Mehmet Bağlar, Kahramanmaraş’ın tarihini, kültürünü, değerlerini, insanlarını ve bugüne kadar gelmiş geçmiş sanatçılarını anlatan arşivini sadece Manşet Gazetesi ile paylaştı.

Bağlar, 7’den 70’e Maraş ile ilgili bilgiler olan bu özel arşivini gazetemiz okuyucuları ile buluşturarak, kültür ve sanat anlamında vatandaşların gönül dünyalarını aydınlatıyor. Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu ve kültürünü ele aldığımız bu özel arşivde, şehrin geçmişten bu güne gelen ozanlarını, bestekârlarını ve sanatçılarını ele alıp bu özel kişilikleri tek tek sayfa sütunlarımıza taşımaya devam ediyoruz. Her hafta Pazartesi günü gazetemizde siz değerli okuyucularımız için yazılar yazan ve arşivinde ki tarih kokan notları bizimle paylaşan Bağlar, bu hafta 1970’lerde sazla tanışan, henüz ilkokul yıllarında şiir yazmaya başlayan ve bugüne kadar müzik olgusu adı altında kente önemli hizmetler eden İhsan Öksüz’ü kaleme aldı.

Volkan Müzik Galerisi Yöneticisi, araştırmacı ve bağlama üstadı Mehmet Bağlar ’ın kaleminden Andırınlı Öksüz Ozan;

İHSAN ÖKSÜZ (ÖKSÜZ OZAN) KİMDİR?

Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesi Çiçekli,(Kocafakılı) Köyünde 1956 yılında dünyaya geldi.(Yeni ismi Yeşilyurt Mahallesi)Babası Hasan, Annesi Hatice Öksüz’dür. Çocukluk yılları köyünde geçti. Köyünde ilkokul 1940 yılında açılır, 1960’lı yıllarda tekrar kapatılır. Bu nedenle köyden kazaya yaya giderek ilk, orta ve liseyi aynı İlçede okudu. Yüksek Okulu Kahramanmaraş’ta başladı. Bazı nedenlerle bitiremedi. Sazla 1970 li yıllarda tanıştı, şiir yazmaya ilkokul yıllarında başladı. Rahmetli, babası Hasan Öksüz’de  çok güzel şiir yazardı. Okul bitince Kahramanmaraş’ta 1976 da 1 yıl Gazetecilik yaptı. Doğuş gazetesinde köşe yazarlığı, “İlmin Baldamlaları” adı altında, güzel sözler, fıkra ve şiir köşesinde Fıkraları ve şiirleri yayımlandı. Aynı zamanda akşamları İşletmeciliğini Mehmet Kafadar beyle, Rafet beyin yaptığı Kale aile gazinosunda o günün ve hatta günümüzün ve Kahramanmaraş’ımızın önde gelen bağlama üstatlarından Mehmet Bağlar hocamla tanışma, hatta beraberce çalışma fırsatımızı cenabı Hak nasip etti aynı gazinoda beraber çok güzel anılar yaşadık, zamanlar beraber olduğumuz arkadaşlarımızdan, hatırladığım kadarıyla Nefesli sazda Erdal Bozan, ritim sazda, Belediyemizden emekli Ahmet kardeşimiz, o zaman batarist olarak Elbistan ilçemizden Yunus kardeşimiz Baş bağlama tabii ki Mehmet Bağlar hocam daha isimleri aklıma gelmeyen arkadaşlarımız la beraber, Güler Işık hanımefendi, Zeynep Güzelses, Veysiye Şirin ve daha sonraları aramıza İbrahim Tatlıses de gelerek, Mehmet Bağlar hocanın hem yönetmenliği hem de bağlaması eşliğinde 40 günü aşkın kale aile gazinosunda ve diğer gazinolarda çalışma imkânı oldu.

MÜZİKTEN HİÇ KOPMADI

Bu vesile ile şunu anlatmak istedim. Mehmet Bağlar hocamla tam tamına 41 yılı geride bırakmışız 42.yıla girmişiz, daha bu güne kadar birbirimize en ufak bir yanlışımız, hatamız, küskünlüğümüz, dargınlığımız olmamıştır. Aynı kulvarlarda olmamıza rağmen ben yine müzikten kopmadan âşık, ozan, şairlik dalında Kahramanmaraş’ımızı yurt içinde ve yurt dışında temsil etmeye, Mehmet bağlar hocamda aynı şekilde bir Bağlama Viritözü olarak, yönetmen olarak, Deka Müzikte plak, kaset, CD, çalışmalarına devam etmektedir. Bu vesile dostluğumuz, arkadaşlığımızın 41.yılını bitirirken nazar değmesin inşallah 41 Kere maşallah diyor saygılar sunuyorum.1977 yılında Maden Tetkik ve Arama Enstitüsünde göreve başladı. 1979 yılında evlendi.1979 yılında Almanya ya gitti. Tekrar Yurda döndüğünde Topraksu Bölge Müdürlüğü, Orman Bölge Başmüdürlüğü, Tamirhane Müdürlüğü, Köy Hizmetleri il Müdürlüğü, İl Özel İdare Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinden çeşitli kademelerde görev yaptı. En son Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinden 14 Temmuz 2014 yılında emekli olmuştur.

TELEVİZYONLARDA PROGRAM YAPTI

Ulusal TV ve yerel televizyonlarda Ozanlar Dergâhı Adlı programı yaptı. Yasal profesyonel Askerlerim –Polislerim adlı piyasada kaseti vardır. Yurt dışında ve Yurt içinde çeşitli konser ve etkinliklere katıldı, Aldığı ödül sayısını kendisi de bilmiyor. Halende konserleri devam etmektedir. Kahramanmaraş’ta 1.Uluslararası Âşıklar, Ozanlar, Şairler bayramını Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Halk Ozanları Kültür ve Dayanışma Derneğini ile beraberce yapmışlar ve büyük bir proje gerçekleştirilmiştir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.2005 yılında ilk kurucularından olup, halen genel Başkanlığı görevini  yürütmekteyim. Evli üç kız bir oğlan 4 çocuk babasıdır. Bu söyleşinin hazırlanmasında Mehmet Bağlar Hocama gazetemize çalışanlarına teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.

Öksüz Ozanın bazı besteleri;

ÖKSÜZ OZAN -ÖĞRENDE GEL
Yurda ikiliği, saçmayı değil,

Dostluğu kafana, sokmayı öğren,

Allah’ın yolundan, kaçmayı değil,

Kaçanlara karşı, çıkmayı öğren.

Elbet sende, çıkacaksın yarına,

Sakın kem göz ile bakma birine,

Müslümana yobaz, deme yerine,

Önce bir besmele, çekmeyi öğren.

Genci ihtiyarı, kızı kadını,

Ata olan bilir, evlat tadını,

Şereflendir kat kat, Türk’ün adını,

İslam tohumunu, ekmeyi öğren.

Türk’e Türk’ten başka, dost yoktur yakın,

Kardeş kavğasını,  yeter bırakın,

Yurda bölücüyü, sokmayın sakın,

Birlik  meşalesi, yakmayı öğren.

Benim bu sözümü, yabana atma,

Ne sağı ne solu, birini tutma,

Anayın alkışın, almayı unutma,

Eline bir tas su, dökmeyi öğren.

Aslımızı yapma, karma karışık,

Senin Atan daim, başta yarışık,

Toprak görsün, anlındaki kırışık,

Beş vakit secdeye, çökmeyi öğren.

Ecel gelip, yapışırsa yakama,

Öksüz Ozan sakın, düşme ha gama,

Kalbi kırar isen, tutar mı yama,

Gönül pencerenden, bakmayı öğren.

BU TOPRAKLAR KOLAY KAZANILMADI

Gel Maraşlım unutma, ecdadını, atanı,

Bu topraklar masalla, düşle kazanılmadı.

El ele kenetlenip, kurtardılar vatanı,

Bu topraklar sade bir, Başla kazanılmadı.

Ne dostundan geçtiler, nede gönül yıktılar,

Düşmanın planını başlarına yıktılar,

Ta ezelden oynanan oyuna ayıktılar,

Bu topraklar ayyaşla, keşle kazanılmadı.

Nefsini esir edip, bir deliğe soktular,

Şeytanın kalbine, saplanılan oktular,

Karınları aç lakin yürekleri toktular,

Topraklar bal börek, aşla kazanılmadı.
 

Soysuzlara imanla, göğüs gerdi bu şehir,

Özünü hak yoluna, doğru serdi bu şehir,

Uğruna yüzbinlerce şehit verdi bu şehir,

Bu topraklar imansız, leşle kazanılmadı.

Vatana sahip çık der, Yaradan yasasında,

Kuranın gücü vardır, yiğidin asasında,

Kahvelerde batak ve okey masasında,

Bu topraklar kâğıtla, taşla kazanılmadı.

Hürriyet ne, Bayrak ne, vatansız kalan anlar,

Bilir misin ne için, toprağa düştü canlar,

Bilgisayar başında, türeyen kahramanlar,

Bu topraklar klavye, tuşla kazanılmadı.

Böylemi olmalıydı, kahraman nesli kızım,

Kafede hamburgerle, kolayla, besli kızım,

Eli yüzü makyajlı, boyalı süslü kızım,

Bu topraklar kirpikle, kaşla kazanılmadı.

Öksüz ozan sancağın, iki ucundan tutan,

Biri Türk’tü, biri Kürt, birleşti oldu vatan,

Alevi Sünni diye, ayrım yapmadı atan,
Bu topraklar 
ötele, dışla kazanılmadı.


 

Editör: Mahmut Beyaz