Cumhurbaşkanlığı himayesinde Cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 29 Ekim 2023’e kadar sürecek 100’üncü yıl etkinlikleri kapsamında, PTT A.Ş. ve Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu (TFDF) iş birliği ile Milli Mücadele’nin 100. yılında 100 panoda 100 koleksiyon sloganıyla daha önce Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas, Ankara ve İstanbul’da düzenlenen pul sergisi, bu kez Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi. Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümüne de denk gelen sergide, tarihe tanıklık eden ve milletirin tarihini gözler önüne seren pul koleksiyonuna, Kahramanmaraşlılar yoğun ilgi gösterdi. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde görücüye çıkan Millî Mücadelenin 100. Yılı (Kahramanmaraş) Pul Sergisi’nin açılışına, Vali Yardımcısı Fatih Damatlar, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, PTT Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ragıp İmamoğlu, Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu Başkanı Murat Hazinedaroğlu, PTT Kahramanmaraş Baş Müdürü Ali Kaplan ile PTT çalışanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

MARAŞ’IN MİLLİ MÜCADELESİ’NDE HERKES KAHRAMANDIR”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programın açılış konuşmasını Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu Başkanı Murat Hazinedaroğlu yaptı. Kahramanmaraş’ın, Kurtulşu Savaşı’nın öncüsü olduğunu belirten Hazinedaroğlu, “Pek çok ulusun özgürlük mücadelesine örnek olmuş Kurtuluş Savaşları’nın meşalesini ateşleyen Türk Kurtuluş Savaşı, Ata’mızın İstanbul’dan Marmara Bölgesi ve Samsun’dan başlayıp, Havza, Amasya, Sivas ve Ankara’nın merkez olmasıyla devam eden süreçtir. İstanbul’da son Osmanlı Mebusan Meclisi, 12 Ocak 1920’de açılmış, 28 Ocak 1920’de Meriç’ten Musul’a kadar Türk memleketi bölünmez bütündür diyerek dünyaya iletmişiz. Bu gibi hazırlıkların yapıldığı dönemde Türkiye Kurtuluş Savaşı’nın önücüsü olan Maraş’ın Milli Mücadelesi’nde herkes kahramandır. Kılıç Ali Bey, Yörükselim, Arslan Bey, Sütçü İmam, Doktor Mustafa, Avukat Mehmet Ali Kısakürek, Cami İmamı Rıdvan Hoca, Senem Ayşe, Arabaşı’nın kadınları ve ölene kadar savaşan Mıllış Nuri. Ne mutlu bize ki onların torunlarıyız” dedi.

İSTİKLAL AŞKINI BİZ MARAŞLILAR İYİ BİLİRLER”

Sözlerine, “Biz Maraşlılar, bayrağımızı indirtmedik ve pes etmeyerek işgalci kuvvetlere dünyanın kaç bucak olduğunu gösterdik” ifadeleriyle devam eden Hazinedaroğlu, “Geldikleri gibi giderler demiştik ama geldikleri gibi bile gidemediler. Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu ve PTT işbirliğiyle düzenlenen bu sergimizdeki katılımcıların çoğu dünya çapındaki koleksiyonculardır ama aramızda bazı arkadaşlarımızın çocukları da vardır, torunları da vardır. Bunların ortak konusu Atatürk ve Cumhuriyet sevgisini, istiklal aşkını biz Maraşlılar iyi bilirler. Siyasi tarihimiz açısından önemli olan bu günler, PTT açısından da çok önemli bir dönemdir. Bizim o döneme dair övündüğümüz herşey bu sergimizde mevcut” şeklinde konuştu.

Hazinedaroğlu’nun konuşmasının ardından Milli Mücadele’nin 100. Yılı Pul Sergileri’nin anlatıldığı kısa film izlendi.

ALDIĞIMIZ ŞEHİT HABERLERİYLE ÜZGÜN VE KEDERLİYİZ”

Sonrasında kürsüye çıkan PTT Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ragıp İmamoğlu, İdlip’den gelen şehit haberleriyle üzüldüklerini belirterek, şehitlere Allah’tan rahmet diledi. İmamoğlu, “PTT A.Ş. olarak Milli Mücadele’nin 100’üncü yılı kapsamında düzenlediğimiz Milli Mücadele’nin 100’üncü yılı isimli pul sergimize hepiniz hoş geldiniz. Gönül isterdi ki sergimizin açılışını çok büyük coşkuyla yapalım. Ancak Suriye’nin İdlip bölgesinde aldığımız şehit haberleriyle üzgün ve kederliyiz. Şehitlerimiz arasında Kahramanmaraş’ın karaman evladı Piyade Uzman Onbaşı Fatih Saylak da bulunuyor. Kendisine ve Suriye’de şehit düşen bütün yiğitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Kahramanmaraş’ın acısını yürekten paylaşıyoruz. Vatanımızın bekası için canı pahasına görev yapan kahraman mehmetçiklerimizi Cenab-ı Allah korusun” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’TA OLMAKTAN GURUR VE MUTLULUK DUYUYORUZ”

19 Mayıs 1919’da Samsun ile başlayan Milli Mücadele’nin, 100’üncü yılını doldurduğunu kaydeden İmamoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti, “Bu sebeple Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın önceki yıllara göre çok daha coşkulu ve geniş katılımla kutlanması öngörülmüş ve yurt genelinde milli mücadelenin anlam ve önemine uygun bir dizi etkinlik düzenlenmiştir. Biz de milli mücadelemizin içinde yer alan bir kurum olarak, ülkemiz genelinde süren coşkulu kutlamalara, kapsamlı bir programla katılım sağladık. Programımız, İstanbul’da yer alan tarihi Sirkeci Postanesi’ndeki müzemizde gerçekleştirdiğimiz toplantıyla başladı. Sergilerimiz sırasıyla Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas, Ankara ve son olarak da İstanbul’da gerçekleştirildi. Halkımızın ilgi bizleri de ziyadesiyle mutlu etti. Bugün ise Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümüne rastlayan Milli Pul sergimizi açıyor, Kurtuluş Savaşı’nda verdiğimiz destansı mücadele nedeniyle TBMM tarafından kahraman ünvanıyla onurlandırılan Kahramanmaraş’ta olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz.”

MİLLİ MÜCADELEYE POSTA NEZARETİ’NİN KATKISI ÖNEMLİDİR”

Milli mücadelenin başarıya ulaşmasında dönemin Posta Nezareti’nin katkısının önemli olduğuna vurgu yapan İmamaoğlu, “100’üncü yılını idrak ettiğimiz milli mücadelemizin, halkımızın, kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla verdiği topyekün bir mücadeledir. Bu mücadelenin başarıya ulaşmasında mensubu olmaktan gurur duyduğumuz Posta Nezareti’nin katkısı önemlidir. Posta Nezareti’nin zor şartlar altında kurduğu iletişim alt yapısı ve telgraf memurlarımızın canı pahasına üstlendiği görevler, milletimizi zafere götüren yolda hayati bir rol oynamıştır” dedi.

PTT’NİN 180 YILLIK TARİHİNDE BİRÇOK İSİMSİZ KAHRAMANIMIZ VARDIR”

Milli mücadele yıllarında çektiği telgraflarla Mustafa Kemal Atatürk’ü bilgilerinden Telgrafçı Hamdi Bey’i anlatan İmamoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti, “Telgrafçı Hamdi Bey, işgal günü İstanbul’da yaşananları gün boyu çektiği telgraflarla Mustafa Kemal Paşa’ya aktarmıştır. Hamdi Bey’in verdiği bilgiler özetlenerek Mustafa Kemal ile yurt sathına yayılmış ve bilgi akışı 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılmasına uzanan süreci başlatmıştır. Gazi Mustafa Kemal, Hamdi Bey’in o gün çektiği telgrafların önemini Nutuk adlı eserinde, ‘Bu hamiyetli ve cesur Hamdi Efendi olmasaydı, İstanbul’da geçen bu acı olayları öğrenmek için kim bilir ne zamana kadar bekleyecektik’ ifadeleriyle anlattı. Biz de şükran ve minnet duygularımızla Telgrafçı Hamdi Bey’i rahmet anıyoruz. Hamdi Bey, yalnızca bir örnektir. PTT’nin 180 yıllık tarihinde Hamdi Bey gibi çok isimsiz kahramanımız vardır. Bizlere iftihar duyduğumuz bir mazi bıraktığı için Posta Nezareti’nden itibaren teşkilatımızda görev yapmış tüm isimsiz kahramanlarımızı rahmetle anıyorum.”

Sergiye katılan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör de, 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’nı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle büyük bir coşku içerisinde kutladıklarını belirterek, PTT ve Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu’na düzenledikleri sergi için teşekkür etti.

PUL KOLEKSİYONLARI ÜSTÜ KAPALI GERÇEKLERE ULAŞMAK İÇİN ÖNEMLİDİR”

12 Şubat Bayramı öncesinde 46 gün boyunca çeşitli kültürel etkinlikler yaptıklarını ifade eden Güngör, “2020 yılı boyunca da faaliyetlerimiz inşallah devam edecek. Bu etkinliklerimiz içinde Pul Sergisi özel bir yere sahiptir. Çünkü biz kültürü, bir yaşam sanatı olarak görüyoruz. Kahramanmaraş kültürü de, el sanatlarıyla, leziz tatlardan oluşan mutfağıyla, edebiyatıyla, kahramanlıklarla dolu tarihiyle, Türk kültürü içinde büyük bir değer, estetik bir yaşam sanatıdır. Pul koleksiyonculuğu, sadece renkli, bireysel bir faaliyet değildir. Onun belge olma özelliği de vardır. Pul koleksiyonları bize, bir toplumun belirli dönemlerde yaşadığı siyasi, toplumsal, estetik dönüşümün göstergeleri olmuşlardır. Tarihçiler, bu dönüşümden çok büyük fikirler çıkarabilir. Onlar pul koleksiyonlarını, üstü kapalı gerçeklere ulaşmak için kullanabilirler. Bunun dışında pul koleksiyonlarına bizim gibi akademik yaklaşmayan kişiler içinse, görsel şölenlerdir” dedi.

PULLARIN DA KENDİLERİNE ÖZEL BİR DİLİ VARDIR”

Pulların kendine has dilinin olduğunu kaydeden Başkan Güngör, “Bugün burada, bu incelikli sanatla ilgili bilgi alma imkanına kavuşuyoruz. Ayrıca bilgi almakla kalmayıp, Türkiye’nin en özel pul sergilerinden birini görme ayrıcalığını yaşıyoruz. Her şeyin bir dili vardır. Onu bilmek, öğrenmek ve dinlemek gerekir. Pulların da kendilerine özel bir dili vardır. O özel dili öğrenmek, dinlemek ve anlamak gerekir. Yeter ki onlara kulak verelim ve ilgi gösterelim. Fazlasıyla istifade edeceğimizi düşündüğüm Milli Mücadele’de Kahramanmaraş konulu Pul Sergisinin hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyor, organizasyonda emeği geçen bütün kişi ve kurumlara şahsım ve şehrim adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Hayrettin Güngör’ün konuşmasının ardından, Milli Mücadele’de PTT konulu tiyatro gösterisi sunuldu.

TÜRK’E KEFEN BİÇENİN ÖLÜMÜNÜN KORKUNÇ OLDUĞU GÖSTERİLDİ”

Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Fatih Damatlar da Kahramanmaraş’ta Türk’e kefen biçenlerin ölümünün korkunç olduğunu belirterek, “12 Şubat günü, Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümüydü. Gerçekten, kurtuluş ateşinin yakıldığı, Türk’e kefen biçenin ölümünün korkunç olduğunun gösterildiği kahraman ünvanlı bir ilde görev yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu etkinlik çok anlamlı bir etkinlik, PTT Genel Müdürlüğü’nün değerli yöneticileriyle görüştük, aynı zamanda Milli Mücadele’nin 100’üncü yılı anısına düzenlenen bu etkinliği ilimizin 192 dünya ülkesinde tanıtımına da yol açtığını öğrenmiş bulunuyoruz. Bu tanıtım sonrası, hazırlıklı hale gelmek için de bütün kamu kurum ve kuruluşların seferber olması gerekmektedir. Allah bir daha ülkemize böyle günler yaşatmasın. Bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından serginin açılışı kurdelesi kesildi. Katılımcılar, büyük bir dikkatle sergide yer alan pul koleksiyonlarını inceleyerek tarihe tanıklık etti.

Sergide, ‘Milli Mücadelenin 100. Yılı Pul Sergisi 13-19.02.2020 (Kahramanmaraş)’ ibareli özel tarih damgası kullandırıldı. Sergiye özel üretilen özel tarih damgalı zarflar, 3,50 TL bedelle, www.filateli.gov.tr web adresinde, filateli cep uygulamasında ve sergi alanında bulunan filateli standında satışa sunuldu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz