Milletlerin tarihinde önemli yer tutan ve izler bırakan birçok olaylar vardır. Tarih, bu anlamda milletlerin ve devletlerin hafızasıdır. Bu hafızayı diri ve canlı tutmak, dünyada, millet ve devlet olarak var olabilmenin ve kalıcı olabilmenin ilk şartlarındandır. Tarihi belleğe sahip olamayan milletlerin mazi-hal ve istikbal sürecini değerlendirebilmeleri ve daha güçlü ve güvenli geleceğe yönelmeleri mümkün değildir. İşte Türk milletinin istikbal sürecinde dimdik ayağa kalkarak düzenli bir birliği olmamasına rağmen kendini kurtarmayı başaran Kahramanmaraş, 100 yıl önce 12 Şubat’ta adeta Türk’ün gücünü dünyaya haykırdı. Maraşlı için “12 Şubat Ruhu”, var olabilmenin ilk ve son günüdür. Bütün benliğiyle, ta iliklerine kadar o ruhu taşıyan Maraşlı, “12 Şubat günü” dimdik, tek bir yürek olarak; vatan için, namus için, bayrak için işgalci-emperyalist güçlere karşı koymuştur. O günden bugüne her 12 Şubat’ta kutlanan Kahramanmaraş’ın Kurtuluş Bayramı, içinde barındırdığı büyük coşkuyla Türkiye’de dikkatleri üzerine çekiyordu. Fakat gerek dini gerekse de milli bayramların olduğu günlerde “ahh nerede kaldı o eski bayramlar” sözünü artık Kahramanmaraş’ın Kurtuluş Bayramı’nda da sık sık duymaya başladık. Tam bu noktada özellikle yaşı 50’den yüksek olanlara 12 Şubat Kurtuluş Bayramlarını eskiden nasıl kutladıklarını ve 100. yıl kutlamalarının nasıl olması gerektiğini sorduk. Vatandaşlarımızdan aldığımız açıklamalara göre çıkan genel sonuç ise eskiden bayramların daha coşkulu kutlandığı, en az bir ay önceden mahalle ve sokakların halay çeken çetelerle dolu olduğu fakat son dönemlerde eski ruhun kalmadığı ayrıca 100. yıl etkinliklerinde tanıtım konusunda büyük eksikliklerin olduğu sonucu çıktı.

İşte vatandaşlarımızın dilinden 12 Şubat Kurtuluş Bayramı ve 100. yıl etkinlikleri;

 

"ÇOK DAHA İYİ OLMASI GEREKEN BİR YILDA ÇOK DAHA EKSİK DURUMDAYIZ"

Fikret Kara;

Şuan ki 12 Şubat kutlamalarından hiç memnun değilim önceden çok farklıydı. Önceden Abdal Halil Ağa zamanın da çeteler ve yaptıkları çok güzeldi. Çeteler durumun çok daha farkındaydı. O an ki psikolojiyi çok daha iyi bir şekilde yaşıyorlardı. Yaşmakla kalmayıp çok daha iyi bir şekilde yansıtıyorlardı. Kahramanmaraşlılar da bu çetelerden etkilenip çok daha iyi bir şekilde bu durumun psikolojisine kendilerini kaptırıyorlardı. Eski kutlamaların en önemli etkenlerinden bir tanesi davul ve zurnaydı. 12 Şubat diyince akla ilk gelen şeylerden biri o davul ve zurnalardı. Davul olmadan bu imkansızdı hatırlanması. Davul bu tarz kutlamaların en önemli etkeniydi. Şimdi davula dahi gereken önem verilmiyor. Şimdi çetelere bakarsanız hep davul olmadan işi anlamadan yaşça küçük çocuklardan oluşuyor hep. Eskilerin yaşı da büyük olurdu davulla zurna ile araları da iyi olurdu. Eski çeteler dış görünüşleri ile de sana o olayın anlamını anlatırlardı. Bu sene 100. yılımız diğerlerine bakarak çok daha güzel olması lazım. Eskiye nazaran zaten yetersiz bir durumdaydık nasıl olur bilmiyorum. Çok daha iyi olması gereken bir yılda çok daha eksik durumdayız. Daha iyi tanıtım yapılması lazım biz nerede ne olacak onu bilmiyoruz. Benim görüşümü göre insanları her açıdan bunu yansıtmalılar. 12 Şubat'ta yapılacak olan etkinliklerden haberimiz olursa belki katılırız.

"EN AZINDAN SENEDE BİR SEFER ŞU DUYGULARI DÜZGÜNCE YAŞAYALIM"

Murat Canik;

1972 doğumluyum dolayısı ile birçok 12 Şubat kutlaması gördüm. Geride kalan bu 48 yılda çok farklı kutlamalar gerçekleştirildi. Önceden bizim gençlik ve çocukluk yıllarımız da her şey bundan farklıydı. Kutlamalar, gerçekten bir bayram havasında geçerdi. İnsanların o günün 12 Şubat olduğunu buram buram hissederlerdi. Geçmişimizi bize hatırlatırlardı. Aslında en önemli olan da o değil midir, geçmişi bir kez daha yaşamak. Övünebileceğimiz bir geçmişimiz var. Bu geçmişi unutmamalıyız. Unutmamanın en etkili yolu da, bu olayları tekrar yaşatmaktır. Geçmişte ki kutlamalar bizlerin aynı duyguları tekrar yaşamasına çok yardımcı olurdu. Biz böyle kutlamalar ile onların bir sonra ki nesle de kalmasını sağlayabiliriz. Şimdi ki kutlamalar da öyle bir durum söz konusu değil. Geçmişimizi bize hatırlatmak şurada dursun bugünü bile unutturuyorlar. 100. yıl etkinlikleri konusunda şuana kadar gözüme çarpan büyük bir hazırlık gözüme çarpmadı. Varsa da bizim dikkatimizi çekmedi. Bu konuda bir tanıtım eksikliği olduğunu söyleyebiliriz. Stadyum da yapılacak olması iyi bir düşünce olsa da tanıtım yönünden eksikleri var. En azından senede bir sefer şu duyguları düzgünce yaşayalım.

"BİR FATİHA GÖNDERMEYİ ÖĞRETELİM"

Sait Akyol;

55 yaşındayım 16 yıldır Kahramanmaraş'ta yaşıyorum. Daha öncesinde çok renkli kutlamalar olduğunu duyduk ve biliyoruz. Benim bu tanıklık ettiğim son 16 yılda çok da benimseyemedim. Dikkatli bir şekilde incelediğimizde birçok açıdan eksiklikleri olduğunu görebiliyoruz. Bu yıllar da ki kutlamalar da görüyorsunuz muhtarlıklara bağlı olan çeteler var. Bu çeteler davul ve zurna eşliğinde mahalleleri geziyorlar. 12 Şubat'a dair insanın kafasında kalan tek şey bu. Bu konuda çok değişik durumlar söz konusudur. Kahramanmaraş'ın kurtuluşunun 100. yılını kutlayacağız. Her şeyden önce kutlama nedir ve bu kutlamanın doğası nedir bunu bilmemiz gerekir. Kahramanmaraş'ı kurtarırken birçok da şehit vermişiz. Bunların dokusuna uygun bir şekilde bir şeyler yapmamız lazım. Bu yürüyüşler özellikle çetelerin mahalle gezmeleri çok basit kalıyor. Çeteler olayın ne olduğunun kesinlikle farkında bile değil. Her şeyden önce o insanlara bu olayın anlam ve önemi anlatılıp olayı kavramaları sağlanmalıdır. Bu insanlar yani bu gençler bu işi bir anlasınlar gerisi zaten olacaktır. Her şeyden önce bu gençlere bir Fatiha göndermeyi öğretelim sonrasına bakarız zamanla. 

"ÇOCUKLARA SORDUĞUNUZ DA İŞİN MANEVİ BOYUTUNU KESİNLİKLE BİLMİYORLAR"

Yılmaz Pekemen;

Ben 10 yıl muhtarlık yaptım. Eskiden 12 Şubat geldiğinde herkes olayın ne olduğunu anlardı, şimdi ha gelmiş ha gelmemiş. Bu yıl 100. yılımız 12 Şubat Stadyumu'nda Cumhurbaşkanının da katılımı ile program düzenlenecekmiş. Bundan zaten haberimiz yoktu. Şimdi sizlerden duyduk. Büyük bir tanıtım problemimiz var. Belki güzel şeyler yapacaklar ama onu tanıtmadıktan sonra ne önemi kalır. O kutlamalara katılmayacağım. Zaten haberimiz yoktu o ayrı bir konu da. Maaşımızı çekiyoruz verecekleri dağıttıktan sonra geri eve borçlu gidiyoruz. Bırakın kutlamayı evimde ne olacak ona bile bakamıyoruz. Ayağıma yazık bu yoklukta bir de ona vakit ayıramam. Zaten halk bu durumda, bir emekli maaşım var 5-10 katı banka da borcum var. Şu yoklukta bir şeyler yapıyorsunuz bari düzgün yapın. Yaptığınız düzgün ise de bizlere onu anlatın. Anlatın ki ne yaptığınızı bilelim. Şu yolun kenarına şehitleri yazmakla bitmiyor bu iş. Önceden çete bayramında gençler her yeri şenlendirirdi. Şimdi ki gençler sadece geziyor. Kapsamlı güzel tanıtım yapılmalıdır. Çocuklara sorduğunuz da işin manevi boyutunu kesinlikle bilmiyor.

"ÇOK DAHA FAZLASINI YAPMAMIZ LAZIM"

Ökkeş Çam;

Ben şuan baktığımda kutlamalarla alakalı istediğim tarz da bir etkinlik görmüyorum. Varsa da haberim yok bu da yine yetkililerin bir eksikliğidir. Şuan ki belediyenin bu 100. yıl etkinliklerinde çok geride olduğunu söyleyebilirim. Geçen dönemlerin dahi gerisinde kaldık. 100. yıl etkinlikleri çok kapsamlı ve güzel olması gerekir. Diğer illeri incelediğiniz de şölen havasında geçer. Bizim şehrimize bakarsanız daha bir şey yok. Varsa da haberimiz yok. Yapıp yapmadıklarından haberimiz bile yok. Geçmiş yıllarda ki belediyelerin en azından bu konuda çok daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Diğer illerde ki kutlamalara bakıp birçok konuda kendimize örnek almamız gerekiyor. Eğer planladığımız bir şeyler varsa o ayarda gelsin bize anlatsınlar. Bunun birçok yolu var. Diğer illerin gerisinde kalmayalım. Çıkıp Cumhurbaşkanı gelecek demeyle bitmiyor. Çok daha fazlasını yapmamız lazım sıradan bir şey değil sonuçta 100. yılımızı kutlayacağız. 

"BEN OLUMLU DÜŞÜNÜYORUM"

Kadir Boyraz;

Kutlamalar bu yıl daha erken başladı. Bunun bir çok sebebi var. Belediye Başkanımızın yeni gelmesi bunda etkilidir. 100. yılımız olduğu için başkanımız değerli bir şeyler yapma uğraşında bunu hissedebiliyoruz. Belediye Başkanımız bu işi bildiğini bence her seferinde yaptıkları ile bize gösteriyor. Bilen adamın yaptıkları her zaman diğerlerine göre daha kıymetli ve daha özeldir. Önceden kutlamalar vardı ama bilmeden alışagelmiş bir şekilde yapılıyordu. Ben eskilere nazaran daha güzel olacağını düşünüyorum. Bu yıl ayrıca 100. yılımız olduğu için daha özel kutlamalar planlanıyor. Bakalım kutlamalar başlayınca göreceğiz. bu özel yıla yakışır bir kutlama olacak mı diye. Ben olumlu düşünüyorum beklentileri karşılayacaktır. Etkinliklere şimdiden başlanılması da çok iyi bir davranış olmuş diyebilirim.

"ÇOK DAHA KAPSAMLI BİR ŞEYLER YAPILMALIDIR"

Kerim Şeker;

75 yalındayım. Bu şehir de birçok olaya tanık oldum. Bizim zamanımız da ki kutlamalar şimdikinin çok dışında çok daha coşkulu geçerdi. Eskiden kutlamalar ayın 9'una başlardı. İnsanlar sırf bu kutlamalar için çok uzaklardan gelirlerdi. Köylerden ve kasabalardan insanlar sırf bu kutlamaları izlemek için gelirlerdi. Bu kutlamalar esnasında 4-5m gün boyunca şehir de ki esnaflar devamlı açık olurlardı. Bu günlerde Kahramanmaraş uyumazdı. Kutlamalar çok kalabalık olurdu. Bu yıl 100. yıla özel kutlamalar hazırlanıyor bu hazırlıkları çok yetersiz buluyorum. Çok daha kapsamlı bir şeyler yapılmalıdır. 100. yıl kutlamasının eskilerden çok daha güzel olması gerekiyor.

"HALKA GÜZEL BİR ŞEKİLDE AKTARILMALIDIR"

Ali Haydar;

Önceden yapılan 12 Şubat kutlamalarını getirin hep beraber oynayalım. Önceden yapılan kutlamalar çok coşkulu ve eğilenceliydi, ama şimdiki kutlamalar maalesef kutlama değil buna kutlama diyemeyiz. Kutlama ile kesinlikle uzaktan yakından herhangi bir alakası yok. Böyle kutlama olmaz hiç beğenmiyorum. Bizim sülalemiz bizim dedelerimiz bizim ecdadımız nasıl o ruhu yaşayarak kutluyorsa bizde aynı şekilde kutlamalıyız.. Şimdi ne davul var ne abdal ne çete hiç öyle bir şey yok ben buna maalesef hiç kutlama demiyorum. Bu yılki etkinliklere gitmeyi düşünmüyorum. Ben bir çete reisinin torunu olarak da gitmeyi düşünmüyorum. Benim dedem çete reisiydi ruhumuza göre bir kutlama yapılmıyor. Kesinlikle böyle bir şey yok kabul etmiyorum. Gereken adımlar atılmalı, gereken planlamalar yapılmalıdır. Planlanan etkinlikler de halka güzel bir şekilde aktarılmalıdır.

"ESKİ KUTLAMALARI ESKİ HEYECANLARI ŞİMDİ DE YAŞAMAK İSTİYORUZ"

Ayşe Özdemir;

Eskiden kutlamalar çok güzeldi, heyecanlıydı farklı bir havası vardı. O mücadele o ruh artık yok. Şimdi artık eskisi kadar güzel kutlanamıyor. Eski kutlamaları eski heyecanları şimdi de yaşamak istiyoruz. Temennim o yönde. Bu yıl bolluklu, huzurlu, mutlu geçiririz İnşallah. Önemli olan insanlık, sevgi ve saygı bu yılki kutlamalar inşallah insanların istediği gibi geçer. Umarım yetkililer insanların talepleri doğrultusunda kutlama ayarlama yapmışlardır. Bu ayarlamalarında tanıtımı düzgün bir şekilde yapılamalıdır. 12 Şubat kurtuluş bayramının 100. yılı kutlu olsun diyorum.

"TANITIMLAR EKSİKSİZ YAPILMALIDIR"

Sabri Uçar;

1970’li yıllarda çete bayramı geldiği zaman insanlar 12 Şubat kurtuluş bayramını bizzat yaşarlardı. Özellikle ilçelerden, köyden, kasabadan hatta çevre illerinden bile buraya gelir,12 Şubat kutlamalarını katılırlardı. Muhteşem bir hava ve coşku olurdu.

insanlar özellikle bu dönemde kurtuluş savaşını maneviyatından, değerlerinden soğumuş vaziyetteler bizzat kurtuluş savaşının ruhu yaşanmalı. Şimdiki kutlamalar o ruhu bizzat göstermeli. Ama şimdi ki kutlamalara baktığımız da bırak eski ruh şurada kalsın, şimdiki atmosferi dahi anlayabilecek bir durumda değiliz. Bu konuda yetkililer elinden geleni yapmalılardır. Tanıtımlar eksiksiz yapılmalıdır.

"REKLAMI YAPILMAYAN BİR İŞİN PEK DE BİR KIYMETİ OLMAZ"

Sibel Uçar;

Ben belediyede Ali Sezal’ın sekreteriydim. O zamanlar çeteler özellikle çok güzel şeyler sergilerlerdi. Yine öyle olması o etkinliklerin olmasını isterim. Çok kalabalık bir seyirci kitlesi olurdu. Her yerden insanlar gelirdi. Aynı zamanda ben 1987’den 1990’a kadar belediyede çalışıyordum, belediye çok güzel organizasyonlar yapardı. O dönemlerde yine aynısı olabilir. O geçmiş yıllara, 1980’li yıllara gidilsin o yıllarda yılan etkinliklerden örnek alıp günümüzde de uygulasınlar. İnşallah 100.yılda güzel bir organizasyon yapar belediyemiz. bu yılki kutlamaların tanıtımının eksik olduğunu düşünüyorum. Artık 12 Şubat olduğu bile aklımıza gelmiyor benim yapılan etkinliklerden haberim yok. Tanıtım yetersiz. Reklam panolarında bilbordlar da televizyonlarda reklam yapılabilir. Reklamlar bir işin halka anlatılması açısından büyük önem teşkil etmektedir. Reklamı yapılmayan bir işin pek de bir kıymeti olmaz.

" TANITIM AÇISINDAN BİRAZ EKSİK KALDIĞINI SÖYLEYEBİLİRİM"

Uğur Kişi;

Önceki kutlamalar daha coşkulu daha eğlenceli geçerdi. 12 Şubat’a biz çete bayramı diyorduk. Biz çete elbiselerini giyerdik babamız elimizden tutardı kutlamalara götürürdü. Okuldaki arkadaşlarımızla beraber kutlamalara katılırdık, kutlamalar daha eğlenceli geçerdi. Şimdiki etkinlikler öncekilere göre daha değişik kutlanıyor. Önceki kutlamalar daha güzel gözüküyordu belki yaş itibariyle böyle düşünüyorum. Çocuklara güzel gözükebiliyordur ama biz önceden yapılan etkinlikleri kutlamaları gördüğümüz için bu günlerle kıyasladığımız zaman eski tadı eski heyecanı göremiyoruz. Büyükşehir Belediyesinin yaptığı şiir etkinlikleri olsun mesela Hayati İnanç gelmişti, konserler olsun bu gibi etkinleriler oluyor. Tabi ki inkar edemeyiz ama yeterli değil tanıtım açısından biraz eksik kaldığını söyleyebilirim. Tanıtım bu olayın önemli bir kısmını oluşturuyor. Öncelikle aşılması gereken problem odur.

"100. YILDA ÇOK DAHA FAZLASI YAPILMALIDIR"

Gönül Kavak;

Önceki 12 Şubat'lar da insanlar kutlamalara sevinç dolu gidiyordu. Yılda 1 kere geldiği için çete bayramı onun ayrı bir özelliği vardı. Şu anda pek öyle göremiyorum. Tanıtımı ile ilgili eksiklikler var. Yapılacak etkinliklerle ilgili bir bilgi alamadım şunlar yapılacak şöyle olacak gibisinden bir şey duymadım. Benim bunları duymamış olmam birçok insanın da duymadığını gösterir. Zaten eskisi gibi olmaya olmayacak. En azından tanıtımları güzel yapılsaydı daha etkili olurdu. Cumhurbaşkanı gelecekmiş 100. yıl olduğu için, önceden normal bir 12 Şubat'ta zaten gelirdi. 100. yılda çok daha fazlası yapılmalıdır.

"100. YILA ÖZEL NE YAPILACAĞINI BİLMİYORUM"

Ufuk Seviner;

41 yaşındayım önceden 12 Şubat Kurtuluş Bayramı çok coşkulu ve keyfili olurdu. Her sene heyecanlı bir şekilde kutlanırdı. Kurtuluş bayramını iple çekerdik.  2 ay öncesinden Çete kıyafetlerimizi giyerdik arkadaşlarımızla beraber kutlamaya başlardık. Çarşıda ‘tak’ kurulurdu, Fransız askerleri temsili olarak canlandırılırdı. Burada her sene kurtuluş savaşında yaşanılan olaylar canlandırılırdı. Sütcü imam olayı, Rıdvan Hoca’nın Cuma namazı hutbesinde söyledikleri, Fransız bayrağının indirilmesi. Şimdi de oluyordur belki ama ben uzun zamandır kahramanmaraş’ta bulunmadığım için bilmiyorum. Şimdiki çocukların Kahramanmaraş’ın kurtuluş savaşında verilen mücadele’nin bilincindeler diye düşünüyorum. Yine aynı şeyler aynı çete kıyafetleri giyiliyor bazı şeylerin değişmediğini gördüm. Şu an bu sene yapılancak etkinlikler için planlananın ne olduğunu bilmiyorum Ankarada yaşıyorum ama Kahramanmaraşlıyım belki burada yaşamadığım için belki tanıtımın iyi yapılmadığı için 100. yıla özel ne yapılacağını bilmiyorum. Şehirede geldiğimden beri  kurtuluşla bayramıyla ilgili  etrafta da çok bir şey göremedim. tabi bu sene verilen kahramanlık mücadelesinin 100. yılı, diğer yıllara göre biraz farklı olmalı 100. yıl özeldir daha coşkulu daha geniş katılımlı en iyi şekilde kutlanmalı diye düşünüyorum.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz