Kahramanmaraş Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (KMSMMMO), Atilla Sarıyıldız başkanlığında başarılı faaliyetlerini hız kesmeden sürdürüyor. Kentte faaliyet gösteren muhasebeci ve mali müşavirlerin birlikteliğini sağlayarak temsil eden KMSMMMO, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) aracılığıyla düzenlediği eğitim seminerleriyle üyelerenin mesleki gelişimlerine katkıda bulunuyor. Muhasebeci ve mali müşavirlerin eğitimi noktasında ise en önemli konuyu dünyayı kasıp kavuran dijital dönüşüm oluşturuyor. Almanların endüstri 4.0, Japonların toplum 5.0 yaklaşımı ve Amerikalıların ise yaşam 3.0, dördüncü devrim, birey 4.0 gibi çeşitli isimlerle nitelendirdiği dijital dönüşüm, Türkiye’de ise millî teknoloji hamlesi ve dijital Türkiye olarak ifade ediliyor. Özellikle geçtiğimiz son beş yıla baktığımızda, dijital dönüşümün en önemli ayağını ise e-Fatura uygulamaları oluşturuyor. Bu noktada Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın e-devlet projesi kapsamında uygulamaya koyduğu projeler bir bir hayata geçiyor. 2004 yılında e-bildirge ve e-beyanname ile başlayan uygulamalar, 2014 yılında e-fatura ve e-defter, akabinde e-arşiv fatura uygulamasıyla devam ediyor. 2019 yılında uygulamaya konulan defter beyan sisteminden sonra bu kez ise 2020 yılından itibaren e-belge uygulama kapsamı genişletilerek tüm vergisel işlemlerin elektronik ortamda belgelendirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda muhasebeci ve mali müşavirlerin dijital dünyaya önem vermeleri açısından KMSMMMO tarafından TÜRMOB Eğitmeni SMMM Nedim Boz’un katılımıyla Muhasebede Gündem e-belge/e-defter Uygulamaları konulu eğitim semineri düzenledi. Odanın konferans salonunda düzenlenen seminerde Boz, e-Fatura, e-Arşiv, e-Arşiv (Portal), e-İrsaliye, e-Gider Pusulası, e-SMM, e-Müstahsil Makbuzu, e-Bilet, e-Defter, Zaman Damgası, e-Uygulamalara geçişte yeni kriterler ve süreler, Müracaat süreçleri" konularında katılımcıları bilgilendirdi.

“MESLEĞİMİZE VE ODAMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Seminerin açılış konuşmasını yapan KMSMMMO Atilla Sarıyıldız, “TÜRMOB Eğitmeni Nedim Boz bey tarafından sunulacak e-belge/e-defter uygulamaları ile ilgili seminerimize hoş geldiniz” dedi. KMSMMMO’nun faaliyetlerini anlatan Sarıyıldız, “Mesleğimizin sorunlarını bilen ve çözümlenmesi için çaba gösteren bir yönetim olarak siz meslektaşlarımızın da katılımını sağlayarak mücadelemizi birlikte yapacağız. Bizler bu günü değil yarınlarımızı da düşünerek stajyer meslek adaylarımızdan başlayan birliktelik ile mesleğimizin saygınlığı ve gelişimi için yasal ve teknolojik süreci iyi takip ederek, hızlı değişimi yakalayarak, kaliteli hizmet üretip karşılığında hak ettiğimiz kaliteli hayat standartlarında var olma mücadelesinde olacağız. Sürekli gelişen ve teknolojiye bağlı olarak hızlı bir yükselme ve zorluk sürecinde olan mesleğimizdeki bu ivmeyi siz değerli meslektaşlarımızın bilinçli ve dik duruşu ile kazanca çevirmeyi sağlamak için güç birliği yapmalıyız. Bunu sağlamak içinse mesleğimize ve odamıza sahip çıkarak yönetimimize destek olmalıyız. Bizlerde sizlerin bu desteğini meslek örgütlerimizle yaptığımız toplantılarımızda ve üst kurulumuz TÜRMOB toplantılarında bilgi vererek çözüm üretilmesi mücadelesinde olacağız” ifadelerini kullandı.

“ODAMIZ YOĞUN BİR ÇALIŞMA TEMPOSUNA GİRDİ”

509 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Tebliği ile e-uygulamaların kapsamının genişletildiğine dikkat çeken Sarıyıldız, “Bildiğiniz üzere, 509 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Tebliği ile e-uygulamaların kapsamı genişletilmiş, yeni uygulamalar eklenmiştir. TÜRMOB eğitmenimiz Nedim Boz bey bizlere e-uygulamalar ile ilgili olan değişiklikler ve güncellemeler hakkında geniş kapsamlı bilgi ve eğitim verecektir. Sizlerinde takip ettiği süreçte odamız seçimlerden sonra yoğun bir çalışma temposuna girmiş, odamızın kurumsal ve aktif bir yapıya kavuşması için bilhassa Abdullah Kalın beyin yoğun çabaları ile odamızın çalışma düzeni planlanmış, eğitimler, seminerler, verip siz meslektaşlarımıza güzel ve verimli hizmetler vermeye başlamıştır. Bundan sonra da daha yoğun ve birliktelik oluşturacak hizmetler vermeye devam edeceğiz. Siz meslektaşlarımızdan da bu çalışmalarımızda, programlarımızda katılımlarınızı ve desteklerinizi her zaman beklediğimizi ifade etmek isterim. Bu oda hepimizin lütfen bunu unutmayalım” şeklinde konuştu.

“2020 YILI BİZLER İÇİN YOĞUN BİR DÖNEM OLACAK”

2020 yılının yoğun bir önem olacağına dikkat çeken Sarıyıldız, sözlerine şu şekilde devam etti, “Odamızın web sayfasının güncellenmesi ile sizlere bilgi aktarımı konusunda ulaşmamız daha da kolaylaşmıştır. Yeni yüzümüzde mevzuat, eğitim bilgileri, eleman ilanları, vefat ilanları, ve online aidat ödeme sistemi ile bürolarınızdan gelişmeleri takip etmeniz daha kolay olacaktır. Sizlerden rica daha aktif ve çalışır bir oda için online aidat ödeme sistemimizi kullanarak, ki içerisinde taksit seçeneği de var. Bizlerin maddi zorluklara girmeden çalışmamıza destek olmanızdır. Tabi ki en büyük destek sizleri yanımızda, odamızda görmektir. Önümüzdeki süreçte, 2020 yılı bizler için yoğun bir dönem olacak. Mesleğimizin en büyük sorununun haksız rekabet olduğunu hepimiz biliyoruz. 2020 yılı için defter tasdikleri için tavsiye niteliğinde olan ücret tarifesini sitemizde yayınladık. Önümüzdeki günlerde de 2020 yılı asgari ücret tarifesi yayınlanır. Mesleğimizin zorluklarını göz önünde bulundurarak bu ücret tarifelerinin altına düşmeyerek haksız rekabete meydan vermemek ve gelirimizi düşürmemek yine bizlerin tasarrufundadır. e-uygulamalar ile daha da iş yükümüzün artacağı 2020 yılında ücretlerimizde taviz vermeyerek, ek olarak yaptığımız hizmetlerin karşılığını da alarak meslek onur ve saygınlığına yakışır bir hayat sürmenizi diliyor, eğitimlerini sunmak üzere sözü Nedim Boz beye devrediyor, hepinize hoş geldiniz diyerek sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Sarıyıldız’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Nedim Boz, e-Fatura, e-Arşiv, e-Arşiv (Portal), e-İrsaliye, e-Gider Pusulası, e-SMM, e-Müstahsil Makbuzu, e-Bilet, e-Defter, Zaman Damgası, e-Uygulamalara geçişte yeni kriterler ve süreler, Müracaat süreçleri konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Eğitim seminerine muhasebeciler ve mali müşavirler yoğun ilgi gösterdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz