Onikişubat Belediyesi, hizmet yolculuğunda yaklaşık 3,5 yılı geride bıraktı. 4 Nisan 2014’te tüzel kişiliğini kazanan Onikişubat Belediyesi, Başkan Hanefi Mahçiçek öncülüğünde birbirinden önemli projeleri hayata geçirdi.

İl Bank’tan aktarılan 185 milyon TL’lik kaynağın çok çok üzerinde bir performans sergileyip vatandaşı için tam 300 milyon TL’lik hizmet üreten Onikişubat Belediyesi, altyapı çalışmaları, eğitim, kültür ve sağlık alanlarında dikkat çekici projelere imza atttı.

Önceliği ilk andan itibaren ulaşıma veren Onikişubat Belediyesi çocukların okul yolculuğunu çile olmaktan çıkardı. “Çocuklarımız asla çamura basmayacak” diyen Başkan Mahçiçek ve ekibi bu alanda adeta Türkiye rekoru kırarak 7,5 milyon metrekarelik kilit parke yol yaptı. Yine Türkiye’nin en modern asfalt şantiyelerinden birini kurarak, kendi asfaltını üreten Onikişubat Belediyesi, tam 330 bin ton asfalt serimi yaptı.

HER MAHALLEYE BİLGİ VE KÜLTÜR EVİ..

Onikişubat Belediyesi’nin kırsal mahallelerin sosyal yaşamına renk katan projesi, bilgi ve kültür evleri, ilçenin en ücra köşelerine kadar ulaştırıldı. Vatandaşların taziye kabulleri, düğün ve nişan merasimleri, çocuklar için ders çalışma noktaları olan bilgi ve kültür evlerinin 61 adedi tamamlanarak hizmete sunuldu.

Piri Reis Mahallesinde açılan Şehit Haşim Yenigül ve Ertuğrul Gazi Mahallesinde hizmete sunulan Şehit Duran Melemir Bilgi ve Kültür Evleri de bölgenin önemli bir ihtiyacını giderdi. Çocuklara TEOG ve üniversite hazırlık kurslarının verildiği bilgi ve kültür evlerinde kadınlarda el becerilerini geliştirip, birbirinden güzel dikiş ve nakış eserleri ortaya çıkarttılar ve aile ekonomilerine katkı sağladılar.

Bilgi ve kültür evlerinde şimdi de yeni bir konsept geliştiren Onikişubat Belediyesi, Barbaros ve Saçaklızade Mahallelerine yaptığı iki yeni bilgi ve kültür evinin zeminine havuzlar yapıyor. Mahremiyete uygun olarak yapılan havuzlu gençlik merkezleri kısa süre sonra hizmet vermeye başlayacak. Öte yandan ilçenin dört farklı yerinde kurulan sabit Pazar yerleriyle de hem vatandaşların temiz bir ortamda alışverişini yapması sağlandı, hem de Pazar esnafına nezih mekanlar kazandırıldı. Sağlık alanında da üzerine düşen sorumluluğu yerine getiren Onikişubat Belediyesi, Halk Sağlığı Müdürlüğü ile birlikte ilçenin 3 noktasında Aile Sağlığı Merkezleri yapıyor.

VATANDAŞLAR SICAK YUVALARA KAVUŞTU

Kısıtlı imkanlarla hemen her alanda hizmet üreten Onikişubat Belediyesi, 604 vatandaşını da ev sahibi yaptı. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın teşrifleriyle düzenlenen törende geçen yıl Kurban Bayramı arifesinde sıcak yuvalarına kavuşan vatandaşlar, TOKİ rakamlarının dahi altındaki fiyatlarla ev sahibi oldu. Devam ettirilen toplu konut projeleri ile de yaklaşık 400 ailenin daha ev sahibi yapılması amaçlanıyor.

EĞİTİM TÜM YATIRIMLARIN ÖNÜNDE

Başkan Mahçiçek, eğitim çalışmalarını da her türlü yatırımın önünde gördü. İlçenin 5 farklı mahallesine yurtlarıyla birlikte İmam Hatipler kazandıran Onikuşabat Belediyesi, sayıyı 7’ye ulaştırmanın gayretinde. Diğer yandan her yıl eğitim öğretim yılı açılışında ilçede ilkokula başlayan istisnasız tüm öğrencilerin çanta ve kırtasiyeleri Onikişubat Belediyesi tarafından alındı. Bu yıl projeye özel çocuklarda katıldı ve engelli çocukların da ihtiyacı olan çanta ve kırtasiye malzemeleri yine Onikişubat Belediyesince karşılandı.

KAHRAMANMARAŞ BİLGİYLE BULUŞTU

Onikişubat Belediyesi’nin önemli çalışmalarından biri olan “Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor Projesinde” de başarı dolu üç yıl geride kaldı. Projenin bu yıl ki bölümünde 42 bin kitap beşli setler halinde Kahramanmaraş’ın her noktasına ulaştırıldı. Öğrencilerin TEOG ve üniversite giriş sınavlarına hazırlık süreçlerine de katkı sunan proje ile çocuklara okuma kültürü kazandırılıyor. Proje kapsamında geride kalan 3 yılda tam bir milyon okuma rakamına ulaşılırken, okuyan, okuduğunu anlayan ve bunları yorumlayan bir nesil yetişmesine imkan sağlanıyor.

LİSE VE ÜNİVERSİTELİLERE 37 BİN SAFAHAT

Onikişubat Belediyesi’nin bir diğer eğitim çalışmasında ise Milli Şairimiz Mehmet Akif’in Safahat adlı eseri lise ve üniversitelilere hediye edildi. Bastırılan 37 bin Safahat düzenlenen Mehmet Akif’i anma programları ile lise ve üniversite öğrencilerine hediye edildi.

ÇIRAKLARIN YÜREKLERİNİ ISITTIK

Başkan Mahçiçek, sosyal belediyecilikte de farkındalık oluşturan çalışmalara imza attı. İki yıldır devam eden uygulama ile Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesinde çalışan binlerce çırağa kış sezonu öncesi kaban yardımı yapıldı. Toplumun tüm kesimlerini göz önünde tutan Başkan Mahçiçek, bu çalışmayla da büyük takdir topladı.

SOSYAL BELEDİYECİLİKTE "ONİKİŞUBATLIM KART" DÖNEMİ

Sosyal belediyecilikte bir yeniliğe daha imza atan Onikişubat Belediyesi, ilçede yaşayan ihtiyaç sahibi vatandaşların alışverişlerinde kullanabileceği “Onikişubatlım Kart” uygulamasını hayata geçirdi. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü uhdesinde yürütülen çalışma kapsamında, alan taraması yapılarak ihtiyaç sahibi aileler belirlendi. Proje ile 20 bin vatandaş için “Onikişubatlım Kart” çıkartıldı. Her bir karta 120 TL’lik kredi yüklenirken, kartlarını alan vatandaşlar, anlaşmalı mağazalardan temel ihtiyaçları olan gıda ve temizlik ürünlerini alabilecekler. “Onikişubatlım Kartı” tekel ve kozmetik gibi ürünlerde geçerli olmayacak.

GÖNÜL COĞRAFYAMIZLA GÖNÜL KÖPRÜLERİ KURULDU

Onikişubat Belediyesi, milletimizin gönül coğrafyası olan yerlerle de gönül bağları kurulmasına katkı sağladı. Bosna ve Suriye’de Türkiye’den ümit bekleyen kardeşlerimizle de sıcak bağlar kuruldu. Geçtiğimiz yıl Bosna Hersek’le başlatılan kültürel faaliyetler kapsamında Yunus Emre Enstitüsü işbirliği ile bu ülkede Türkçe öğrenen 7 bin Bosnalı öğrenciye çanta ve kırtasiye hediye edildi.

Suriye’de zulme uğrayan Türkmen kardeşlerinin de yanında olan Onikişubat Belediyesi, hayata geçirdiği kampanyalar ile her fırsatta yardım elini kardeşlerine uzattı.

ÖMERLİ İLE KARDEŞ OLDUK

Onikişubat Belediyesi, terör dolayısıyla mağdur olan doğu ve güneydoğudaki yerleşim yerlerinin imarı için AK Parti Genel Merkezi tarafından başlatılan Kardeş Belediye projesine de paydaş oldu. Bu bağlamda Mardin’in Ömerli ilçesi ile kardeş belediye olan Onikişubat Belediyesi, ilçenin eksiklerini belirleyerek harekete geçti. İlk etapta 60 bin metrekare kilit parke yol yapımına başlarken, parklarda kullanılacak çocuk oyun grupları ve bu parkların ihtiyacı olan oturma grupları ilçeye ulaştırıldı.

Öte yandan Ramazan’ı Şerif’in her günü ilçede yaşayan 500 vatandaşa iftar yemeği ikram edildi. Bunun yanında bin 300 adet gıda kolisi, bin 300 adet yeni doğan çocuklar için puset takımı, 5 bin adet giyim malzemesi, 500 adet battaniye, bin 500 adet örgü atkı, yüz adet ikili set üstü ocak, 50 adet çamaşır askılığı ile Peygamber Efendimizin hayatının anlatıldığı kitapların da yer aldığı toplam 3 bin 500 adet kitap Ömerli’ye gönderildi.

ONİKİŞUBAT SPORUN VE SPORCUNUN YANINDA

Onikişubat Belediyesi sporun ve sporcunun yanında olmaya amatör sporu desteklenmeye devam etti. Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ile yürütülen çalışma ile kentte faaliyet gösteren 17 spor kulübünün temel ihtiyaçları Onikişubat Belediyesi tarafından karşılandı.

İSTİKLALDEN İSTİKBALE KAHRAMANMARAŞ ONİKİŞUBAT DESTANI

Onikişubat Belediyesi kültür noktasında dev bir projeye imza attı. Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun ve 15 Temmuz sürecinin anlatıldığı “İstiklalden İstikbale Kahramanmaraş 12 Şubat Destanı” kısa filmi, izleyiciyle buluşturuldu. Türk Sinemasının usta oyuncusu Serdar Gökhan’ın “Üstat” karakteriyle yer aldığı kısa film tüm okullara ulaştırılarak, öğrencilerde milli benlik oluşturulmasına katkı sağlandı.

ETNOSPOR KÜLTÜR FESTİVALİNDE KAHRAMANMARAŞ ESİNTİLERİ

Onikişubat Belediyesi, bu yıl da Kahramanmaraş’ın kültürel değerlerini İstanbul’da düzenlenen Etnospor Kültür Festivali’ne taşıdı. Türk dünyasına özgü spor dallarının sergilendiği festivale, Orta Asya’dan Balkanlara pek çok ülkeden sporcular katılırken, Anadolu’nun dört bir yanından gelen kentlerde kültürel değerlerini, yerli ve yabancı turistlere tanıttılar.

Bu yıl ikincisi düzenlenen festivalde bir kez daha yerini alan Onikişubat Belediyesi de Kahramanmaraş’ın zenginliklerini ve yöresel lezzetlerini İstanbulluların ve festivale katılan yabancı turistlerin beğenisine sunarak kültür elçiliği görevini yerine getirdi.

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz