Sütçü İmam Üniversitesi Avşar Yerleşkesi kampüsünde düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Programda açılış konuşması yapan KSÜ Rektörü Durmuş Deveci, Nevruzun kültür ve geleneğimizdeki önemine vurgu yaparken nevruz bayramının bütün diğer bayramlar gibi hoşgörü barış ve kardeşlik duygularını pekiştiren bir gün olduğunun altını çizdi. 21 Mart olarak kutlanan Nevruzun Farsça ’da yeni gün anlamına geldiğini ifade eden Deveci, “Nevruz sıkıntıdan çıkarak yeni ve umut dolu bir günlere, bahara, bolluk ve berekete ulaşmak demektir. Nevruz bu anlamların yanında eğlence ziyaret, ziyafet, yeni giyisiler giymek, iyi dileklerde bulunma gibi bilindik bayram pozisyonunun yanı sıra nevruziye denen şiirler, türküler, destanlar yazılması söylenmesi Nevruziye Fişkesi adlı hediyeler verilmesi, meydanlarda yakılan ateşin üzerinden atlanılması çeşitli oyunların oynanması nevruziye şekeri, macunu veya tatlısı gibi özel yiyeceklerin hazırlanıp yenilmesi bir birçok sosyal değerin yapılmasıdır” dedi.

ORTA ASYA’DAN DOĞU’YA…

Nevruz Bayramı'nın geniş bir coğrafyaya yayıldığını ifade eden Rektör Deveci, kutlamaların Orta Asya’dan Doğu’ya ve Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada yaşayan milletler tarafından kutlandığını dile getirdi. Rektör Deveci, “Farsçada yeni gün anlamına gelen nevruz 21 Mart’ta Orta Asya’dan Doğu’ya ve Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada yaşayan milletler tarafından kutlanmaktadır. Nevruz kutlamalarının nerde ve ne zaman başladığı bilinmese de bu kutlamalara dair en erken referanslara İran kaynaklarında rastlanmaktadır. Ortaçağ’dan itibaren çeşitli Türk boylarınca Ergenekon’dan çıkış, tabiatın yeniden uyanışı ve tarımsal faaliyetlerin başlangıcı vesilesiyle düzenlenen 21 Mart bahar kutlamaları Nevruz olarak adlandırılmıştır. Aynı tarih bazı Türk boylarınca kullanılan takvimlerde yılbaşını temsil etmektedir. Nitekim gerek güneşe göre düzenlenen on iki hayvanlı Türk takviminin, gerekse Sultan Melikşah’ın Celali takviminin başlangıcı 21 Mart’tır” diye konuştu.

SELÇUKLU DÖNEMDİ RESMİ BAYRAM İLAN EDİLMİŞTİ’

Nevruzun Selçuklu ve Osmanlı döneminde de kutlandığını vurgulayan Rektör Deveci, “21 Mart Nevruz şenlikleri gerek Asya Türk boylarında gerekse Selçuklu ve Osmanlı’da büyük bir coşku ile kutlanmıştır. Hatta Selçuklularda Nevruzun resmi bayram olduğu bilinmektedir” şeklinde konuştu.

BİRLİK BERABERLİK VE KARDEŞLİK

21 Mart gününün kardeşliği, birlik ve beraberliği simgelediğine işaret eden Rektör Deveci şu ifadelere yer verdi: “Bayram hüviyeti kazanmış ve milletimizin tüm renkleri için baharın coşkusunu bize muştulayan 21 Mart kardeşliğimizin, birlik ve beraberliğimizin vesilesi olsun inşallah. Devlete, vatana, millete olan borcumuzu hakkıyla ödeyerek milletler mücadelesinde tarihin bize yüklediği “Mazluma umut, zalime korku” misyonunu yaşatmak mecburiyetindeyiz. Mevzu Türk milleti ise biz kainatı dağ, taş, toprak, bitki deyip geçmeyiz. Toprak bizim için vatandır, ağaç bizim için fırınlarda kürektir, al bayrağa direktir, dağ bizim için uzlettir, Bolu Beyi’ne yiğitlik mekanıdır, gül bizim kültürümüzde Allah sevgilisi müjdecimiz, kurtarıcımız, Efendimiz ’in remzidir.”

BUGÜN DAĞLAR YEŞİLLENDİ, SULTAN NEVRUZ SEFA GELDİN

Nevruz'un doğanın dirilişi anlamını da taşıdığını söyleyen Deveci, konuşmasına son olarak şunları ekledi: “12 Hayvanlı takvim ve Melikşah'ın Celali takviminde yılbaşı olarak bilinen 21 Mart Divan-i Lügatüt Türk'te de ilkbaharın gelişi olarak belirtilen doğanın dirilişiyle birlikte yeni umutların canlanmasını da simgeleyen Nevruz Bayramı'nın barış, dostluk, kardeşlik ve dayanışma hislerinin üstlenmesi vesilesini diliyorum. Bayram hüviyeti kazanmış ve milletimizin tüm renkleri için baharın coşkusunu bize muştulayan 21 Mart kardeşliğimizin, birlik ve beraberliğimizin vesilesi olsun inşallah. Devlete, vatana, millete olan borcumuzu hakkıyla ödeyerek milletler mücadelesinde tarihin bize yüklediği “Mazluma umut, zalime korku” misyonunu yaşatmak mecburiyetindeyiz. Mevzu Türk milleti ise biz kainatı dağ, taş, toprak, bitki deyip geçmeyiz. Toprak bizim için vatandır, ağaç bizim için fırınlarda kürektir, al bayrağa direktir, dağ bizim için uzlettir, Bolu Beyi’ne yiğitlik mekanıdır, gül bizim kültürümüzde Allah sevgilisi müjdecimiz, kurtarıcımız, Efendimiz ’in remzidir.”

Daha sonra KSÜ öğrencileri tarafından hazırlanan Dede Korkut Hikayesi sahnelendi. Vali Yardımcısı Bayram Öz ve Rektör Prof. Dr. Deveci tarafından Nevruz ateşi yakıldı. Halk oyunları gösterisi ve demir örsün dövülmesiyle devam eden kutlamada, halk oyunları gösterisi yapıldı. Programın sonunda katılımcılara etli pilav ve ayran ikramı yapıldı. Düzenlenen programa Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Bayram Öz, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Durmuş Deveci, İl Sağlık Müdürü Murat Coşkun, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Haber : Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz