Dokunulmazlık oyunu için Kahramanmaraş’ın yöresel mutfağını tercih eden Masterchef Türkiye’nin Tarihi ‘Maraş Kalesi’nde ki yöresel lezzet şovu bugün TV8 ekranlarında yayınlanacak.

Milyonları ekrana kilitleyen Masterchef Türkiye, dokunulmaz oyunu için Kahramanmaraş yöresel lezzetlerini tercih etti. En iyi Ekşili Çorba, Pancar Sarma ve Ballı Börek yapımı için birbiriyle kıyasıya yarışan Masterchef yarışmacıları dokunulmazlık için zorlu bir mücadeleden geçti. Lezzeti bir o kadar güzel yapımı da meşakkatli Kahramanmaraş, mutfağında yarışmacıları terleten Masterchef, jüri üyeleri Somer Sivrioğlu, Danilo Zanna ve Mehmet Yalçınkaya, yarışmacı gruplar arasında yapılan en iyi Ekşili Çorba, Pancar Sarma ve ballı böreği seçti.

ÇOK GURUR VERİCİ

Kahramanmaraş mutfağının tanıtıldığı ve yarışmacıların belki de daha önce hiç yapmadıkları yemeklerin yapıldığı, Masterchef Türkiye, tüm Kahramanmaraş’ı gururlandıracak.  Şehir mutfağının da yakından tanıtıldığı programın detayları hakkında gazetemize ipucu veren Kahramanmaraş’ın guru verici isimlerinden Türkolog Sibel Topçu Dedeoğlu, programa jüri üyesi olarak katıldığını ve böyle özel bir programın Kahramanmaraş’ta çekilmesinin gurur verici olduğunu söyledi.


TOPYEKÜN BİR ARADA OLMASINDAN KAYNAKLANIYOR

Çekilen programa dair ufak ipuçları veren Sibel Topçu Dedeoğlu: “Ben sadece jüri üyesi olarak katıldık. Programda Kahramanmaraş’ın birbirinden kıymetli isimleri jüri üyeliği yaptı.  Maraş mutfağı yemekleri yapılırken tabi ki eksiklikler vardı ama bizim şehrimize Mastercheflerin gelmesi Kahramanmaraş sevdalısı bizlerin çok hoşuna gitti. Bir şehrin tanıtılması aslında bir memleketin topyekün bir arada olmasından kaynaklanıyor. Bir yöresel şehri ancak o şehrin yöresel yemeklerini iyi bilen birisi tanıtabilir. O yüzden Masterchef ekibinin Kahramanmaraş’a gelmesine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.

GÖRSEL ŞÖLEN YARATTILAR

Maraş mutfağı örnek yemeklerinin hazırlanmasında pek çok esnaf elini taşın altına koydu. Mado, Kervanhan, Maraş Paça, Hacı, Milcan Restoran, gibi şehrin tanınmış firmaları yöresel lezzetlerin yemeklerini hazırlayarak programda görsel şölen yarattı. Esas bu işin kahramanı yemekleri çok büyük bir titizlikle hazırlayan esnaflarımızdır.”

PANCAR SARMA, EKŞİLİ ÇORBA, BALLI BÖREK

Menüde yer alan pancar sarma, ekşili çorba ve ballı börek yapımı için birbiriyle kıyasıya rekabete giren yarışmacılar, Kahramanmaraş’ın bu çok özel yöresel lezzetlerini en iyi şekilde hazırlayarak, jüri üyelerine sundu. Yarışma menüsü olarak ekşili çorba ile başlanılıp devamında pancar sarmasının yapıldığını ve tatlı olarak ta ballı böreğin tercih edildiğini söyleyen Topçu Dedeoğlu, “Kış ayı olması dolayısıyla, pancar sarmasının, Unesco listesinde dünyanın en şifalı çorbası olarak seçilen ekşili çorbanın ve kıtlık zamanlarında Kahramanmaraşlı hanımların keşfettiği ballı böreğin özellikle seçildiğinin bilgisini verdi. Dedeoğlu,  “Evlerde kış mevsiminde pancar sarılır ve yayında tarhana çorbası ile tüketilir. Yarışmada ise yarışmacılar, menüye başka yörelerde olmayan tamamen Kahramanmaraş’a ait olan ekşili çorba ile başladı. Kahramanmaraş’a has olan sumak ekşisi ön plana amacıyla ekşili aya sulusu ve yanında maraş sarı çeltik pirinç pilavı yapıldı. Eski ninelerimizden Kahramanmaraş’a miras kalan ballı börek tatlısı yapımı için yarışmacılar oldukça ter döktü. Normalde ballı börek, katlandıktan sonra verev bir şekilde kesilir ancak yarışmacılar bu şekli vermekte zorlandığı için muska şeklinde sardı” dedi.

HABER: KÜBRA ŞİMŞİR

Editör: Mahmut Beyaz