Dünya son 30 yılda üçüncü kez koronavirüs (COVİD-19) salgınıyla karşı karşıya kaldı. Koronavirüs salgını başlangıçta Çin’i etkilese de artık küresel bir tehdit haline gelirken, bugün 6 kıtada 150’den fazla ülkeye yayılmış durumda. Dünya kamuoyunu kasıp kavuran koronavirüs enfeksiyonu, Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumların tedbirlerine rağmen Türkiye’de de ölümlere sebep oldu. Koronavirüs tedbirleri kapsamında eğitim ve öğretime ara verilmesinin yanı sıra spor karşılaşmalarının seyircisiz oynanmasına kadar birçok karar alınırken, ilerleyen süreçte 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlara sokağa çıkma yasağı getirildi.

BİRÇOK İŞ YERİNİN FAALİYETLERİ DURDURULMUŞTU

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre market gibi halkın ihtiyaçlarının karşılandığı yerlerin haricindeki birçok iş yerinin faaliyetleri durdurulmuştu. Genelgeye göre, “umuma açık istirahat ve eğlence yerleri olarak faaliyet yürüten ve vatandaşların çok yakın bir mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini arttıracağı gerekçesiyle, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan-düğün salonu, çalgılı-müzikli lokanta, kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları (atari, playstation vb.), her türlü kapalı çocuk oyun alanları (alışveriş merkezi ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri” geçici bir süreliğine durduruldu.

ALIŞVERİŞ YAPAN MÜŞTERİ SAYISINA DİKKAT!

Yaşanan gelişmeler sonrası insanlarda oluşan korku ve telaş, sağlık ürünlerinin ya da marketlerdeki ürünlerin adeta yağmalanmasına sebep oldu. Türkiye’nin birçok ilinde vatandaşlar özellikle gross ve toptan marketlere akın ederken, sosyal medyada marketlerde stokların bittiğine yönelik paylaşımlar yapıldı. Toptan ve gross marketlerde yaşanan yoğunluk sebebiyle virüsün yayılmasını önlemek adına marketleri de içeren yeni bir genelge yayınlandı. Genelgeyle marketlerin çalışma saati ve marketlerde alışveriş yapan müşteri sayısı düzenlendi. Tüm marketler, hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerine asarak ilan edecek. İçeride belirlenen sayıda müşteri bulunması için gerekli tedbirleri alacak. Market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içerden müşteri çıkmadan başka müşteri içeriye alınmayacak. Marketler aynı zamanda içeriye girmek için bekleyen müşterilerin en az bir metre mesafe ile beklemeleri gerektiğini sürekli hatırlatacaklar, market girişinde görülecek şekilde bu hususu belirten afiş asılacak. Düzenlemeye Kahramanmaraş’taki firmalar harfiyen uyarken, durumu gazetemiz ekibi bizzat yerinde takip etti. Alınan tedbirlerle ilgili Balakan Gross Sahibi Zekeriya Balakan’a sorduk.

“FAZLA YOĞUNLUK OLMASINA İZİN VERMİYORUZ”

Balakan Gross olarak hızlıca tedbir aldıklarını ve marketin içerisini tamamen dezenfekte ettiklerini anlatan Zekeriya Balakan, marketin içinde yoğunluk olmasına izin vermediklerini belirterek, “Koronavirüs tedbirleri kapsamında ilk olarak mağazamızda bir dezenfekte yaptık, ilaçlama gibi gerekli önlemleri aldık. İçişleri Bakanlığı’ndan gelen Kahramanmaraş Valiliği tarafından da bize duyurulan genelge kapsamında sabah açılış ve akşam kapanış saatlerinde düzenlemeler yaptım. Belirtilen saatlere uymaya özen gösteriyoruz. Marketin içinde kalabalık oluşturmayacak şekilde müşteri alıyoruz. Fazla yoğunluk olmasına izin vermiyoruz. Yoğunluk olduğunda da müşterilerimizi dışarda bekletiyoruz, ikramlar da bulunuyoruz. Öncelikle müşterilerimizin sağlığını düşündüğümüz için bu önlemleri alıyoruz, o yüzden de müşterilerimiz sıcak ve olumlu bakıyorlar, anlayışla karşılıyorlar” dedi.

“FİYATLARIN DEĞİŞMEMESİ STOKLARIN OLDUĞUNU GÖSTERİR”

Önceki günlerde göre vatandaşlardaki korku ve telaşın kalmadığını belirten Balakan, stok noktasında sıkıntılarının olmadığını belirterek, vatandaşları rahatlattı. Balakan, “Kriz anının verdiği heyecanla alışverişe yönelmişti insanlarımız ama şuan normale döndü gibi görünüyor. Genelikle stoklar kalmaz, sokağa çıkma yasağı olur, alacak ürün bulamayız korkusundayız dişe düşünürdü. Gördüğümüz üzere stoklarda sıkıntı yok, zaten de sokağa çıkma yasağında dahi marketlerin kapanması söz konusu. İnsanlarda o ilk anki panik ortamı yok. Korkuyla öncelikle alışveriş yaptılar ama korku bitti bence insanlarımızda. Stoklarda zaten sıkıntı olsa bu fiyatlara yansır, fiyatlar, virüs öncesi fiyatlarla aynı seviyedeydi hemen hemen” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz