Milli mücadele kahramanlarının savaş zamanlarında kuşaklarında saklayarak tükettikleri Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetlerinden kırma, bastık, pestil yapımı için kentte hazırlıklar başladı. 

Dağların kıyısında kurulan, havası, suyu, doğal yapısı ve kendine has iklim özellikleriyle Türkiye’nin saklı kenti Kahramanmaraş, yöresel lezzetleri ile milli mücadele kahramanlarına destan yazdırdı. Özellikle Kahramanmaraş’ın Bertiz bölgesinde yetişen kabarcık üzümlerinin işlenmesi ile elde pekmezden yapılan edilen kırma, bastık, pestil besin değeri açısından da oldukça zengin. Milli mücadele kahramanlarının savaş meydanında tüketmesi için atalarımız tarafından keşfedilen ve savaşa giden kahramanların kuşaklarında saklayarak tükettiği bu özel 3’lü için Kahramanmaraş halkı hummalı çalışmalarına başladı.

 ‘ÇETELER KUŞAKLARINDA TAŞIRDI’

Yapımı oldukça zahmetli ve bir o kadarda zevkli olan Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetlerinden kırma, pestil ve bastığın önemini anlatan Kahramanmaraş topraklarında yetişen ve kentin saklı lezzetlerini dünyaya duyurmayı kendine ilke edinen Türkolog Sibel Topçu Dedeoğlu, “Bağ kültürünün en önemli özelliklerinden bir tanesi olan Pıtpıt ve pekmez ile yapılan kırma Kahramanmaraşlı çetelerin çıkınlarından eksik olmazdı. Yapı itibariyle oldukça sert olan, şekerlenmiş gibi görünen ve taşıması oldukça kolay olan kırma çeteler tarafından kuşaklarda saklanırdı.  Acıktıkları zaman ise bunları tüketirlerdi” dedi. Her alanda olduğu gibi yemek kültüründe de insanların eskiye yöneldiğini söyleyen Sibel Topçu Dedeoğlu, yeni neslin bu yöresel lezzetleri bilmediğini ifade etti.

YOKLUK ZAMANLARININ KEŞİFLERİ

Dedeoğlu, Milli mücadele kahramanlarının yokluk ve kıtlık zamanlarında tükettikleri yöresel lezzetleri şöyle sıraladı: “Kahramanmaraş’ın unutulan kıtlık, yokluk, savaş yemekleri; Teh dürümü (yufka ekmek üzerine salkımından kurumuş üzümler ile yapılır),Bulamaç (un, su, tuz, tereyağa kavrulmuş yufka kırıkları), Kabak lepesi (Dolma oyulurken içleri, salça, soğan ve bir avuç bulgurla pişirilir), Omaç (akşamüzeri çocuklara atıştırmalık olarak yapılır. (Yufka ekmek kıtırları, soğan, peynir rendesi, maydanoz, domates, biber) Pıt pıt lepesi ( Döğme kırıkları ile sulu pişer üzerine tereyağ) Mercimek lepesi (Mercimek ve bulgur sulu pişer. Üzerine kavrulmuş kıtır soğan dökülür)”

Sibel Topçu Dedeoğlu kimdir?  

İstanbul üniversitesi Türkoloji mezunu olan Sibel Topçu Dedeoğlu, 20 yıllık eğitimcilik hayatından sonra 8 yıl Ankara’da aile şirketlerine ait 4 yıldızlı otel işletmeciliği 2 kafe koordinatörlüğü ile iş hayatına devam etmiştir. Anadolu Mutfak Kültürü üzerine yaptığı araştırmaları ile gastronomi dünyasına fayda sağlıyor. Uzun zamandan bu yana ‘Kahramanmaraş Mutfak Külütürü’ üzerine araştırmalar yapan Dedeoğlu, 300 yıllık bağcılık ile uğraşan bir aileye mensup. Özellikle unutulmaya yüz tutmuş tarifler olan “Kıtlık, yokluk ve Savaş Yemekleri” üzerine araştırmalar yürüten Dedeoğlu, ‘Maraş Mutfağı’ ‘Orta Asya, Saray Mutfağı kökleri’ ‘Anadolu’da Atıksız Mutfak Hatıralarında’ geçen ‘Maraş Kültürü’ gibi başlıkları hikayelerle şiirsel bir dille aktarıyor.

HABER: KÜBRA ŞİMŞİR

Editör: Mahmut Beyaz