Küçük kredilerle büyük hayatlar kuran Mikrokredi kadınları her biri ayrı bir iş fikri ile Türk ekonomisine katkı sağlarken, erkeklere de taş çıkarıyor. Birbirinden çeşitli iş seçenekleri ile küçük kredilerle hayatlarını idame ettirmeye çalışan girişimci kadınların başarıları ise Citibank Mikro Girişimci Ödülleri ile taçlandırılmaya devam ediyor. 

TÜRKİYE 3’ÜNCÜLÜĞÜ KAZANILDI

Citibank Yarışması’na her yıl Kahramanmaraş Mikrokredi’den yarışmaya hak kazanan girişimciler bu yılda kenti en güzel şekilde temsil ederek, şehre Türkiye 3’üncülüğü getirdi.  

KİŞİSEL MÜCADELE DALINDA EV TEKSTİLİ ÜRÜNLERİ
Türkiye’nin çeşitli illerinden gelerek Citibank Girişimci Kadınlar Yarışması kapsamında Kahramanmaraş’ı temsilen giden Seda Bayram, kişisel mücadele dalında ev tekstil ürünleri ile Türkiye’de 3’üncüsü oldu.
Citibank ile mikrokredi arasındaki bağ?
 
Dünya çapında, insanların ailelerine katkı, beslenme, kıyafet, barınma ve çocuklarına başarılı olabilecekleri imkanları sağlayabilme gibi benzer hedefleri vardır. Yoksulluğun en üst seviyelerde olduğu gelişmekte olan ülkelerde, mikro girişimcilerin zenginlik vaat eden şirketlerin %80'inden fazlasını ve brüt gayri safi milli hasılanın yüzde 20'sini temsil ettikleri öngörülmektedir. Citi olarak, bunu sağlamanın en etkin yolunun yoksulu aktif ekonomik hayata, finansal ürün ve servislerden faydalanmasına olanak vererek dahil etmek ve hedeflerine ulaşmalarına yardım etmek olduğunun bilincindeyiz.       
       
Citi Vakfı, uzun bir süredir Mikrofinansın yayılıp gelişmesini desteklemektedir; finansmanımız bu yayılımla beraber istikrarlı bir artış içerisindedir. Yedi yıldan uzunca bir süredir, mikro finans çevrelerine 40 milyon dolar bağış ve yardım yaparak, 50 ülkede düşük gelirli aile ve toplumların uzun vadede kalkınabilmelerine olanak sağlanmıştır. Mikrofinans kuruluş ve organizasyonlarına yapılmış olunan destek, derin ve çok yönlü ilişkiler kurulmasına yardımcı olmuştur. Mikrofinans endüstrisini, yetenek ve deneyimlerini topluluklarla paylaşan gönüllü çalışanlarımız aracılığıyla da desteklenmektedir. Citi Vakfı'nın yaklaşımı: Mikrofinans kuruluşlarının kapasitelerini geliştirerek, finansal eğitim yolu ile borçluların varlıklarını korumalarını yaygınlaştırarak dünya çapında milyonlarca dar gelirliye ulaşmaktır.       
       
Girişimcilik konularında Kadın Emeğini Geliştirme Vakfı'nın yanısıra, Genç Başarı Eğitim Vakfı ile birlikte Meslek Liselerinden öğrencilere girişimciliği özendiren "Şirket Programı" eğitimi desteklenmektedir.       
        
Özel sektörde mikrofinansın lider destekçisi olarak Citi Vakfı, geçtiğimiz beş yıl içerisinde, mikrofinans kuruluşları ve mikrofinans çevrelerine yaklaşık 27 milyon dolar destek sağlamıştır. 2005'te, çalışanlarımızın toplumsal gönüllülük çabalarını desteklemeye devam ettik. Bazılarımız Pakistan, Güney Asya, ABD ve Latin Amerika gibi doğal afetin tahrip ettiği yerlere gitti. 30 milyon dolar kadar bir ödenekle, felaketten kurtarma ve bölgelerin yeniden inşasını üstlendik. Citi, Citi Vakfı ve çalışanlarımızi, 7 milyon ABD Doları, arama-kurtarma çalışmalarına ve gönüllü desteğinin sağlanması için kullanmıştır. Türkiye'de kurumsal kültürün parçası olarak, gönüllülüğe her yıl 150'ye yakın gönüllümüz haftada en az bir saatlerini okullarda ve sivil toplum kuruluşlarında hizmet vermeye ayırmışlardır. Her yıl gerçekleştirilen Citi Global Gönüllü Gününde, 18 Kasım 2006 yılında Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumuna giden 800 gönüllümüz faydalı hizmetlerde bulunmuşlardır. Bu yıl ise 17 Kasım 2007 tarihinde, 637 Citibank gönüllüsü 800'ü aşkın öğrenciyle Citi Global Gönüllü Gününde Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile etkinlikler gerçekleştirdiler. 

Haber: Kübra Şimşir

Editör: Mahmut Beyaz