Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve proje sahipliğini Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün, proje ortaklığını ise Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Kahramanmaraş Ticaret Borsası’nın yaptığı ‘Maraş Biberi Kümelenme Projesi’, tüm Kahramanmaraşlı Bibercilerin umudu oluyor. Maraş biberinin kalite standartlarının artırılmasının yanı sıra ortak Pazar imkanları konusunda Bibercilere birlikte hareket etme anlamında büyük katkı sunacak proje hakkındaki son durumu Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu’ndan aldık. Maraş Biberi Kümelenme Projesi ve üreticilerin kazancının yanı sıra rekabet gücünü de artıran, bunun yanında tüketicilerinde sağlığının korunmasını amaçlayan İyi Tarım Uygulaması ile ilgili bilgiler veren Emiralioğlu, hem Maraş Biberi Kümelenme Projesiyle hem de İyi Tarım Uygulamalarıyla verimliliğin artacağını söyledi.

KURULUM TAMAMLANDI, SÜREÇ HIZLA İLERLİYOR”

İlk olarak Maraş Biberi Kümelenme Projesi hakkında bilgiler veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Maraş biberi paketleme tesisinin kurulunun tamamlandığını ve çalışmayla ilgili sor süreçlere girildiğini söyledi. Emiralioğlu, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunduğumuz ‘Maraş Biberi Kümelenme Projesi’ adı altında bir projemiz vardı. Bu proje Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir proje. 2017 yılının Nisan ayında projemizle ilgili ihaleler tamamlandın ve süreç başladı. Bu projede proje sahibi Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, diğer bir proje ortağımız Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, bir diğer proje ortağımız ise Kahramanmaraş Ticaret Borsası. Bu projedeki temel hedef Kahramanmaraş’taki biber yetiştiricileri bir araya getirmek, bunların özellikle kalite standartlarının artırılması ve ortak pazar imkanları konusunda birlikte hareket etme kültürünü geliştirmek. Bu amaçla da Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ukdesinde olmak kaydıyla Maraş Biberi için bir paketleme tesisi vardı projemizde. Şuan bununla ilgili kurulumu tamamlandı. Çalışmasıyla ilgili son süreçler devam ediyor” dedi.

LOGO BULUNAN ÜRÜNLER GÜVENLE TÜKETİLEBİLİR”

Proje kapsamında Kahramanmaraş Ticaret Borsası bünyesinde çok kapsamlı bir gıda analiz raporu kurduklarını dile getiren Emiralioğlu, Maraş Biberi Paketleme Tesisi’nde paketlenen biberler için bir logo belirlediklerini ve üzerinde logu bulunan ürünlerin güvenlee tüketilebileceğini söyledi. Emiralioğlu, “Birde Kahramanmaraş Ticaret Borsamızın bünyesinde çok kapsamlı bir gıda analiz laboratuvarı kurulacak proje kapsamında. Bu kümelenmenin logosunu belirledik birde, artık Kahramanmaraş biberinin çok kaliteli üretildiğini o logodan anlayabileceğiz. Logoyu kullanan ürünün tüketiciler tarafından rahatlıkla kullanılabileceğini bütün kamuoyuyla paylaşacağız. Bununla ilgili önümüzdeki süreçte etkinliklerimiz olacak. Bu paketleme tesisinde bütün üreticilerimiz isteyenler ürünü getirecek burada paketleyecek ve kendi markasıyla pazara sunacak. Bu paketleme tesisi bütün Kahramanmaraş’taki Bibercilerin ortak kullanımında olan bir tesis olacak” ifadelerinin kullandı.

ÇEVREYE DUYARLI ÜRETİM METOTLARINI...”

İyi Tarım Uygulamalarına da değinen İhsan Emiralioğlu, uygulamanın üreticilerin kazancının yanı sıra rekabet gücünü de artıracağını, uygulamanın asıl amacının ise tüketicilerin sağlığının korunması olduğunu belirtti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın İyi Tarım Uygulamalarına büyük önem verdiğini dile getiren Emiralioğlu, “İyi Tarım Uygulamaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın son yıllarda üzerinde önemle durduğu konulardan bir tanesi. İyi tarım, çevreye duyarlı üretim yapma metotlarının çiftçiler tarafından benimsenmesi. İyi tarım metodunu benimseyen bir çiftçi yaptığı tarımsal üretim tekniklerinde çevreye zararlı herhangi bir uygulamayı yapmaz. Bununla ilgili gerekli teknik elemanlar tarafından bilgilendirme yapar. Nedir bunlar? Kullandığı zirai ilaçların kutularını çevreye atmaz, suya bırakmaz, bunları çok iyi muhafaza eder. Zamanın da gübre kullanır, zamanında ilaç kullanır ve en önemlisi nihai olarak pazara, tüketiciye sunulan üründe herhangi bir ilaç kalıntısının insan sağılığına zararlı herhangi bir organizmanın herhangi bir kalıntının olmadığını garanti eder. İyi tarımla ilgili bunun denetleyen kuruluşlar var, bizde bakanlık ve İl müdürlükleri olarak bakanlık tarafından sertifikalandırılmış bu kuruluşları denetliyoruz” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ İLK 10 İL İÇERİSİNDE”

2014 yılından bu yana İyi Tarım Uygulamaları noktasında Kahramanmaraş’ta önemli ilerlemenin olduğunu dile getiren Emiralioğlu, Kahramanmaraş’ın iyi tarım alanları bakımında Türkiye’de ilk 10 il içerisinde olduğunu belirterek, “Son yıllarda özellikle 2014 yılından itibaren Kahramanmaraş’ta İyi tarım konusunda önemli bir ilerleme oldu. 2014 yılında hiç üretimimiz yoktu, ilk önce 300 dekarla başladık. Şuan 100 bin dekar üzerinde Kahramanmaraş’ta iyi tarım sertifikası almış, iyi tarım üretimi yapan çiftçilerimiz var. Badem var, antepfıstığı var, salatalık da domateste var, elma, ayva gibi bölgemizde üretilen birçok üründe iyi tarım sertifikası artık mevcut. Tüketicilerimiz iyi tarım logosunun olduğu ürünleri devlet tarafından denetlenmiş incelenmiş ve insan sağlığına herhangi bir zararlı kalıntının olmadığını düşünüp bu güvenceyle onları kullanabilirler. Bu anlamda bölgemizde iyi tarımın artması bizim açımızdan sevindirici. Genellikle iyi tarım alanlarıyla ilgili son yıllarda Türkiye genelinde en fazla alan bakımından ilk 10 il içerisinde yer alıyoruz. Bu da çiftçilerimizin bu konuda ne kadar duyarlı olduklarını, devletin sunduğu imkanları iyi kullandıklarının bir göstergesi” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz