Geçtiğimiz hafta Cuma günü Elazığ'da yaşanan depremde birçok can ve mal kaybı yaşanmıştı. Elazığ Sivrice'de meydana gelen depremi 3 ay önce bilen Prof. Dr. Naci Görür ve Kahramanmaraş’ın deprem dedesi olarak bilinen Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Kuruçay, yaptığı açıklamalarda Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesini işaret ederek depreme karşı uyarmıştı. Kahramanmaraş’ın da önemli deprem riski olan illerden biri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, kent halkını ve yöneticileri önlem almaları noktasında uyarmıştı. Uzmanların açıklamaları ile yaşanan can ve mal kayıpları akıllara, "Kahramanmaraş'ta büyük bir deprem yaşansa olası can ve mal kayıpları neler olurdu?" sorunu getirdi. Manşet Gazetesi Haber ekibi olarak biz de sokaklara çıktık ve vatandaşa, ‘olası deprem için ne gibi önlemler aldınız? Yaşadığınız ev depreme karşı dayanıklı mı? Yetkililerden ne gibi çalışmalar bekliyorsunuz’ sorularını yönelttik.

İşte Kahramanmaraş halkının sorularımıza yanıtları;

"İLLAKİ OLDUKTAN SONRA MI ÖNLEM ALACAĞIZ"

Şahin Karabörk;

Binalarımız depreme hazır değil. Bugün kendi kafamda canlandırdım illaki olduktan sonramı önlem alacağız. Deprem gelmeden önce depreme dayanıksız evler tespit edilip yıkılması lazım. İllaki birleri ölecek binalar yıkılacak öyle bunlar yapılacak. Ölmeden yıkılmadan yapılsın kardeşim. Gerçekten bugün sabah bunları düşündüm. Binalarımız yıkıldıktan sonra insanlarımız öldükten sonramı yapılması gerek. Orada 10 bin konut yapılacak burada 20 bin konut başlasın. Vatandımız duyarlı Elazığ’a yardımlar nasıl yağıyor. Kahramanmaraş ölecek Türkiye’nin dayanışma içerisinde olmasını ve bunlara acilen çözüm bulunmasını istiyorum.

Binaların hiçbiri depreme dayanıklı değil yumuşak zemin su yüzeyinde aşağı ovalara doğru yani bizde büyük felaket var Elazığ gibi değil bizim depremimiz daha kötü uzman söylüyorlar. Acilen tedbirlerin alınması lazımdır.

"AŞAĞI TARAFLARI SAĞLAM DEĞİL"

Yalçın Morer

Kahramanmaraş'ın yukarı tarafları sağlamda aşağı tarafları sağlam değil çarşı bölgesi Karamaraş bölgesi. Biz deprem karşı deprem sigortası yaptık. Biz daire altık müteahhit insafına kaldık. Deprem konusunda bizim insanımızda araştırma sorgulama yok dümdüz yaşıyoruz. Bizim halkımızın eğitim seviyesi çok düşük. Ne araştırıyorlar ne sorguluyorlar niçin biz bu vaziyete düştü demiyorlar insanımız ölüyor evimiz yıkılıyor demiyorlar. Araştırmayan sorgulamayan ülke batmaya mahkumdur.

"UZMANLAR DEPREM OLACAĞINI SÖYLÜYOR"

Süleyman Reyhan

Deprem konusunda Kahramanmaraş’taki binaların çoğu bu afete hazır değil şimdiki yapılan binalar bir nevi iyiler ama eskilere gelince Elazığ'da da gördük Allah kimsenin başına vermesin. Ölenlerimize Allahtan Rahmet yakınlarına sabır diliyorum yaralananlara da Allah şifa versin. Kahramanmaraş’ta da uzmanlar deprem olacağını söylüyor. Bunu şehir olarak büyük bir zararla da atlatabiliriz hafif olarak da bunu Allah bilir. Halk olarak hiç bilinçli olduğumuzu düşünmüyorum. Geçende sarsıldık benim evim taban kattaydı. Hiç dışarıda çıkmadık. Sonra ben üst kattaki komşumu aradım o da bizde bayağı sallandı dedi avizeler falan üst katta olduğundan dolayı. Allah tevekkül olduk yapacak bir şey yok. Dışarı çıktım baktım taksilerle giden gelenin hattı hesabı yok. Ecelimiz yettiyse ölürüz tabi tedbir almak şarttır tedbirimizi alacağız gerisini Allah’a bırakacağız. Kahramanmaraş’ta da uzmanlar uyarıyor Türkoğlu mevkiinden doğuya doğru en kısa zamanda olacak diye tedbirimizi almak lazım. Allah hepimizi korusun.

"BİLİNÇSİZ OLDUKLARINI GÖRÜYORUM"

Şeref Altınyıldız

Binalarımızı yetersiz yapıda buluyorum. 5 ve üzeri şiddetindeki depremde dayanmayacağını düşünüyorum. Halkımıza baktığımız zaman bilinçsiz olduklarını görüyorum bilinçlenme bakımından, binalarımızın sağlamlığı bakımından devletimizin bu konuya acilen daha fazla el atmasını istiyorum

"BU KONUYU DAHA FAZLA CİDDİYE ALMALIYIZ"

Serdar Yüksel

Kahramanmaraş’ın depreme dayanıklılık bakımından, geçen Elazığ’da meydana gelen 6,8 şiddetindeki deprem burada olsaydı binalarımız oraya göre iyi olduğu için daha hafif atlatılacağını düşünüyorum. Onlara da geçmiş olsun Bağışlarımızı yaptık elimizden gelen desteği yapmaya çalışıyoruz. Her ev için ekiplerin testler yapması gerekiyor depreme dayanıklımı değil mi bunların testleri yapılsa tedbir bakımından çok önemli olur. Halk olarak depreme karşı bilgili tedbirliği değiliz. Uzmanların uyarılarını dikkate alıp bu konuyu daha fazla ciddiye almalıyız.

"ACİLEN ÖNLEMLERİN ALINMASI LAZIM"

Seyhan Dağ

Kahramanmaraş'ımızda binalar depreme yeterli değil. Acilen önlemlerin alınması lazım devletimizin bu yönde çok yönlü çalışması gerek uzmanlar her gün uyarıyor özellikle Kahramanmaraş’ta büyük bir deprem olacak diye. Allah sonumuzu hayır etsin. Elazığ içinde çok çok üzgünüz. Vefat eden insanlarımız içinde başsağlığı diliyorum.

"İNSANLARIMIZIN BU KONUDA BİLİNÇLENDİRİLMESİ LAZIM"

Mustafa Yeşil

Depreme hiç kimse müdahale edemez engel olamaz. Bunun olacağı da konuşuluyor hangi deprem uzmanı kişileri izlesen, okusak hep bu Kahramanmaraş'ı, özellikle Türkoğlu’nu bağıra bağıra söylüyor. Ne diyelim Allah hepimizi korusun tedbirimizi almalıyız özellikle insanlarımızın bu konuda bilinçlendirilmesi lazım ben bakıyorum fazla ciddiye almıyoruz çevremdeki insanlardan hiç hazırlık yapan böyle ne bileyim deprem çantası olsun ev alım konusunda depreme dayanıklı ev almada olsun deprem sigortası gibi konularda hazırlık yapıldığını görmüyorum.

ALLAH MEMLEKETİMİZİ HER TÜRLÜ TEHLİKELERDEN KORUSUN.

İrfan Değirmenci

Öncelikle depreme hazırlık derken ben bir jeoloji mühendisi değilim, bilim adamı değilim ama Allahtan gelen bir şeye bir şey yapamayız 1500 yılında büyük bir deprem olmuş Kahramanmaraş'ta uzun zamandır enerjisini biriktirmiş durumda televizyondan izliyoruz uzmanlar uzmanlar her an deprem olabilir diyor burada yapılan binalarımız yetkililer tarafından binalarımızın depreme ne kadar dayanıklı olduğu ölçülmesi, kontrol edilmesi lazım. Apartman yapılırken metreküpüne 6 torba çimento atması gerekirken 3 torba çimento kullanılırsa, 8 kilo metrekareye demir bağlayacaksa, yapılan betonu sulamaz ise o bina depreme dayanmaz yıkılır. Elazığ depreminde gördük nasıl sallanıyor. Devlet adamlarımız bu bina kontrolü yapanlar görevlerini yapsınlar. İmar barışı diye bir şey çıkarttık, imar barışı çıkartacağına senin evin çürük bu evini yıkacağım diyeceksin. Allah memleketimizi her türlü tehlikelerden korusun.

" BİNA KALMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Vakkas Yücel- Fatoş GENÇ

Herhangi bir tedbir almadık bence genel olacakta tedbir alınmıyor öyle Allah ne verdiyse gidiyor. Kahramanmaraş'taki binaların dayanıklı olduğunu düşünmüyorum. Geçen gün Elazığ da ve malaryadaki depremde hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. Oradaki depremin şiddeti burada da olsa burada bina üstünde bina kalmayacağını düşünüyorum.

"DEPREME KARŞI TEDBİRİMİZİ ALMIŞ DURUMDAYIZ."

Ahmet Arı

Devletimizin denetimlerini sıklaştırıp bu şehre ağırlık verirse depreme hazır olacağımıza inanıyorum. Şuan binalarımız vahim durumda sadece 2008'den sonra yapılan binaların yüzde 90'ı sağlam yapı olduğunu düşünüyorum. Depreme karşı tedbirimizi almış durumdayız.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz