Temelleri 2010 yılında Abdülkadir Kurtul tarafından atılan Marfi Otomotiv, Fiat markası ile yaklaşık 9 yıldır İSKUR GRUP bünyesinde faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Satış, servis, yedek parça, operasyonel kiralama ve sigortacılık hizmetleriyle yeniliğin ve değişimin hep bir adım önünde olan Marfi Otomotiv, sektöründe sağladığı güvenle Kahramanmaraş’ın en çok tercih edilen otomobil bayisi unvanını  da bünyesinde barındırıyor. Yeni Sanayi Sitesi’nin karşısında 2018 yılında inşa edilen toplam 5 bin metrekarelik modern tesisiyle, bünyesine Jeep ve Alfa Romeo markalarını da dahil eden Marfi Otomotiv, sektördeki yolculuğuna müşterilerinden aldığı destek ile yoluna emin adımlarla ilerliyor. Bu kapsamda Fiat Marfi’nin yeni yerinin yanı sıra Jeep ve Alfa Romeo’nun da kuruluşu törenle Kahramanmaraş halkının hizmetine sunuldu. Kahramanmaraş protokolünün yanı sıra iş adamlarının da yoğun ilgi gösterdiği açılışa Tofaş Ceo’su Cengiz Eroldu’da katıldı.

“FİAT MARFİ KAHRAMANMARAŞ’IN LİDERİ”

Törenin açılış konuşmasını yapan İSKUR Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Kurtul, Fiat Marfi’nin otomotiv sektöründe Kahramanmaraş’ta lider olduğunu belirterek, “Marfi Otomotiv Alfa Romeo ve Jeep bayiliğimizin kuruluşu ve Fiat bayiliğimizin yeni tesisinin açılışı için bir aradayız. Açılış törenimizi katılımlarınızla şereflendirdiğiniz için misafirlerimize çok teşekkür ediyorum. Tofaş’ın temellerini atan merhum Vehbi Koç’u ve ani vefatıyla aramızdan ayrılan merhum Mustafa Koç’u saygıyla anıyorum. İlk olarak 1980 yılında pamuk, çırçır ve pamuk yağı üretimiyle faaliyete başlayan İSKUR, günümüzde Türkiye tekstil sektörünün tam entegre en büyük üretici firmaları arasında yer almaktadır. İSKUR, faaliyet gösterdiği tekstil, otomotiv, enerji ve plastik gibi sekiz farklı sektörde de önemli bir oyuncu olmuştur. İSKUR, yurtiçi ve yurt dışında birçok tesiste 4 bini aşan çalışanıyla 4 kıtada, 30’u aşkın ülkede hizmet vermektedir. Pazarlama şirketiyle her yıl çeşitli platformlarda ihracat ödülleri alırken, üretim şirketleriyle de Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine girmektedir. İSKUR Group olarak tekstilde 35 yıla dayanan tecrübemiz yaptığımız işleri mutlak en iyi yapmamız bizleri dönem içerisinde hep ileriye ve daha ileriye yöneltmiştir. Koç Holding ve Tofaş ile işbirliğimiz 2009 yılında Fiat bayiliğimiz ile başlamıştır. 8 sene süresince pek çok noktada gelişim göstermiş, 2017 yılına geldiğimizde de il liderliğini alma başarısını göstermiştir. Kurulduğu günden bu yana Fiat bayimizde yaklaşık 5 bin 400 müşterimize yeni araç satışı gerçekleştirilmiş, 50 bin müşterimize de servis hizmeti verilmiştir” ifadelerini kullandı.

“BAŞARIMIZIN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ”

Marfi Otomotiv’e Fiat’ın yanı sıra Jeep ve Alfa Romeo’yu da eklemenin haklı gururunu yaşadıklarını belirten Kurtul, “Bu yılın Şubat ayından itibaren özgürlük ve macerayı temsil eden Jeep markamız ile tutku ve performansı temsil eden Alfa Romeo markamızı yeni tesisimizde müşterilerimize sunmanın mutluğunu yaşadığımı ayrıca belirtmek istiyorum. 2018 yılı başında faaliyete geçen yeni tesisimizde 5 bin metrekare kapalı alanda Fiat, Fiat Professionel, Alfa Romeo ve Jeep markalarımızın yeni araç satışı, servis hizmetleri, yedek parça ve aksesuar, oto eksper markası ve ikinci el araç satışı, Koç Fiat kredi ve otomobil finansmanı ile sigorta hizmetlerinin tamamını vermekteyiz. Marfi olarak kurulduğumuz günden bu yana geçen süre zarfında bölgenin en büyük satış ağına sahip otomotiv şirketini kurmanın kendi alanlarında uzman, eğitimli ve güler yüzlü bir kadro kurabilmenin haklı gururunu yaşamaktayız. Hedefimiz pazardaki Fiat, Alfa Romeo ve Jeep markalarının bayrağını bölgemizde en iyi şekilde dalgalandırmak olacaktır. Satış ve satış sonrası olarak da Fiat, Alfa Romeo ve Jeep tüm hizmetleriyle yetkili satıcılığımızda en doğru şekilde verilecek yüzde yüz müşteri memnuniyeti hedeflenecektir. Yeni tesisimizde emeği geçen tüm değerli çalışma arkadaşlarıma ve ülke genelinde her türlü detaylarda bizlere desteğini esirgemeyen tüm Fiat, Alfa Romeo ve Jeep ailesine bir kez daha huzurunuzda teşekkür ediyorum. Tesisimizin Kahramanmaraş’a, Koç Holding’e, Tofaş’a, Fiat, Alfa Romeo ve Jeep markalarına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’YE 2.8 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPTIK”

Abdülkadir Kurtul’un konuşmasının ardından kürsüye gelen Tofaş Ceo’su Cengiz Eroldu, Kahramanmaraş’ta bulunmaktan mutlu olduğunu söyledi. Tofaş’ın 10 yılda Türkiye’de 2.8 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiğini belirten Eroldu,”Şuan heyecanımızın iki sebebi var, bir tanesi her zaman ki gibi yenilediğimiz bayiler ve açtığımız yeni satış noktaları bizim için büyüme fırsatları sunuyor onun için heyecanlıyız. Diğer taraftan da 2018 Tofaş’ın 50. Kuruluş yılı, 50 yıldan beri Tofaş Türk otomotiv fabrikası her zaman artan performansıyla Türk sanayiine, Türk ekonomisine elinden geldiğince hizmet etmeye çalışan bir otomobil fabrikası. 2017 yılında Tofaş’ın geldiği yere baktığımız zaman Türkiye’deki sanayi şirketleri sırasında 3. durumda. 2017 yılına kadar geçirdiğimiz son 10 yılda Türkiye’de 2.8 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Bu da bizim Türkiye’ye, ülkemize duyduğumuz inancın bir göstergesi. Tabi ki bu yaptığımız önemli yatırımların da sonuçlarını içinde bulunduğumuz yıllarda alıyoruz. 2017 yılında yine 384 bin otomobil ürettik, Bursa’daki fabrikamızda. Bu bir Türkiye rekoru, bugüne kadar bu seviyede bir üretim Türkiye’de hiç yapılmamıştı. Bu fabrika ilk kurulduğu zaman yıllık üretim kapasitesi 20 bin adetti, bugün 2016 yılından itibaren 450 binlik bir kapasiteye sahip bir fabrika oldu Tofaş Fabrikası. Üretim dışındaki Türkiye’nin otomobil üretimin 23’ünü gerçekleştiriyoruz tek başımıza. Aynı şekilde ihracatta da 2017 yılında 3.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu da Türkiye ihracatında önemli bir yer tutuyor. Türkiye’nin otomotiv ihracatının da yüzde 20’sine tekabül ediyor. Tabi Tofaş yalnızca üreten, ihraç eden bir şirket değil, bizim ekonomiye katkımız aynı zamanda iç piyasadaki satışlarımızla da yine bu büyük yatırımlarla gerçekleştirdiğimiz Aegea ailesinin olumlu katkıları sonucu 2016 yılında Pazar payımızı da iki puan artırarak yüzde 13 gibi oranda Pazar payı elde ettik” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ ÖNEMLİ BİR SANAYİ ŞEHRİ”

Fiat’ın Türkiye otomotiv pazarında ikinci marka ikinci marka konumunda bulunduğunu belirten Eroldu, Kahramanmaraş’ın Türkiye’nin önemli sanayi şehirlerden bir tanesi olduğunu söyledi. Eroldu, “Türkiye pazarında da Fiat markası bugün ikinci marka konumunda. Tabi burada Abdülkadir Bey ve ekibinin de çok desteği olduğunu söylemem lazım. Onlar da başarılı bir şekilde 2017 yılında yüzde 14’le Kahramanmaraş’ta Pazar lideri durumundalar. Mart ayının ilk üç aylık rakamlarına da baktığımızda Marfi Otomotiv’in Pazar payının Kahramanmaraş’ta yüzde 20 gibi yüksek bir seviyeye geldiğini görüyoruz. Bu da bizi gururlandırıyor. Benim bu arada Kahramanmaraş’a ilk kez gelişim ama şehirdeki ve sizlerdeki bu yüksek enerjiden de çok etkilendim. Çünkü Tofaş’da Kahramanmaraş’ın Abdülkadir beyle bir takım benzerlikleri de var. Biz hepimiz sanayiciyiz, Kahramanmaraş’ta aslında Anadolu’nun önemli sanayi şehirlerden bir tanesi. Keza Abdülkadir beyde Kahramanmaraş’ın önemli sanayicilerinden bir tanesi. Biz de çok önemli bir sanayiciyiz Türkiye’de, tabi böyle olunca bu kadar mükemmel bir tesiste ortaya çıkmış oldu. Bu da tabi Abdülkadir beyin bence sanayici yönünün getirdiği titizlikten kaynaklanıyor. Çünkü bizde hata olmaz, her şeyin son derece düzenli, tertipli, olması gerektiği gibi. Bu sanayicilik insanın bir kere kanına işlediği zaman kolay kolay kurtulamazsınız. Hem Koç Grubu hem de Tofaş olarak doğru bir iş ortağı seçtiğimizi bugün de gördüm” açıklamalarında bulundu.

“KAHRAMANMARAŞ DAHA DA BÜYÜYECEK”

Kahramanmaraş’ın daha da büyük bir şehir olacağını dile getiren Eroldu, konuşmasına şu şekilde devam etti; “Fiat satış noktamızı yenilerken Kahramanmaraş’a Jeep ve Alfa Romeo markalarını da taşıyoruz. Kahramanmaraş bize göre Türkiye’de ileride daha da büyüyecek olan şehirlerinden bir tanesi. Türkiye’de çok fazla şehirde Jeep ve Alfa Romeo satmıyoruz aslında, ama Kahramanmaraş’ı bu konuda önemli bir potansiyel olarak gördük. Kahramanmaraş’taki değerli müşterilerimizin de Premium araçlara ilgi göstereceğine inanarak, Abdülkadir beyde bize inandı hep beraber bu tesisi buraya kazandırdık. Bu tesisin yapımında emeği geçen bütün Marfi ailesine, Abdülkadir beye çok çok teşekkür ediyorum.”

“MÜKEMMEL BİR UYUM İÇİNDE ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR”

Otomotiv sektöründeki perakendeciliğin yalnızca çok iyi fiziksel yapılara sahip olmaktan geçmediğini dile getiren Eroldu, teknolojinin önemine değinerek, “Artık otomotiv perakendeciliği yalnızca çok iyi fiziksel yapılara sahip olmaktan geçmiyor, teknolojideki değişiklikler, müşteri ihtiyaçlarındaki değişimi de artık dünyada ve ülkemizde de otomotiv perakendeciliğinde yeni bir tarife yol açıyor. Buda dijital yapılarla fiziksel yapıların bir arada uyumlu bir şekilde çalışmasıyla oluyor. Bir taraftan bütün otomobil perakendeciliği yapanların dijital yönlerini kuvvetlendirmesi, mükemmel fiziksel satış noktalarına sahip olmaları ve ikisini de birlikte uyumlu bir şekilde çalışmaları gerektiğini düşünüyorum. Bugün dijital dünyayı Hava Kuvvetleri gibi görebiliriz, bir noktayı Hava kuvvetleriyle bombalayabiliriz fakat o noktayı ele geçirebilmemiz için mutlaka kara kuvvetlerine ihtiyacımız var. Dolayısıyla kara kuvvetleri olmadan bayrağımızı o noktaya dikemeyiz, artık dijital dünya ve fiziksel dünya böyle bir şey. İkisinin mükemmel bir uyum içerisinde birlikte çalışmaları lazım. Bu konuda biz Fiat olarak önemli adımlar atıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Fiat Yol Arkadaşım Connect isimli müşterinin aracıyla sürekli bağlantılı kalabileceği, cep telefonu üzerinden araçla konuşan uygulamamızı piyasaya sunduk. Bu bizim Tofaş’taki mühendis arkadaşlarımızın geliştirdiği bir proje” ifadelerini kullandı.

“MÜŞTERİYE DEĞER KATABİLİRSEK...”

Eroldu konuşmasını şu şekilde tamamladı; “Bizim asıl işimiz otomobil satmak değil müşteriye değer yaratmak. Biz eğer müşteriye değer yaratmayı becerebilirsek müşteriler bizim ürünlerimizi alırlar biz de o zaman para kazanırız. Bizim inandığımız birinci amaç kar etmek değil, öncelikle müşteriye değer katmak. Bu yolculukta Marfi ailesine başarılar diliyorum, bu tesisin ülkemiz, Kahramanmaraş ve Tofaş’a hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”

Açılışa, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Tofaş Ceo’su Cengiz Eroldu, İSKUR Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Kurtul ile babası Kadir Kurtul, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay ve çok sayıda davetli katıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz