Son günlerde ülke gündemini yoğun bir şekilde meşgul eden meyve ve sebze fiyatlarındaki artışlar vatandaşları ve satıcıları sıkıntıya sokuyor. Özellikle 24 Haziran’da gerçekleştirilen genel seçimlerle birlikte hükümeti dizginlemek ve halka olumsuz bir hava yaratmak üzere geçtiğimiz dış ve iç güçlerin oyunlarıyla patates ve soğanda tarihte görülmemiş bir fiyat artışı yaşanmıştı. Pazardaki fiyatlar ilerleyen süreçte düşse de, 31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimler öncesinde ve sonrasında da meyve ve sebze fiyatlarında yükselmeler görüldü. Manşet Gazetesi olarak Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesi’ne bağlı Kümbet Mahallesi’nde her Çarşamba günü kurulan Semt Pazarı’nın nabzını siz okuyucularımız için tuttuk.

“PATATES DOLAR GİBİ OLDU”

Pazarcı esnaflarından Hikmet Kara özellikle patates fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek, patatesin günlük olarak piyasasının değiştiğini söyledi. Kara, “Normalde her yıl patatesin fiyatı sabit olurdu, fiyatı en düşük olan sebzelerden bir tanesiydi. Normalde 1-2 TL arasındaydı en fazla ama bu sene aynı dolar gibi günlük piyasası değişiyor. Sebebini bilmiyorum, neden kaynaklandığını da bilmiyorum ama üretim az diyorlar, hastalık var diyorlar. İşçi eksikliği nedeniyle tarlada çürüdü dediler. Çeşitli sebeplerden dolayı fiyatının arttığını söyleniyor, şuan da fiyatları çok yüksek. Vatandaşlar da fiyatlara tepkili, çok fazla alamıyorlar. Patatesin en düşüğü beş liradan başlıyor 7-8 liraya kadar var. Eskiden vatandaşlar torbayla alırdı şimdi en fazla iki kilo alıyorlar. Her alan 5-10 kilo alırdı bu sene 1-2 kilo alıyorlar” dedi.

“FİYATLAR HER GEÇEN GÜN DAHA AŞAĞI İNECEK”

Meyve ve sebze fiyatlarının her geçen gün düştüğünü dile getiren pazarcı esnaf Mevlüt Temircik ise, ilerleyen günler için umutlu olduklarını belirterek, “Güne iyi başladık. Burası diğer pazarlarımızın içerisinde zayıf olan bir pazar. Bu pazarda diğer pazarlarımıza göre fiyatlarımız daha uygun. Fiyatlarımız artık günden güne düşüyor. Biber, salatalık, meyveler olsun fiyatlar hep düşüşte. Biz patates, yeşillik türleri satıyoruz. Fiyatlarımız şu an limonun dışında her şey normal. Marul, maydanoz, tere, roka 1 TL, limon 5 TL, havuç 3 TL, ıspanak 4 TL, marullar 4 TL, soğan 6 TL, patates 5 TL ve pancarın demeti 1 TL olarak satışa çıkarıyoruz. Soğan şu an düşüşte, dün 7 TL'ydi bugün 6 TL. Yarın bir gün fiyatlar daha da aşağı doğru inecek. Çünkü yeni mahsul geldiği için bunların fazla yükselme olayı olmaz bunlarda düşer. Fiyatlar önümüzdeki hafta içerisinde hızlı bir şekilde inecek” ifadelerini kullandı.

“ÜRÜN AZ TALEP FAZLA OLDUĞU İÇİN FİYATLAR YÜKSEK”

Fiyatlarının yüksek olmasının sebebinin talebin arzı karşılayamaması olduğuna vurgu yapan Duran Tımarcıoğlu de yaptığı açıklamada, “Biz genelde domates, salatalık üzerine çalışıyoruz. Şu an fiyatlar yüksek, milletin alım gücü yok. Yani 3 kilo alan 1 kilo alıyor, 1 kilo alan yarım kilo alıyor. Domatesin kilosu 5 TL'den başlıyor 6,5 TL'ye kadar var. Salatalık 2,5 TL'den başlıyor 4 TL'ye kadar var. Fiyatların düşmemesinin sebebi yerinde bunun ekimi biraz az oluyor. Ürün az talep fazla olduğu için fiyatlar yüksek. 6. aya girdiğimizde toprak malı çıktığında haliyle bu fiyatlar düşecek” şeklinde konuştu.

“TARLADA ÇALIŞACAK ELEMAN BULAMIYORUZ”

Vatandaşların eskiden meyve ve sebzeyi kilolarla aldığını fakat şuan da gram gram aldığını dile getiren Şahin Ejderha, tarlada çalışan eleman bulamadıklarını söyledi. Ejderha, “Çilek, çağla, erik, kivi, muz satışı yapıyoruz. Meyve fiyatlarımız iyi ama sebze fiyatlarımız pahalı. Çilek 7 TL, kivi 7,5 TL, muz 10 TL, çağla 10 TL'den satışını yapıyoruz. Vatandaşların alım gücü düşük, yarım kilo, 2-3 TL alabiliyorlar. Fiyatlar 3 ay önce ucuzdu şimdi böyle oldu. Havalar ısınınca fiyatlar yarı yarıya bile düşer. Şu zamanda domates 5 TL ama 2 TL'ye kadar düşer. Şu anda havalar soğuk olduğundan mallar yetişmiyor. Mesela 20 güne kadar maraş salatalığı çıkacak. Çıktığı zaman adana salatalığının hegemonyası düşer. Tarlada çalışan bile yok. Adam mesela salatalık ekecek ama ameleyi bulamıyor ki. Geçen sene 100 dönüm ektim, Suriyeli genç çocukları getirdik. bir tane bayanın yaptığını, 5 tane Suriyeli çocuk yapamıyor” dedi.

“ŞU AN KİMSE KAR EDEMİYOR, VATANDAŞIN ALIMI ÇOK DÜŞÜK”

Bir diğer pazarcı esnaf Eshabil Purnaz da pazardaki fiyatı en yüksek ürünün fasulye olduğunu söyledi. Fiyatların yavaş yavaş düştüğünü kaydeden Purnaz, “Fasulyenin fiyatının hal fiyatı olmasına rağmen yüksek. Geçen hafta fiyatı 15 TL'ydi. 20'den başladık fiyatlar yavaş yavaş düşüyor. Şu an kimse kar edemiyor. Vatandaşın alımı çok düşük, yarım kilo, 300 gram, 1 kilo alan nadir oluyor. İlerleyen zamanlarda fiyatların düşeceğini zannetmiyorum. Bundan sonra böyle kalır. Çünkü çalışan yok, çıkıp da adam akıllı bir açıklama yapan yok hepsi hikâye. Domates satıyordum bugün alamadım, geçen hafta ben burada 5 TL'ye domates sattım. Bugün 5,70 TL fiyat verdim vermediler. Şu an buradakiler 6 TL'ye aldı 6,5 TL'ye satmaya çalışıyorlar. Akşamda 5,5 TL'ye satacaklar zarar edecekler. Burada geçen hafta 3 TL olan malı haftaya 3,5 TL olduğunda almaz” ifadelerini kullandı.

Pazarda fiyatlar ne durumda;

Salatalık: 4 TL

Domates: 5 TL

Patates: 6.5 TL

Patlıcan: 3 TL

Kabak: 5 TL

Marul: 5 TL

Fasulye: 10 TL

Elma: 3 TL

Çilek: 7 TL

Muz: 9 TL

Portakal: 2,5 TL

Soğan: 7 TL

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz