17 ay önce dünyaya gelen ve doğduğundan bu yana solunum yetmezliğinden dolayı yaklaşık 11 aydır tedavi gören Suriyeli Yasir Haydar, KSÜ Tıp Fakültesi Çocuk hastalıkları yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi veriyor. Santral hipoventilasyon ve post resüsitasyon rahatsızlığı olan (beynin oksijensiz kalması) Yasir bebeğin hayatını devam ettirebilmesi için gereken solunum cihazını Danimarka Mülteci Konseyi Kahramanmaraş Şubesi karşıladı. Dulkadiroğlu Kaymakamlığı ve AFAD aracılığıyla yaklaşık 20 bin TL değerinde ki solunum cihazını minik Yasir’in tedavisi için Suriyeli aileye hediye eden Danimarka Mülteci Konseyi, yaptığı bu yardım ile minik Yasir’in artık hastane de değil evinde tedavi görebilmesini sağlayacak.

‘AİLEYE YARDIMCI OLMAKTAN DOLAYI BÜYÜK BİR KIVANÇ DUYMAKTAYIZ’
Konuyla ilgili hastanede açıklama yapan Danimarka Mülteci Konseyi Kahramanmaraş Şube Müdürü Shahzad Jamil, yaptıkları bu yardımdan dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, yardımda aracı olan Türk yetkililere teşekkür etti. Jamil, “Donörlerimizin DRC’ye yaptıkları katkılar vesilesi ile sadece Yasir Haydar ve ailesine değil; mazlum koşullarda yaşayan birçok aileye yardımcı olmaktan dolayı büyük bir kıvanç duymaktayız. Yasir’in durumu sığınmacı problemimizin ne kadar karmaşık ve hüzünlü olduğunu bizlere bir kez daha hatırlatmış bulunmaktadır. Bunun gibi vakalar sadece çocuğun sağlığını değil; çalışıp ekmek parası kazanmak zorunda olan babası ve gece gündüz demeden evladının derdi ile dertlenen annesi başta olmak üzere tüm aile mensuplarını temelden etkilemektedir. Haydar ailesi savunmasız ve mağdur Suriyeli misafirlere ulaşım ve yardım hususunda Danimarka Mülteci Konseyi ve Türk yetkili makamlarının uyumlu bir şekilde çalışmasının emsalidir” dedi.

‘YASİR BEBEĞİN TEDAVİSİNE EVDE DEVAM EDİLECEK’
Hastaneye minik Yasir’i ziyarete giden Dulkadiroğlu Kaymakamı Mehmet Türköz, şunları söyledi: “Bu hasta bebeğimiz ile ilgili birkaç önce üniversiteden bir hocamız arayıp bizi bu konuda bilgilendirmişlerdi. Yasir bebek doğduğu andan itibaren hastaneden dışarı çıkmadı.  Bu konuda üniversitemizin yoğun bakım ünitesi hastamızın bütün teknik bakımını tedavisini yapıyor. Ama artık hastanede de yapacak bir şey kalmadı ve bundan sonraki süreçte Yasir bebeğin tedavisine evde devam edilecek. Bu cihazın alımı konusunda bize müracaat ettiler ve bizde birkaç kuruluş ile görüştük. Daha sonrada Danimarka Mülteciler Komisyonu bu konuda bize yardımcı oldular.”

‘YASİR BEBEK YAŞAMINI YARDIMCI SOLUNUM CİHAZIYLA DEVAM ETTİRECEK’
Konuyla ilgili açıklama yapan KSÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlıkları Anabilim dalı Başkanı ve Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Davutoğlu ise, şunları kaydetti: “Yasir bebeğimiz yaklaşık 11 aydır hastanemizde takip ettiğimiz 17 aylık bir erkek çocuğumuzdur. Maalesef geçirdiği çok ağır kalp ve solunum durması rahatsızlıklarından dolayı beyninin ciddi manada hasar görmesi nedeniyle solunumunu idame ettirememektedir. Bu nedenle yardımcı bir solunum cihazına ihtiyacımız söz konusu oldu ve bundan sonraki süreçte de muhtemelen yaşamını yardımcı solunum cihazıyla devam ettirecek. Bu noktada da cihaz temini konusunda bize Danimarka Mülteciler Komisyonu yardımcı oldu.”

 HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz