İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı çerçevesinde Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan öncülüğünde geniş katılımlı Muhtarlar Toplantısı düzenlendi. DSİ 20. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya, kent merkezi ve ilçelerde görev yapan muhtarlar katılırken, toplantıda muhtarlara uyuşturucu ile nasıl mücadele edileceği ve muhtarların üzerlerine düşen görevler hakkında bilgiler verildi. Vali Özkan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, uyuşturucuyla mücadele noktasında yapılan çalışmalar, hedefler ve analizler ele alınırken, uyuşturucu olaylarıyla ilgili rakamsal veriler paylaşıldı. Vali Özkan yaptığı konuşmada uyuşturucuyla mücadelenin topyekun yapılması gerektiğini vurgularken, mahalle muhtarlarına büyük görev düştüğüne dikkat çekti.

“TOPLANTIMIZIN EN ÖNEMLİ KONUSU UYUŞTURUCU”

Muhtarlar Toplantısı’nın tüm Türkiye genelinde İçişleri Bakanlığı’nın talimatlarıyla düzenlendiğini dile getiren Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, “Bu toplantı yakın bir zamanda değil daha önceden planlanmış ve ülkemizin tamamında gerçekleştirilen, esasen İçişleri Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda özellikle gençliğimizi birinci derecede tehdit eden zararlı maddelerle mücadele nasıl olmalı, bu konuda bütün toplumdaki bireylerimizin, vatandaşlarımızın, ebeveynlerin hassasiyeti ne olması, nasıl bir riskle karşı karşıyayız bununla ilgili farkındalık oluşturmak amacımız. Toplantımızın tek ama en önemli konusu, bütün yönleriyle ilgilenmemiz gereken gençlerimizin zararlı maddelere karşı muhafazasını konu edinmektedir. Esasen bu Eylem Planı’mız kapsamında ilçe bazlı olarak ilçe kaymakamlarımız tarafından daha önce ulusal düzeyde oluşturulan Zararlı Maddelerle Mücadele Eylem Planı ve bunun ildeki uygulamalarını toplantılarımızda anlatmıştık. Toplantının konusu ne olursa olsun, daire müdürlerimizle, kaymakamlarımızla, muhtarlarımızla yaptığımız toplantılarda bizim kendi evimizde, çevremizde, mahallemizde yapmamız gereken en önemli insani, vicdani ve kamusal görevimiz gençlerimizin muhafazasıdır. Bu konuda bütün arkadaşlarımızın gösterdiği bir hassasiyet var, bu yöndeki çalışmalardan dolayı herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“GENÇLİĞİMİZİ EN ÇOK TEHDİT EDEN UNSUR BAĞIMLILIK”

Türkiye’de gençliği tehdit eden en önemli unsurun madde bağımlılığı olduğuna değinen Vali Özkan, “Gençlerimizi tehdit eden en önemli unsurun zararlı maddeler olduğu malumunuz. Bu zararlı maddelerle ilgili İçişleri Bakanlığımız başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, ve diğer bakanlıklarımızın dahil olduğu Ulusal Düzeyde Zararlı Maddelerle Mücadele ve Eylem Stratejisi daha önceden belirlenmişti. Bunlarla ilgili her birimizin yapacağı çalışmalar var. Bu konuda özellikle zararlı maddelere gençlerimiz, insanlarımız ulaşıyor. Bu gençlerimizin zararlı maddelerle irtibatını nasıl kesebiliriz? Buna ulaşabilmeyi engellemenin yolları ve yöntemleri nelerdir? Risk altındaki yani hedefteki gençlerimizi bilinçlendirmeye yönelik tedbirler nelerdir? Bu tür soruların cevapları var eylem planımızda. Bunların her birisi için değişik başlıklar altında, onlarca hatta yüzlerce tedbirler sıralanmış durumda” ifadelerini kullandı.

“HERKESE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞMEKTEDİR”

Uyuşturucu bağımlılığı noktasında herkese görevin düştüğünün altını çizen Özkan, sözlerine şu şekilde devam etti, “Bu musibete maruz kalan çocuklarımızın tedavisi nasıl olmalı, bunlarla ilgili tedbirler neler olmalı? İlgili bakanlıklarımız, kuruluşlarımız neler yaptı? Bunların hepsini de tek tek sıralamış durumdayız. Bu tedavi edilen çocuklarımızın tekrar eski çevresine girmemesi için, sosyal rehabilitasyonu için neler yapmamız lazım bununla ilgili iş ve işlemler çok önemli. Bu çerçevede milli ve ulusal düzeyde alınan tedbirler vardır. Yerelde bizim kamu olarak aldığımız tedbirler vardır. Bu tedbirler noktasında tek tek bireylere, mahalle muhtarlarına düşen görevler nedir, bunları konuştuk. Tabi bütün bu konularda herkes bireysel olarak feveran ediyor, her birimiz bunun önüne nasıl geçebilirim, bana düşen vazife nedir bu konuda büyük bir duyarlılık içerisinde olduğunuzu biliyorum. Bazı şeylerde bunu nasıl yapmam lazım, diğer kurumlarda hangi birimlerle koordinasyon sağlamamız lazım, biz genel olarak buna iletişim diyoruz. Bu mücadelede iletişim nasıl olmalı? Bu konu çok önemli ve anlamlı.”

“GENÇLERİMİZİ MADDEYE BULAŞMADAN KURUTMALIYIZ”

Mahalle muhtarlarından en önemli beklentilerinin gençlerin muhafazası olduğunun altını çizen Vali Özkan, “Kültürümüzde öteden beri var olan kamunun dışındaki sivil toplum kuruluşlarımızın bu çalışmalara katkısı nasıl olabilir, kimlere ne düşüyor bunları konuşmalıyız. En önemli risk grupları çocuklarımız. Bu çocuklarımızın bulunduğu mekanlar ve önemli bir sektör olan eğitim kurumlarımız neler yapmalı? Bunlar çok önemli ve anlamlı. Genel olarak bizim yapacağımız iş ve işlemlerin çerçevesini bu şekilde oluşturduk. Bütün muhtarlarımızdan istirhamımız, bizim en birincil vazifemiz gençlerimizin mahallelerimizde muhafazasıdır. Muhtarlarımız mahallelerde insanlarımızın teveccühüne mazhar olmuş insanlardır. Sizin kamu göreviniz vardır, bu yönünüzle de bir sorumluluğunuz vardır. Hem de vicdani ve insanı olarak, mahalli müşterek ihtiyacımız bu musibetin def edilmesidir. Maddeye bulaşmış insanlarımızın tedavisi ya da maddeye bulaşma zeminini kurutmayı nasıl yapacağız, bizim birinci görevimiz budur. Bütün muhtarlarımıza talimatımız da budur. Muhtarlarımız, kaymakamlarımızın rehberliğinde bu eylem planındaki başlıklarla koordineli bir şekilde dahil olacaklardır” şeklinde konuştu.

“ULUSAL DÜZEYDEKİ HEDEFLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Uyuşturucuyla mücadele noktasında ulusal düzeydeki hedefleri gerçekleştirmek üzere Kahramanmaraş’ta aktif bir şekilde çalışacaklarını aktaran Özkan, “İçişleri Bakanlığımız Türkiye genelinde bu konunun çerçevesini çizmiş ve bütün toplum kesimleriyle bu toplantılar devam edecektir. Her mahallede mahalle temsilcileri olarak, mahallenin kamu görevini kendisine görev bilmiş, vatandaşın seçtiği, vatandaşın hizmetkarı olan muhtarlarımızın bu konuda birinci derece koşturması önemli ve anlamlıdır. Tabi ki bütün kamu kurum ve kuruluşlarımız da varlık sebebi gençlerimize, insanlarımıza hizmetkarlıktır. İnsanlara hizmetin olmadığı hiçbir yerde kamu kuruluşlarına da ihtiyaç yoktur. Bu bakış açısıyla koordineli bir şekilde bu işin üstüne bi’iznillah gideceğiz. Ulusal düzeydeki hedefleri gerçekleştirmek üzere ilimizde de bu faaliyetleri icra edeceğiz” dedi.

“1,6 MİLYON İNSAN UYUŞTURUCUYA BULAŞTI”

Vali Özkan’ın konuşmasının ardından Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Narkotik Büro Amirliği’nden Mustafa Sağlam, katılımcılara yönelik sunum gerçekleştirdi. Türkiye’de 2018 yılında 1,6 milyon insanın uyuşturucuya bulaştığını aktaran Sağlam, “Son zamanlarda Türkiye’ye yönelmiş çağımızın sinsi hastalığı olan uyuşturucu, toplum psikolojimize, milli ekonomimize büyük zararlar vermekte, ülkemizin gelişmesinin önünde bir tehdit olarak durmaktadır. Ülkemiz coğrafi konumu ve genç nüfusu nedeniyle uyuşturucudan doğrudan etkilenen ülkeler arasındadır. Gerek Asya’da üretilen ve Avrupa’ya transfer edilen eroin kaçakçılığında gerekse de Avrupa’da üretilen ve Asya’ya sevkiyatı yapılan sentetik uyuşturucu ve ara kimyasallar kaçakçılığından transit ve hedef ülke konumundadır. Ülkemizi hedef alan uyuşturucuların üretildiği ülkeler, Hollanda, Belçika, Polonya, Çekya, Slovakya, Çin, Afganistan, İran, Fas ve Kolombiya olarak sıralanmaktadır. Bu ülkeler doğrudan ülkemizi tehdit eden ülkeler arasındadır. Uyuşturucu tehdidi Kahramanmaraş ilimiz ise özellikle Gaziantep, Hatay, Diyarbakır, Mardin ve Mersin illerine yakınlığı dolayısıyla bu illerden uyuşturucu girmesi tehdidi altında kalmaktayız. Türkiye’de 2018 yılında 1,6 milyon insan yani nüfusun yüzde 3,1’i bir şekilde uyuşturucuya bulaşmıştır. Tamamen bağımlı anlamında değil, bir kere de olsa kullanmış anlamına gelmektedir” şeklinde konuştu.

“AMANSIZ MÜCADELEMİZDE MUHTARLARIMIZA...”

Uyuşturucuyla mücadele noktasında muhtarlara önemli görevlerin düştüğünün altını çizen Sağlam, “Mahallerinin durumunu en iyi şekilde bilen muhtarlarımızdan uyuşturucu tacirlerine karşı yürüttüğümüz bu amansız mücadelede, uyuşturucu kullanmaya başlamadan, arkadaş etkisinin yüksek bir oranda olması ve maddeleri arkadaş aracılığıyla temin edenlerin oranlarının yüksek olması dikkate alınarak ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesini önemsiyoruz. Uyuşturucu madde kullananlarda sigaranın geçiş maddesi olması, köy ve mahallelerdeki bakkal ve marketlerin 18 yaşından küçüklere sigara ve uyuşturucu madde satılmaması noktasında ikaz edilmesi, ikaza uymayanların sorumlu birimlere bildirilmesi, çocukların uyuşturucu kullandığından şüphelenilen ailelerinin devlet kurumlarına yönlendirilmesi çok önemlidir. Mahalle halkınızın uyuşturucuyla mücadele konusunda farkındalığının artması noktasında düzenlenecek eğitim faaliyetleri noktasında kurumlarımızla irtibata geçilmesini istiyoruz” dedi.

“BAĞIMLILIĞIN HER AŞAMASINDA BULUNUYORUZ”

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü’nden Oya Birsen ise yaptığı sunumda, “Toplumumuzun içerisinde olan sorunların yerinde ve gözünüzün önünde yaşandığını biliyoruz ve her Eylem Planı’nda özellikle STK’larla ve mahalle muhtarlarımızın bizleri etkin bir şekilde desteklediğini görüyoruz. Dediğim gibi sıkıntıyı ailenin içinden biri bilir. Onun gözlemi daha yüksektir, o sorunun nerede başladığını, nereden başlayacağını daha iyi yakalar. Muhtarlık çok özel bir kavramdır, bulunduğunuz yerlerde devletin aynasısınız. Yaptığımız çalışmalarda vatandaşların sorunlarını belirleme bazında sizler çok önemlisiniz. İl Sağlık Müdürlüklerinin görevi ilk olarak hastalıkları önlemektir. İkinci olarak ise hastalığın tedavisi ve bakım hizmetleridir. Üçüncüsü ise rehabilitasyondur. Biz bağımlılığın her aşamasında bulunmak zorunda ve mecburiyetinde olan bakanlığız. Toplum nezdinde bu sıkıntılı sürece yakalanılmamasını sağlamak birinci amacımızdır” ifadelerini kullandı.

“YEŞİLAY KAHRAMANMARAŞ’TA AÇILACAKTIR”

Türkiye Yeşilay Cemiyeti adına Mehmet Aslanbaba da yaptığı konuşmada Yeşilay’ın faaliyetlerini anlatarak, “Yeşilay Cemiyeti, insan onuruna ve saygınlığını temel alan, ahlaki değerleri gözeterek ve bilimsel metotlar kullanarak tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji ve kumar bağımlılığı gibi bağımlılıklara karşı önleyici ve rehabilite edici cemiyettir. Çok yakın bir zamanda Kahramanmaraş ilimizde de bir şubemiz inşallah açılacaktır, bu noktada hızlı bir çalışma yürütmekteyiz. Yeşilay olarak sadece yurt çapında değil, ülke dışında da Yeşilay Federasyonu’nu kurduk, çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam etmektedir. Özellikle uyuşturucu ve diğer zararlı maddelerin yoğun olduğu ülkelerde mücadelemiz sürmektedir. Önleyici çalışmalar kapsamında okulda müdahale uygulamamız var, beceri kazandırma noktasında eğitim programımız ve bilgilendirme noktasında Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programımız sürmektedir” açıklamalarında bulundu.

Program soru-cevap şeklinde tamamlandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz