Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Dulkadiroğlu İlçe Kadın Kolları Başkanlığı tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir dizi program düzenlendi. Programda İlçe başkanı Deniz Şengül, basın açıklaması yaptı.

Şengül yaptığı açıklamasında, “Tarih boyunca kitaplara sığmayacak onurla mücadele veren siz değerli emekçi kadınların Günüdür buğün.161 yıl önce 1857’de Amerika’nın New yort kentinde kötü çalışma şartlarına karşı çıkan eylemde ölen 118 emekçi kadını anma günüdür bugün.1910 yılından bu yana 8 Mart “Dünya Kadınlar Günü olarak” anılmaktadır. Cumhuriyetle birlikte Türkiye’de Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde kadınlara önemli haklar verilmeye başlanmıştır.8 Mart Dünya Kadınlar günü 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.3 Nisan 1930’da Kadınların Belediye Seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı tanındı.1930 yılında yapılan seçimlerde İzmir’de 2,İstanbul’da 5 kadın şehir meclislerine seçilmiştir.26 Ekim 1933’te köy kanunu değişikliğinde kadınların köy muhtarları ve heyetlerine seçilme hakkı tanındı.17 Şubat 1926 medeni Kanun Yasası çıkarıldı. Kadınlarla ilgili 5 Aralık 1934’de Anayasa Değişikliği ile her kadına 22 yaşında Millet Vekili Seçme 30 yaşında seçilme hakkı verildi” ifadelerini kullandı.

ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNÜ ALINAMADI”

Şengül, “8 Şubat 1935 yılında yapılan 5.dönem seçimlerinde 17 kadın milletvekili seçildi. Son yıllarda baktığımızda bazı kazanımlarımızın zayıfladığı görülmektedir. Çocuk yaşta evliliklerin önü alınamamış adeta özendirilmeye çalışılmakta çok eşlilik yanlış politikalar ve bazı basın aracılığıyla adeta özendirilmekte kadına şiddet hızla artmıştır. Kadınlarımızın maruz kaldığı ayrımcılık, taciz, tecavüz önlenememiş cezalar yetersiz kalmıştır. Bunlar yetmezmiş gibi üstüne birde af çıkarılmaya çalışılmaktadır” dedi.

KADINLARIN EŞİTLİK, BAĞIMSIZLIK VE HER TÜRLÜ ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”

Bugün TBMM’nin yalnızca yüzde 7’sini kadınların oluşturduğunu söyleyen Şengül, “ Bizler Cumhuriyet Halk Partisinin cesur kadınları olarak, kadınların eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik ve ekonomik haksızlıkların giderilmesi, uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi, saygın yaşam, insan onuruna yakışır çalışma koşullarının sağlanması yolunda verdikleri mücadelenin her zaman arkasındayız. Kimi kurtuluş savasında cephede, kimi siyasette, kimi iş dünyasında, kimi sanatta, kimi eğitimde, özgürlük için mücadele etti” şeklinde konuştu.

BUGÜNÜN ÇAĞDAŞ KADINLARINA ÖRNEK OLAN TÜM KADINLARIMIZI MİNNETLE ANIYORUZ”

Şengül şöyle devam etti, “Koca yürekleri ile dünyayı güzelleştirerek daha yaşanır kılmak için mücadele eden, Bugünün çağdaş kadınlarına örnek olan tüm kadınlarımızı minnetle anıyoruz. Sözlerimi ise Ulu Önder Atatürk’ün şu önemli sözüyle sonlandırmak istiyorum; “Ey Kahraman Türk Kadını sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın”

Haber:Fazilet Çomruk


 


 

Editör: Mahmut Beyaz