Türkiye İplik Üretiminin yüzde 35’i, Türkiye Metal Mutfak Eşyalarının yüzde 60’ı, Türkiye Kumaş Üretiminin yüzde 10’u, Türkiye Çimento Üretiminin yüzde10’u, Türkiye Elektrik, Üretiminin yüzde 8’i, Türkiye’nin Dondurma Markası, Kuyumculuk ve Ayakkabıda Türkiye 2. Si, İSO İlk 1000'de 21 Şirketi, 1000 Sanayi Tesisi, 246 İhracatçı Şirket, 115 Ülkeye İhracat, Yılda 2 Milyar Dolar Dış Ticaret yapan Kahramanmaraş Tekstilden sonra yeni bir kalemde daha artış yaşıyor. Bu yıl eylül ayına kadar Kahramanmaraş’ta 11 milyon 373 bin Dolarlık ihracat yapıldı. Bu rakam geçen yıl 3 milyon 199 bin dolar olurken artış hızının yüzde 255 olarak kayıtlara geçti.

Diğer bir artan sektör ise İklimlendirme Sanayii oldu. Bu sektör geçen yıla göre yüzde 85 artarak 12 milyon 402 bin dolar oldu. Geçen yıl ise 6 milyon 674 bin dolarak kayıtlara geçti.

Diğer artan sektörler ise

Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri 11 milyon 387 bin 82’den 17 milyon 309 bin 67 artış hızı ise yüzde 52 oldu.

Diğer artan bir sektör ise Demir ve Demir Dışı Metaller oldu. Geçen yıl 64 milyon 149 bin 47 dolarlık artış yaşayan bu sektör bu sene 92 milyon 297 bin 89 dolar oldu. Artış hızı ise yüzde 43,88 oldu.

SEKTÖR ARTIŞ YAŞANIYOR

Makine İhracatçıları Birliği tarafından yapılan açıklamada, makine ve aksamları sektörünün toplam ihracatının, yılın ilk 8 ayı itibarıyla 9,4 milyar dolar olduğu, ağustos ayının son günlerinde bayram tatili etkisine rağmen ihracat artışını sürdüren makine sektöründe toplam ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 büyüdüğü anımsatıldı.

Türk makine sektöründe yaşanan ihracat artışının yılın ilk yarısında da sürdüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Ülkemiz tüm zamanların en yüksek ağustos ayı ihracatına ulaşırken toplam ihracattan makine sektörü yaklaşık yüzde 10 pay aldı. Neredeyse tüm ürün gruplarında ihracat artış oranlarında yükselme kaydedilen bu dönemde türbin, turbojet ve hidrolik silindir ihracatındaki artış yüzde 60'ın üzerinde gerçekleşti. Türk makinelerine en çok talep Almanya ve ABD'den gelirken, bu iki ülkeye toplam makine ihracatı 2 milyar doları aştı

JEOPOLİTİK RİSKLERE RAĞMEN ARTIŞ SAĞLADIK

Açıklamada görüşlerine yer verilen Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, ihracattaki olumlu tablonun devam edebilmesi için durmaksızın çalıştıklarını belirterek, "Jeopolitik risklerin artmasıyla oluşan küresel siyasi gerilimin, dünya genelinde yatırım mallarına olan talebi doğrudan etkilediğini görüyoruz. Böylesine kritik bir süreçte ihracat artışı sağlayabilmemiz, Türk makinelerine olan güveni gösteriyor. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkelerin tamamında ihracat artışı sağladık. Yılın kalan kısmında da bizi hareketli bir süreç bekliyor." ifadelerini kullandı.

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz