Bundan 20 yıl önce Nesrin Arslan’ın çocuğu olarak dünyaya gelen ve hayata gözlerini açar açmaz bronşektazi hastalığı teşhisi koyulan, o günden bugüne de solunum cihazlarından yardım alarak yaşama ışık tutan Buse Sayıcı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi’ndeki odasından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu. Ankara’da nakil olacağı dönemlerde bu kez verem hastalığı teşhisi koyulan ve nakil olamayan Buse Sayıcı, şimdi nakil olabilmek adına verem hastalığının geçmesini bekliyor. Verem hastalığı sürecinde evinde tedavi olabilmesi adına Sosyal Güvenlik Kurumu’nun karşılamadığı hastane tipi pap cihazına ihtiyaç duyan ancak cihazı alacak maddi imkânı olmadığından dolayı hayatının en güzel günlerini hastanedeki odasında geçiren genç kız, annesi Nesrin Arslan’la beraber yetkililerin uzatacağı yardım elini bekliyor.

“BUSE MAKİNAYA TAKILI OLARAK YAŞAM SAVAŞI VERİYOR”

Kızının durumuyla ilgili gazetemize konuşan anne Nesrin Arslan, “Buse doğuştan beri hasta. Bizim günümüz ve ömrümüz sürekli hastanelerde geçti. Ankara Hacettepe Hastanesi’nde 7 sene tedavi gördük, daha sonra orası bizi İzmir’e gönderdi. İzmir’de bizi Adana’ya gönderdi. Yaklaşık 3 sene boyunca Adana’da tedavi gördük, daha sonra Kahramanmaraş’ta özel bir hastanede 2,5 sene tedavi gördük. Buse’nin bronşektazi hastalığı var, yani akciğer nakli yapılması gerekiyor. Son bir senedir de sürekli oksijen kullandığı halde düşüş görülüyor. Geçtiğimiz kış ayını tamamen hastanede geçirdik bu nedenle. Yazın Buse’nin yine oksijenlerinde düşüşler görülünce tekrar hastaneye geldik, bir hafta kadar kaldık. Buse’de bir düzelme olmadı, tekrar aynı gün içinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne geldik. 4 ayı geçkin bir süredir de buradayız, Buse sürekli makinaya takılı olarak yaşam savaşı veriyor. Hiçbir şekilde Buse’yi bu makinadan çıkaramıyoruz” ifadelerini kullandı.

GETİRDİĞİMİZ MAKİNALARIN HİÇBİRİ UYUM GÖSTERMİYOR”

SGK aracılığıyla getirdikleri makinelerin birçoğunun Buse’ye uyum göstermediğini söyleyen Arslan, Buse’ye iyi gelen makinenin oldukça pahalı olduğunu ve alamadıklarını belirtti. Arslan, “Bütün bu hastalıkların üstüne Buse’de bir de verem mikrobu çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bizim getirmediğimiz makina kalmadı, en son bir tane daha getirdik Buse’ye denedik. Doktorlarımızda burada enfeksiyon kapmaması ve evimize gidebilmemiz için çok fazla çaba gösteriyor sağ olsunlar. Onlarla bir aile gibi olduk ama getirdiğimiz makinaların hiçbiri uyum göstermiyor. Sadece bu makina var uyum gösteren ama hocalarımız bu makinaların ev tipi olanlarının olduğunu söylüyorlar. Ama onlarda maalesef çok pahalı ve maddi gücümüz olmadığı için alamıyoruz. Bir iki yere başvurdum, hatta iki makina gerek Buse’ye. Bir tanesinin oksijen makinası olması gerekiyor. 2 bin 500 TL’sini Sosyal Hizmetler verdi bana geçtiğimiz gün, diğer kalanını biz ödeyeceğiz. Ben de medikale gittim görüştüm taksitle alabilir miyim diye ama fiyatları çok yüksek ve maddi durumumuz da yok. Elimden gelen her şeyi kızım için yaptım ama elimden başka bir şey gelmiyor. Şuan Buse’de tüberküloz hastalığı görüldüğü için akciğer nakli yapılamıyor. Bu hastalık geçerse Ankara’ya nakil için gideceğiz Allah izin verirse. İnşallah tamamen bu makinalardan kurtulmuş olacak, tamamen sağlığına kavuşmasını ikimizde çok istiyoruz” şeklinde konuştu.

“KIZIM CUMHURBAŞKANIMIZI GÖRMEK İSTİYOR”

Buse’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı görmeyi çok istediğini vurgulayan Arslan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Ben özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek istiyorum, ondan yardım bekliyoruz. Elini bize uzatmasını bekliyorum. Buse’yi bırakıp oraya buraya gidecek vaktim de yok, ne Sosyal Hizmetlere ne de SGK’ya gidecek durumum yok. Çünkü kızımı bırakamıyorum ve Buse kendisi de Cumhurbaşkanımızla özellikle görüşmek, konuşmak istiyor. Yanında olmasını istiyor. Bu güne kadar biz hiçbir kimseden yardım istemedik, hep kendi çabalarımızla, devletimizin bize yaptığı yardımlarla geçinmeye çalıştık ama bizim artık onlara gücümüz yetmiyor. Onlardan gelen makinalar olmuyor. Özellikle Cumhurbaşkanımızdan ve bize yardım edebilecek herkesten destek bekliyoruz. Bize uzatırsa yardım elini Cumhurbaşkanımız uzatır.”

“DIŞARI ÇIKMAK, RAHAT NEFES ALMAK, ARKADAŞLARIMLA OYNAMAK İSTİYORUM”

Hasta Buse Sayıcı ise “İlk olarak ben Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı görmek istiyorum, onunla konuşmak istiyorum. Kahramanmaraş’a çok kez geldi ama ben hastaydım ve hiç dışarı çıkamadığım için göremedim” dedi. Sayıcı, “Ben dört aydır bu yatakta yaşıyorum resmen. Her şeyim bitti, bir odanın içindeyim. Bu nedenle psikolojim çok kötü. Sadece bu makina uyum sağlıyor, maddi durumumuz da iyi olmadığı için alamıyoruz. Bu makinayı alabilsek evime gideceğim, odamda yatacağım, mutfağımda oturacağım. Burada hiçbir şey yapamıyorum. Her gün aynı şeyler hiçbir değişiklik yok, o yüzden Cumhurbaşkanımızın beni görmesini istiyorum. Bana yardım etmesini istiyorum, bu çok zor bir şey değildir onun için ama benim için çok önemli. Olabilecek bir şey ama beni hiç kimse görmüyor. Annem o kadar çabalıyor ama hiç kimse bir şey yapamıyor. Ben artık bir şeylerin iyi olmasını istiyorum. Her sabah aynı şeyler, doktorlarda elinden geleni yapıyor ama sonuç yok. Olabilecek bir şey olsa zaten yapacaklar ama yapamıyorlar. Ben iyileşmek, dışarı çıkmak, rahat nefes almak, arkadaşlarımla oynamak istiyorum” diye konuştu.

Haber: Emre AKKIŞ/Ahmet GÜNEÇIKAN

Editör: Mahmut Beyaz