Son yıllarda Türkiye genelinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da cazip bir kazanç haline gelen inşaat müteahhitliğinde artış yaşanıyor. Kentin büyükşehir olması ve yeni imar alanlarının ortaya çıkmasıyla birlikte emlak piyasasında da hareketlenme başlamıştı. Buna bağlı olarak geçtiğimiz yıllarda kent genelinde inşaat yapan müteahhit firmalar parmakla gösterilecek kadar azken son 5 yılda neredeyse bu sayı 2 binlere tekamül etti. Hal böyle olunca da memuru, işçisi, bakkalı, öğretmeni “Acaba ek bir kazançla zengin olabilir miyim?” düşüncesiyle inşaat müteahhitliğine soyundu. İl genelinde bazı firmalarda kimi evler aynı metrekare oranında ucuzken kimi evler ise yine aynı metrekare oranında pahalı satılıyor. Vatandaş ise ucuz ve taksitli konutları tercih ederken, yüzdelik dilimini müteahhitte peşinat olarak veriyor ve ev kurma hayali içerisine giriyor. Ancak bazı müteahhitler vatandaşın dişinden tırnağından arttırdığı, bin bir emekle de biriktirdiği paralarla birlikte ortadan bir anda kaybolarak, dar gelirli vatandaşı mağduriyete ve psikolojik bunalıma sürüklüyor.

İşte tam da bu noktada İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hanifi Toptaş, vatandaşların herhangi bir mağduriyetinin olmaması ve dolandırıcı müteahhitlerle ilgili neler yapılması gerektiği hakkında Manşet Gazetesi’ne konuştu. Mevcut yasada isteyen herkesin müteahhitlik yaptığını ancak bu durumun yanlış olduğuna vurgu yapan Toptaş, devletin bu konuya el atması gerektiğinin altını çizdi.

MÜTEAHHİTTİN CV’SİNE BAKILMALI”
Toptaş, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Bu konular özellikle vatandaşın mağdur olduğu konular. Mağdur olduğu durumlar genelde müteahhitlerin işi yarım bırakıp kaçmasından dolayı kaynaklanıyor. Bu durum sadece kentsel dönüşümle alakalı bir durumda değil. Bu kentsel dönüşümle yapılan bir projede olsa normal sıfırdan arsaya yapılan bir projede olsa yani hangi müteahhitten daire alırsanız alın belli başlı kriterlere dikkat etmek gerekiyor. Bunlardan bir tanesi yapan müteahhittin cv’si. Yani şu anki güncel yasalara göre vatandaşın en çok dikkat etmesi gereken konu budur. Maalesef bu konuyla ilgili şu anda net olarak bir yasal düzenleme yok. Biz bunlarla alakalı önerilerde de bulunduk. Vatandaş kendi imkânlarıyla burada bazı analizleri yapması gerekiyor. Bunlardan birincisi az öncede dediğim gibi müteahhittin cv’si. Yani bu müteahhit daha önce nereleri yapmış, nereleri bitirmiş, hangi işleri bitirmiş, iş durumu ne, potansiyeli ne, bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Ancak sadece bunları öğrenerek riskleri ortadan kaldırıyor musunuz? Hayır. Yani bugün çok iyi bir müteahhit firmada sıkıntılı dönemler yaşayabilir. Sonrasında ikinci aşamalarda parasal önlemler var. Bu parasal önlemler nelerdir? Müteahhitten herhangi bir teminat alınmasıdır.”

MÜTEAHHİTLİK İŞİ ÇOK CİDDİ BİR İŞ”
Müteahhitlik işinin çok ciddi bir iş olduğunu ve dolayısıyla belli kriterlerin getirilmesi gerektiğini belirten Toptaş, “Vatandaşların müteahhitler tarafından mağduriyetleri çok fazla. Bu müteahhitlerin olmaması açısından devletimizin bu konuda aslında ciddi bir çalışma yapması lazım. Bunlarla alakalı bizim önerilerimizde oldu. Bunlar nelerdir? Mesela teminat sistemi getirilebilir. Bugün devlet ihalelerinde 100 bin TL’lik bir işe teminat istenirken aynı müteahhit dışarıda 20 milyon TL değerindeki bir bütçeye sahip bir işi hiç kimseye teminat vermeden kolayca yapabiliyor. Yasal bir sınırlandırma yok ve dolayısıyla da burada sistemdeki açıktan dolayı art niyetli kişiler açısından çok büyük mağduriyetler insanlara yaşandırılabiliyor. Burada sadece art niyette değil, özellikle müteahhit olan kişilerin tam manasıyla işi bilmemesi, herkesin bir şekilde inşaat işine girebilmesi ve aslında bu işle alakalı çok ciddi bir bilgi birikimine sahip olmamasından dolayı da hem kendisi mağduriyet yaşayabiliyor hem de burada daire satışı yaptığı insanları da mağduriyet yaşatabiliyor. Bunların engellenmesi için devletin önlem alması gerekiyor. Biz her zaman söylüyoruz. Müteahhitlik işi hem olayın maddi boyutu açısından hem de olayın teknik boyutu açısından aslında çok ciddi bir iş. Fakat böyle ciddi bir işi maalesef bugün Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden isteyen herkes herhangi bir müteahhitlik belgesi alarak yapabiliyor” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz