Değişen dünya ile birlikte gün geçtikçe gelişen ve insanlar tarafından, “Bu kadar da olur mu? Teknoloji bu kadar gelişti mi?” sorularına yapılan icraatlarla yanıt veren dijital dünya hızlı bir şekilde tüm insanları etkisi altına almaya devam ediyor. Özellikle Endistrü 4,0’la birlikte hayatımıza giren ve başta yapay zekâ olmak üzere nesnelerin interneti, büyük veri, etkileşimli robotik sistemler ve nesnelerin interneti (IOT) gibi uygulamalarla adeta baş döndüren dijital dünya evrenin başka bir boyutunu gözler önüne seriyor. Bu kapsamda dijital dünyaya ayak uydurmak, var olan teknolojilerden yararlanmak ve geliştirmek adına hem dünya üzerinde hem de Türkiye’de birçok firma çalışmalar yürütüyor. Dijital çağa geçiş sürecinde çalışma yürüten bu kurumlardan biri de Kahramanmaraş Teknokent. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) bünyesinde yer alan ve bugün 43 firma, 178 Ar-Ge personeli ile 17 milyon TL’in üzerinde Ar-Ge geliri sağlayan Kahramanmaraş Teknokent, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can’ın öncülüğünde Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Mahit Güneş’in koordinesinde başarılı çalışmalarını sürdürüyor.

AR-GE OFİSLERİ İNŞA EDİLECEK
İnşa etmeyi planladıkları ar-ge ofisleri hakkında konuşan Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Mahit Güneş, şunları söyledi: “Ülke ekonomisine katkı sağlayacak farklı sektörlerdeki gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. Bu noktada moda ve tasarım alanında nitelikli personel istihdamını gerçekleştirmek ayrıca trendleri takip etmek adına Kahramanmaraş Moda ve Tasarım Akademisi’ni kurmayı hedefliyoruz.  Kahramanmaraş Teknokent Bilişim Kümelenmesi’yle (BİLKUM) yazılım-bilişim alanındaki firmalarımıza ortak çalışma platformları oluşturma, yeni pazarlara katılma, ihracat yapma ve ücretsiz eğitimlerden faydalanma imkânı sağlıyoruz.  Kısa vadeli planlamalarımızda bölge alanında Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesi için laboratuvar altyapısını kurarak uygulamaya alacağımız TEKNOVADİ projesiyle metal mutfak eşyaları, makine, tekstil, kimya, gıda, inşaat ve elektrik-elektronik sektörlerinin Teknoloji Geliştirme Bölgesinde Ar-Ge faaliyetlerini yürütmesi için laboratuvar çalışmalarının yapılabileceği Ar-Ge ofisleri inşa edeceğiz.

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLANIYOR
Kahramanmaraş Teknokent misyonu gereği Ar-Ge, İnovasyon, Tasarım ve Teknolojik yenilikler içeren fikir ve projeleri araştıran, bu fikirleri ekonomik hayata kazandıran uluslararası rekabet ve teknolojiye yönelik ihracat kapasitesini artırıcı yönde çalışmalar yapan dinamik bir teknoparktır. Şimdiye kadar yapmış olduğu çalışmalarla Avrupa Birliği ve Amerika birleşik devletleri gibi birçok ülkeye teknoloji ihracatı yaparak ülke ekonomisine katkı sunmaya devam etmektedir. Ülkemizin bilişim sektörüne yön veren Bilişim 500 listesinde 3 firmamız her yıl sıralamasını yükselterek yer almaya devam etmektedir. Aynı şekilde Deloitte tarafından yapılan araştırmada 2013 yılından beri Türkiye’de en hızlı büyüyen 50 teknoloji firması arasında olmayı başaran firmamız bölgenin ekonomisine ve istihdamına önemli katkılar sunmaya devam etmektedir. Teknokentin uluslararası arenada tanıtımına katkı yapacak aktiviteleri yapmaya gayret ediyoruz, bu amaçla dünyanın en iyi robot takımlarının katıldığı Uluslararası robot yarışmalarına ev sahipliği yaparak uluslararası basında yer aldık. Teknoloji Transfer ekibimizle Avrupa Birliği (AB) projelerinde yürütücü ve partner olarak yer almaya devam ediyoruz. En son imzalanan ve yürütücülüğünü teknoparkımızın yaptığı: “Education 4.0 for Youth”, isimli AB projemiz 5 Avrupa Birliği ülkesi ile eğitim sisteminde dijital teknolojilerinin kullanılması alanında çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.

TAŞINABİLİR SOLUNUM CİHAZI…
Bölgedeki firmalarımızın yapısı farklı sektörlerdeki ticari faaliyetleriyle piyasadaki taleplere cevap verecek kapasite yetkinliği ile esnek üretim koşullarına imkân tanımaktadır. Bunun en önemli örneklerinden biri korona virüs salgının ortaya çıkmasıyla birlikte dünyanın ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlardaki yeni projelerin bölgemizde hızlıca geliştirilmesi ve devreye alınması olmuştur.  Tıbbi maske üretim makinesi, kurum içi iletişim uygulaması, kablosuz geniş alan ağ yardımı ile multi-fonksiyonel taşınabilir sağlık takip cihazı, yapay zeka ile Covid-19 tanısı, taşınabilir solunum cihazı ve süreç planlamaları yakın süre zarfında firmalarımızın gösterdiği özverili çalışmalar, iş birlikleri ve ekip ruhuyla ortaya koyulmuştur.

YILLIK ORTALAMA 4.8 MİLYON TL AR-GE GELİRİ
Şu an itibarı ile 43 firma, 178 Ar-Ge personeli yıllık ortalama 4.8 milyon TL AR-GE geliri elde eden Teknoparkımız özellikle E-Ticaret ve Mobil yazılım sektöründe lider olmaya aday bir teknoparktır. Örneğin bir firmamız tarafından geliştirilen mobil yazılım Apple-Store’da 2 hafta üst üste en iyi uygulama seçilerek dünyanın bir çok ülkesinden download  yapılmıştır.  Birçok bilindik markanın e-ticaret tabanı yine bölgemizdeki bir firmamız tarafından sağlanmaktadır.

30’A YAKIN ULUSAL PROJE
TÜBİTAK, KOSGEB destekleri kapsamında 30’a yakın ulusal proje firmalarımız tarafından yürütülmüştür. Bu çalışmaların neticesinde 1 Teknoyatırım, 5 Teknogirişim projesi desteklenmiştir. Ayrıca bölgede 7 uluslararası patent, 4 ulusal patent başvurusu yapılarak 5 incelemesiz patent, 7 marka ve 2 yazılım telif hakkı tescili gerçekleşmiştir.  Teknokentimiz ar-ge, yazılım ve tasarımsal faaliyetler alanında yenilikçi, katma değer sağlayan proje süreçleri ve çıktılar geliştirmeye devam etmekle birlikte ön kuluçka adayları ve start-up firmalarıyla da dinamizmini sürdürerek gelişmeye devam etmektedir.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz