Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre üniversite tercihleri ise bugün (14 Ağustos) sona eriyor…

Milyonlarca genç bir gelecek hayal ile bu “tercihlerini” yapacak…

Tercih karar biriminin (öğrenci veya aile diye okuyun) herhangi bir kısıt olmaksızın farklı seçenekler arasında yaptığı sıralama olarak açıklanmaktadır…

Tercihlerde var olan kısıtları dikkate alarak daha önce şunu (bk Manşet, 07.08.2018) yazmıştım: “Birçok yazılıp çizilmekle birlikte tercih yaparken ne idealist nede realist yaklaşımı değil bunların optimali bir tercih yapın” önerisinde bulunmuştum…

Çünkü hayatın gerçekleri yüksek tutulan hayallere (gerçekleşmesi özlenen şey) her zaman galip gelmektedir… Gölge (hayal) aşırı sıcakta serinletici değildir…

Etkili faktörler…

Tercih yaparken şu hususların ana başlıklar halinde dikkate alınmasını önermekteyim:

- Ailenin ve ülkenin gerçekleri

- Eğitim göreceğin üniversitelerin özellikleri

- Hizmetler (lojistik)

Bu konuların ilk ikisine geçen hafta değindim… Eğitim hayatında kendini geliştirmek ve hayatı kolaylaştırmak için bazı hizmetlerden yararlanmak gerekir…

Lojistik (Geri hizmet) olarak adlandırdığım konular da tercihlerde dikkate alınmalıdır. Bu hizmetleri sosyal ve kültürel yaşam, barınma imkânları ulaşım imkânları vs başlıklar altında incelemek mümkündür:

Sosyal ve Kültürel Yaşam

Üniversite hayatında öğrencilerinin eğitimlerinin yanı sıra gelişimlerine katkı sağlayacağı düşüncesiyle çeşitli sosyal-kültürel etkinlikler de düzenlenmektedir. Kampüs tarzında kurulan üniversitelerde spor ile ilgili fiziksel alan olarak kapalı spor salonu, halı saha, basketbol-voleybol sahası, tenis kortu, fitnees salonu, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu gibi alanların varlığı olumlu bir özelliktir.

Ülkemizde üniversite ve şehirlerin sundukları sosyal ve kültürel imkânlar birbirinden oldukça farklıdır. Öğrencilere kişisel gelişimine katkı sağlayan bu tür üniversiteleri diğerlerine tercih etmelidir.

Barınma imkânları

Öğrencilerin barınma hizmetleri Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü (KYK) tarafından karşılanmaya çalışılmaktadır. Bazı üniversitelere bağlı yurtlar da bulunmaktadır. Üniversite yıllarında barınma imkânlarının kolaylığı önemli bir tercih sebebidir. Bazı yüksekokulların küçük ilçelerde bulunduğu dikkate alınması gerekir.

Ulaşım İmkânları

Bazı üniversitelere şehirlerarası ulaşım bazıları da şehir içi ulaşım, diğer bir kısmı ise her ikisi yönünden daha avantajlıdır. Bazı fakülte veya yüksekokullar ise ilçelerde bulunmaktadır. Eğitim kalitesi eşitse ulaşımı kolay olan üniversiteler tercih edilmelidir.

Sonuçta tüm gerçekleştiren faaliyetlerin temel amacı daha iyi yetişmiş meslek sahibi bir bireyler yetiştirmektir…

Meslek…

Maalesef gösterilen tüm çabalara rağmen meslek sahibi birey yetiştirmede istenilen başarıyı yakalayamıyoruz. Bu sözümün mesleğin tanımını hatırladığımızda daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum.

Meslek, belli bir eğitim ile kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para (gelir) kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş olarak açıklanmaktadır…

Şimdi oturup düşünün üretim, hizmet, gelir ve istihdam (iş) konusunda ne durumdayız?

Bu konularda ulusal ve uluslararası değerlendirme yapan kuruluşların raporlarında Ülkemiz ile ilgili raporlara baktığımızda çok iyimser olamıyoruz…

Çoğu genç bir üniversiteye gitmekle hayata hazırla(n)dığını düşünüyor. Ailelerde evlatlarını üniversiteye göndermek ile hazırladıklarını sanıyorlar…

Bu sonuçtan eğitim kurumlarının akademik yetersizliği önemli bir faktördür. Ama bunu ülkenin sosyal ve ekonomik yapısının “mesleksiz ve hazineden geçinme” üzerine kurulmuş olması var etmektedir…

Maalesef iyi eğitilmiş insanlar kifayetsiz bürokrat/zenginlerin elinde telef edilmektedir. Bu yüzden tercih yaparken “gerçekleri” dikkate alınız dedim…

Tabii tercih sizi…

Son söz: Mesleksizlik geçerli meslekse meslek sahibi olunmaz…