Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte ormanlardaki yangın haberleri de peş peşe gelmeye başladı. Orman yangınları açısından Türkiye’nin en hassas bölgelerinin başında gelen Kahramanmaraş, bayram tatilinde yangınlarla mücadele etti. Kahramanmaraş’ta 4 günlük Bayram tatilinde Göksun 2, Andırın 2 ve Fırnız 1 olmak üzere 5 adet orman yangını meydana geldi. Ekiplerin hem havadan hem de karadan müdahale ettiği yangınlarda 12 hektarlık ormanlık alan zarar gördü. Kentte Bayramın ikinci günü meydana gelen ve sigara izmaritinden çıktığı öne sürülen Fırnız yangını 4 saatlik bir çalışmanın ardından kontrol altına alınırken, bu yangına 50 işçi, 3 helikopter, 10 arozöz müdahale etti. Orman yangınlarına karşı ekiplerin teyakkuz halinde olduğunun altını çizen Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, özellikle mesire alanlarına akın eden vatandaşların dikkatli olması gerektiğine dikkat çekerek, yangınların çıkış sebebinin çoğunluğunun insan kaynaklığı olduğunu vurguladı.

YANGINLARIN YÜZDE 95’İ İNSAN KAYNAKLI

Yangına hassas bir coğrafyada olduklarını kaydeden Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, Orman yangınlarıyla hem havadan, hem karadan, teknolojinin son imkânlarını kullanarak mücadele ettiklerini söyledi. Yüzde 95’i insan kaynaklı olan orman yangınlarının çoğunlukla, piknik veya kamp ateşi, sigara izmariti, çoban ateşi ve anız ateşi gibi nedenlerle çıktığını belirten Müdür Koç, “Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğümüz yangına hassas bölge olarak birinci derecede yer alıyor. Akdeniz iklim kuşağında bulunuyoruz ve bünyemizde Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis illerimizi kapsıyor ve orman varlığımız yüksek oranda var. Yangın hazırlıklarımızın başında yangın gözetleme kulelerimiz var, burada arkadaşlar 24 saat hazır kıta dürbünle gözetleme yapıyorlar. Yangın ve duman gördüklerinde anında olaya müdahale edebiliyoruz. Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde 520 işçi, 47 arazöz, 18 su tankeri, 29 ilk müdahale aracı, 8 dozer, 8 greyder ve 5 treylerin kara gücünü oluşturuyor. Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde yangınları erken fark edebilmek ve anında müdahale gerçekleştirmek için 13 yangın gözetleme kulemiz de personellerimiz tarafından 7 gün 24 saat esasına göre nöbet tutulmakta ve ayrıca bu yıl ilk kez Bölge Müdürlüğümüz Hatay İlimiz sınırları içerisinde 4 adet insansız yangın gözetleme kulesinin kurulumu yapılarak gözetleme faaliyetlerine başladık.  Bölge Müdürlüğü olarak orman yangınlarına havadan da müdahale etmek için 2 adet yangın söndürme helikopterimiz bulunmaktadır.”

ORMAN YANGINLARININ ÇIKMASINDAKİ EN ÖNEMLİ UNSUR TEDBİRSİZLİKTİR

4 günlük Bayram tatilinde Kahramanmaraş genelinde 5 adet orman yangını meydana geldiğine dikkat çeken Koç,  "Öncelikle bu yangınlarda özveriyle çalışan personellerimizi kutluyorum. Çünkü bizler bayram, tatil dinlemeyip işimizin başındayız. Yangının çıkmamasına karşı teşkilat olarak aldığımız önlemler var ancak vatandaşlarımızın da daha duyarlı ve hassas olmasını ve ateşsiz piknik yapılmasını istiyoruz. Orman yangınlarının çıkmasındaki en önemli unsur tedbirsizliktir. Piknik yapmak için ormanlık alanlara gelenler, yaktıkları ateşi söndürmeden ayrılıyorlar ya da söndürdüklerini zannedip, bırakıp gidiyorlar. Bunlara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Rüzgâr, sönmeyen ateşi dağıtıyor. Orman yangını çabuk başlar ve hızlı yayılır, önemli ölçülerde ormanlık alanlarımız zarar görür. Bunların yeniden yetiştirilmesi ise uzun zaman alıyor. Bu nedenle piknik yaparken daha dikkatli olunmasını istiyoruz. Ormanlara cam ve cam kırıkları atılmamalıdır. Ormanlarda çam ve çam ürünlerini atmamalıyız, çam ve çam ürünleri güneşin etkisiyle mercek görevi yaparak kuru otları tutuşturup, orman yangınlarına sebep olmaktadır. Aynı zamanda sigara izmaritinin de ormanlara veya yol kenarlarına atılmasından dolayı orman yangınlarına sebep olmaktadır. Vatandaşlarımızın Ormanlarda mangal ateşi yakmamalarını rica ediyoruz. Mangal için ateş yakan vatandaşlarımız mangal ateşlerini iyice söndürdükten sonra en yakın çöp kovalarına atmalarının istiyoruz.”

BELİRLENEN ALANLARIN DIŞINDA ORMANDA PİKNİK ATEŞİ YAKILMAMALI

Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen otları veya tarla anızını yakmak, gece aydınlatma için ormanda ateşle dolaşmak, orman yangınlarına sebep oluyor. Orman yangınları yoğunlukla yaz döneminde oluyor. Ama yangınlar yılın 12 ayı sürüyor. Ülkemiz Akdeniz İkim kuşağında bulunduğundan bazı bölgelerimizde 12 ay boyunca yangın çıkabiliyor. O anlamda biz her an yangın çıkacakmış gibi kendimizi hazır tutuyoruz. Ama yangınların çoğunluğu Haziran ayından başlayıp, Ekim ayına kadar devam eden süreçte meydana geliyor. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında otların kurumasıyla yangın riski artıyor. Bu dönemde yol boyu yaylaya giden vatandaşlar sigara izmaritlerini rast gele ormana atmamalı. Belirlenen alanların dışında ormanda piknik ateşi yakılmamalı. Bu konularda vatandaşın duyarlılığını bekliyoruz. Maalesef Orman Yangınlarımızın en büyük sebebi insan kaynaklı insanlarımızın daha dikkatli ve duyarlı olmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımız herhangi bir yangın gördükleri anda 112 veya 177 hatlarını ücretsiz arayarak bizleri bilgilendirirler ise bizler yangına en yakın müdahale ekiplerimiz ile müdahale ederiz ve yangın büyümeden söndürebiliriz. Ormanlar hepimizin hepimiz korumalıyız” ifadelerini kullandı.

Editör: Mahmut Beyaz