Lezzeti, aroması, eşsiz tadı ile sadece sofraların vazgeçilmez damak tadı olmayı başaran Maraş biberi, Ortadoğu ve Avrupa pazarının ardından şimdi de dünya pazarına açılmaya hazırlanıyor. Yapımında organik ve inorganik minerallerin yanı sıra A, B ve C vitaminleri bulunduran, bunun yanı sıra birçok hastalığında şifa kaynağı olan Maraş biberi, Kahramanmaraş ekonomisine ciddi anlamda katkı sağladığı gibi kentin uluslararası arenada marka değerini de yükseltiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Maraş biberindeki ihracat rakamlarının yükselmesinin onur ve gurur verici olduğunu kaydetti. Resmi olmayan rakamlara göre Maraş biberinin yılda 200 ton yurt dışına ihraç edildiğini belirtti. Kümelenme Projesiyle birlikte bibere olan güvenin daha da arttığına dikkat çeken Çetinkaya, en büyük hedeflerinin Maraş biberini hak ettiği yere getirmek olduğunu vurguladı.

DÜNYA PAZARINDA HAK ETTİĞİ YERİ BULACAĞINA İNANIYORUZ”
Maraş biberinin dünya pazarında hak ettiği yere erişeceğine olan inançlarının tam olduğunu anlatan Çetinkaya, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Kahramanmaraş deyince akla ilk gelenlerden bir tanesi dondurmamız ve hemen ardından Kahramanmaraş’ımıza özgü, bölgemizde yetişen biberimizdir. Biberimiz aromatik yapısıyla, doğallığı ve sofralara gelişi ile piyasalarda son derece rağbet görmektedir. Son yıllarda, şehrimizin simgesi olan dondurmamızın yanı sıra biberimiz de Kahramanmaraş’la özdeşti. Bununla alakası 2002 yılında Türk patent enstitüsü coğrafi işaret olarak Kahramanmaraş biberini tescilledi. Kahramanmaraş adına bu onur ve gurur verici bir olaydır. Bölgemizde yetişen kırmızıbiberin tanıtımı, paketlenmesi, işlenmesi ve sofralara gelmesiyle alakalı üreticimizin, tarım il müdürlüğümüzün, ticaret ve sanayi odamızın, ziraat odamızın ve büyükşehir belediyemizin katkıları yadsınmaz. Kahramanmaraş biberinin, hem Türkiye’de hem de Dünya piyasasında hak ettiği yeri bulacağına inanıyoruz. Kahramanmaraş’ın ismini, tüm Dünya’ya duyuracak olan biberin üreticiden tutun da tüketiciye kadar her kesimden insanın desteklemesi gerekiyor. Yurt dışına yapılan ihracatla alakalı elimizde net veriler yok. Kahramanmaraş biberinin aromatik yapısı ve coğrafik işaret olmasıyla birlikte insan sağlığına olan katkıları da tartışılamaz.”

DAHA FAZLA TANITIM!”
Maraş biberinin daha fazla başarıya ulaşabilmesi adına daha fazla tanıtıma ihtiyacının olduğunu dile getiren Çetinkaya, “Biberimizin Türk gıda kodeksine uygunluğu ve sağlık yönüne olan uygunluğu ile ilgili logoları mevcuttur. Biberimizin dünyanın birçok bölgesine Ortadoğu, Avrupa, İngiltere, Almanya gibi ülkelere gönderiliyor ve bu konuda ciddi anlamda pazarlar oluşmaya başladı. Kahramanmaraş biberinin dünya genelinde aşçılık fuarlarında, uluslararası gıda ürünleri ve teknoloji fuarında boy gösterip katılması ve bu fuarlarda Maraş biberinin tanıtımının yapılması gerekiyor. Tüm kırmızıbiber üretimi yapan sanayicilerimizin ve esnafımızın da bu fuarlarda stantlar açıp Maraş biberini tanıtmak için Dünya genelinde boy göstermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Çetinkaya, “Türkiye’de Kahramanmaraş biberini bilmeyen yoktur çünkü yurt içerisinde bütün piyasalarda pazar buluyor. Biz bunun artık sadece Türkiye içerisinde değil de tüm dünyada tanıtılmasını ve Kahramanmaraş biberinin daha iyi yerlere gelmesini istiyoruz. Dünya piyasasına tanıtılması için ‘’Kahramanmaraş biberi kümelenmesi’’ diye Avrupa birliğinin de desteklediği bir proje var. Biz de burada komisyon üyesi olarak odamız bünyesinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kahramanmaraş biberinin birçok merdiven altı tesislerde üretilmesinde ve bunun tüketiciye ulaşmasındaki sorunların en başında geleni güven unsurudur. Güveni sağlamak için biliyorsunuz ki Kümelenme Projesi yapıldı. Maraş biberi net olmayan verilere göre yıllık ortalama 200 ton civarında yurt dışına ihracatı var” şeklinde konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz