığında, davetlilerine şükranlarını sunma yoludur. Evlilik söz konusu olduğunda, yerine getirilmesi gereken adetlerden biri de nikâh şekeri olmaktadır. Toplumumuzda, evlenen çiftlerin davetlilere o güne ait bir hatıra sunması adettir. Konu evlilik olduğunda, nikâh şekeri de aynı davetiye, düğün salonu, gelinlik, balayı gibi, en başta düşünülmesi gereken bir konudur. Nikâhınıza gelmiş olan konuklarınıza bu özel günün bir hatırası olarak vereceğiniz nikâh şekeri belki de bir ömür boyu salonlarının vitrinlerinde yer alacak ve baktıklarında sizi anacaklardır. Konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Sibelce işletmecisi Sibel Kaya, şehrimizde ki nikâh şekeri kültürü ve bilinmeyenleri anlattı. Kaya, “Kahramanmaraş’ta nikâh şekeri kültürü oldukça iyi durumda. Her ne kadar kırsal kesiminde yaşayan vatandaşlarımız bu kültüre biraz uzak olsalar da yine de ilgi güzel. Özellikle Binevler mahallesinde birçok organizasyonlar düzenliyoruz. Nikâh şekerinin imalatını tamamen kendimiz yapıyoruz”

BAYANLARIN İLGİSİ ÇOK YÜKSEK’
Nikâh ve bebek şekerlerinin yapımının yanı sıra çeşitli organizasyonlar da düzenlediklerini söyleyen Kaya, her ne kadar Kahramanmaraş’ta organizasyon işi durgun olsa da yine de belli başlı müşterilerinin olduğunu belirtti. Kaya, “Kahramanmaraş gibi küçük bir yerde organizasyon denince aklınıza pek de bir şey gelmez ama biz burada gerek doğum günleri, gerek kına geceleri gibi organizasyonlar düzenliyoruz. Bunun yanında da nikâh ve bebek şekerleri yapıyoruz. Genelde erkekler bu tür şeylere meyilli değil ama bayanların ilgisi çok yüksek” şeklinde konuştu.

İMALATINI TAMAMEN KENDİMİZ YAPIYORUZ’
Kırsal kesimde yaşayan insanların bu kültüre biraz daha uzak olduğunu belirten Kaya, “Nikâh şekeri, geleneksel olarak düğüne gelen misafirler ve davetlilere verilmesi uygun olan bir şekerdir. Tabii bunu yapmayanlarda var. Bu şekeri vermek bir nevi adet, usul haline gelmiştir. Kahramanmaraş’ta nikâh şekeri kültürü oldukça iyi durumda. Her ne kadar kırsal kesiminde yaşayan vatandaşlarımız bu kültüre biraz uzak olsalar da yine de ilgi güzel. Özellikle Binevler mahallesinde birçok organizasyonlar düzenliyoruz. Nikâh şekerinin imalatını tamamen kendimiz yapıyoruz. Tasarımını ve düzenlemesini biz yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK EMEK HARCIYORUZ’
Nikâh şekerlerinin yapımının zorluğundan bahseden Kaya, buna rağmen iyi elemanlarla siparişler ne kadar çok olsa da yetiştirememe gibi bir durumla karşılaşmadıklarını belirtti. Kaya, “Nikâh şekerlerin yapımı gerçekten zor. Bizim atölyemizde 2 elemanımız çalışıyor. Bazen 300-400 nikâh şekeri siparişi aldığımızda elemanlarımızın bu işe eli yatkın olduğu ve çok zamandır bu işi yaptıkları için yetiştirememe gibi bir durumumuz olmuyor. Yapımı siparişin azlığına veya çokluğuna göre değişiyor. Bazen bir haftada bitiriyoruz, bazen de 2-3 günde. Özellikle halkımız organizasyon işine pek sıcak bakmıyor. Mesela bir doğum gününü biz evde yaparız ne gerek var organizasyona diyorlar. Hal bu ki çocuğunuzun doğum günü nasıl çocuğunuz ilk adımı atıyor, ilk konuşmaya başlıyor bunlar ne kadar önemliyse bence doğum günüde o kadar önemli bu işe buradan bakmak lazım” dedi.

Haber: Çiğdem Kaplan

Editör: Mahmut Beyaz