Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetle Şube Müdürlüğü ekipleri, modifiyeli araçlar ve abartı egzoz sürücülerine göz açtırmıyor.

Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, 2014 yılının başında başlayan modifiyeli araçlara yönelik çalışmasına hız kesmeden devam ediyor.  Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), son dönemde özellikle şehir içi trafik içinde çok sık görülen modifiyeli araçlar ve abartı egzozla ilgili yoğun şikâyetler üzerine harekete geçerek, İl Emniyet Müdürlüklerine gönderdiği özel genelgeyle bu araçların trafikten çekilmesi, para cezası yazılması ve araçlar üzerinde yoğun kontrol yapılmasını istemişti. Bu doğrultuda modifiyeli ve abartı egzozlu araçlara yönelik denetimlerine aralıksız devam eden Kahramanmaraş Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde yaptığı uygulamalar ile modifiyeli araçlar ile abartı egzozlu araçların sayısını en aza indiriyor. Son yıllarda sayısı hızla artan, özellikle Tofaş marka eski model modifiyeli araçlar trafikte çok sıkı denetimlerden geçiyor. Belirli noktalarda yol kontrolü yapan ekipler yoldan geçen şüpheli araçları durdurarak sıkı şekilde inceliyor. İnceleme esnasında araca sonradan monte edilmiş, abartı egzoz taktıranlara cezai işlem uygulanıyor.

 

ARACA SONRADAN MONTE EDİLEN HER PARÇA DİDİK DİDİK ARANIYOR

Modifiyeli araç kullanan sürücülerin seyir halindeyken hız, şerit takibi ile şerit değiştirme ve kırmızı ışıkta geçme gibi zorunlu trafik kurallarına uymadıkları görülüyor. Özellikle de geceleri bir araya gelerek trafik güvenliğini tehlikeye düşüren bu tür araçların kullanıldığı yol bölümlerinde gerekli önlemler alınarak denetimler yapılıyor. Uygulama noktasında araçlarda inceleme yapan polis, araca sonradan monte edilen her parçayı didik didik inceliyor. Kurallara uymayan sürücüleri hem uyaran hem de cezai işlem uygulayan ekipler, idari yaptırımları anlatıyor.

 CİHAZLAR ARAÇTAN SÖKÜLÜR

EGM'nin özel genelgesinde yapılacak denetimlerde uygulanacak esaslar şöyle açıklanmıştı:  Eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler para cezası ve 20 ceza puanı ile cezalandırılır. Araçtaki değişiklikler kanuna, mevzuata uygun hale getirilene kadar araç trafikten men edilir. Ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını şartlarına uygun olmadan araçlarda bulundurmak, bu tür cihazları kamunun rahatını bozacak şekilde kullanan sürücülere para ve 10 ceza puanı ile cezalandırılır. Cihazlar araçtan sökülür.  Araç üzerinde yapılan teknik değişikliği 30 gün içinde tescil yapan kuruluşa bilgilendirmeyen sürücüler para cezası ve 10 ceza puanı ile cezalandırılır. Yapılan değişiklik belgeleri üzerine işleninceye kadar araç trafikten men edilir.   

ETKİN MÜCADELE DEVAM EDECEK

Emniyet yetkililerinden yapılan açıklamaya göre,   modifiyeli araçlarla ilgili etkin mücadelenin devam edeceği kaydedilerek, “Maalesef bazı sürücülerimizin çevreyi bilinçli olarak rahatsız ettiklerini görüyoruz.  Şehrimizde kesinlikle gerek egzoz gerek ise havalı korna (klakson) ile çevreye rahatsız eden sürücülere izin vermeyeceğiz.  Gerek ticari gerek ise hususi tüm araçların karayolu üzerinde orijinaline uygun bir şekilde araç ve gereçlerin olması gerekiyor. Diğer tüm eklentilerin egzoz ve klakson, yazı, flama, şekil her türlü araca sonra monta edilen konular bizim tarafımızdan denetlenecek. Bununla ilgili zaman zaman trafikte men konuları olacaktır. Trafikte tespiti halinde 72’inci madde gereğince idari yaptırım ceza bulunmaktadır. Ayrıca 10 ceza puanı ile sonradan araca eklenti olan konularda söktürülünceye kadar men ve mutlak suretle söktürülmesi gerekiyor. Temel amaç trafik güvenliğini sağlamak, şehirde huzuru, sükûneti ve gürültüyü önlemek suretiyle mutlak memnuniyeti sağlamak. Yapılan araştırmalara göre ortaya çıkan ses kirliliğinin: iş veriminin düşmesine, kendini işine verememe ve hareketlerin engellenmesi şeklinde performansı düşürücü etkiler yarattığı, öğrenmeyi ve sağlıklı düşünmeyi engellediği, özellikle insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri olduğu, hem sağlık hem de davranış bozukluğu ortaya çıkardığı görülmektedir.”

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz