Lezzeti, aroması, eşsiz tadı ile sadece Türkiye için değil dünya için sofraların vazgeçilmez bir damak tadı olmayı başaran Maraş biberi, şimdi de Ortadoğu pazarına açılıyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Maraş biberi ile ilgili kentte önemli tesislerin olduğunu söyledi. Maraş biberi ile ilgili bir kümelenme projelerinin olduğunu anlatan Emiralioğlu, bu kapsamda biberin daha kaliteli bir ürün haline geleceğini belirtti.

BİR STRATEJİK PLAN HAZIRLADIK”
Maraş biberiyle ilgili bir stratejik plan hazırladıklarından bahseden Emiralioğlu, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Kahramanmaraş biberi rehası, aroması, lezzetiyle dünyaca ünlü. Artık uluslararası alanda tanınan bir ürün. Baharat dendiği zaman İnsanların ilk aklına gelen Maraş biberi. Maraş biberi 2002 yılında Ticaret ve Sanayi Odası tarafından da coğrafi işaret belgesi alındı ve tescillendi. Tabii bu anlamda ilimiz açısından da önemli ve ilimizin önde gelen ürünlerinden bir tanesi. Maraş biberi ile ilgili ilimizde önemli tesisler var. Bunlarda giderek gelişiyorlar. Kahramanmaraş’ta 60 civarında biber işleme tesisimiz var. Üretimin bir kısmı İslâhiye civarında daha yoğun yapılmasına rağmen oradaki biberlerde Kahramanmaraş’ta ki firmalarımız ilimizde işleyip ülkemize ve diğer uluslararası piyasaya gönderiyor. Bu anlamda biz Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak bir Maraş Biberi Kümelenme Projesi hazırladık. Bu proje Sanayi Bakanlığı’na ait bir proje ve Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor. Proje kapsamında Kahramanmaraş merkez olmak üzere Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis illerini kapsıyor. Projede ilk önce bütün biberle ilgili sektör analizleri yapıldı. Bir stratejik plan hazırladık. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Maraş biberi ile ilgili neler yapılacak? Bunları konuştuk. Bunun içerisinde üretim, sanayi tesislerinin rehabilitasyonu ve pazarlama sektörüyle ilgili neler yapılabileceğine dair bir stratejik plan hazırladık.”

GIDA LABORATUVARI KURULACAK”
Kente bir gıda laboratuvarının kurulacağından söz eden Emiralioğlu, “Bu anlamda bir biber paketleme tesisi kuruldu ve Ticaret Borsası bünyesinde de yine bütün biberlerimizin öncelikli olarak her partinin analizinin yapılıp insan sağlığı açısından gıda mevzuatına uygun üretim yapmayı sağlayacak bir gıda laboratuvarı kurulacak. Bu paketleme tesisi laboratuvar ve pazarlama sektörüyle beraber bir bütüncül yaklaşım. Bu anlamda biz biber işletmelerimizin zaman zaman son 5-6 ay içerisinde yurt içinde fuarlara götürmeye başladık. Onların birbirlerini tanımalarını istiyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde 2-4 Mayıs tarihinde biber işletmecilerimizin fuara gitti. Orada Bibercilerimiz için bir stant ayarlandı ve özellikle Ortadoğu pazarına açılmaları noktasında Ortadoğu’dan gelen iş adamlarıyla bizim Bibercilerimizi buluşturduk. Bu da son derece verimli bir ziyaret oldu. Bu bağlamda önümüzdeki süreçte Ortadoğu piyasasına ilimizde önemli ölçüde biber ihracatının olacağını düşünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde yine Bibercilerimizi Portekiz’e gönderdik. Oradaki biber işletmelerini, kümelenme örneklerini incelemek üzere oraya gittiler” ifadelerini kullandı.

TANITIM ETKİNLİKLERİMİZ OLACAK”
Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa gibi büyükşehirlerde tanıtım etkinlikleri yapacaklarını ifade eden Emiralioğlu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bizim burada amacımız biber işletmelerimizi bir araya getirmek, onların birlikte hareket etmelerini sağlamak, birbirlerini rakipleri değil aslında birbirlerini destekleyen unsurlar olduklarını göstermek istiyoruz. Bu konuda da önemli bir mesafe alındı. Önümüzdeki günlerde de yine Maraş biberinin tanıtımına yönelik Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa gibi büyükşehirlerde tanıtım etkinliklerimiz olacak. Biz bu anlamda Maraş biberi kümelenme projesine dâhil olan işletmeler için bir kümelenme logosu belirledik. Önümüzdeki sezon itibariyle bu logoyu daha yoğun kullanacağız.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz