Eski çağlarda Suriye ve Mezopotamya’yı, Kapodokya ile Anadolu’nun farklı kesimlerine bağlayan önemli kervan yollarının kavşağında bulunan Kahramanmaraş, Hititler, Asurlar, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Dulkadiroğulları, Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok uygarlığın kültürel zenginliğini bünyesinde barındırıyor. Tarihin sayfalarında önemli izler bırakan Kahramanmaraş, Kurtuluş Savaşı’nda göstermiş olduğu fedakârlık ve başarı sebebiyle 5 Nisan l925’te Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Madalyası, 7 Şubat l973 tarihinde de Kahramanlık unvanı ile taçlandırıldı. Kahramanmaraş, taşıdığı tarihi ve kültürel mirasın yanı sıra doğal güzellikler açısından da önemli bir zenginle sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Kahramanmaraş, bu uygarlıkların izlerini insanlığın ortak mirası olarak günümüze kadar taşıyor. Akdeniz Bölgesinin doğusunda yer alan medeniyetler kenti Kahramanmaraş, tarihi dokusu, zengin kültür mirası, eşsiz tabiat varlıkları, muhteşem doğal güzellikleri, serin yaylaları, tabii termalleri, uçsuz bucaksız barajları, gelişen modern sanayi, nadide el sanatları ve yöresel damak tatları ile alternatif turizmde önemli bir potansiyele sahip.

ARKEOLOJİK ZENGİNLİĞİYLE DİKKAT ÇEKİYOR!

Kahramanmaraş, Germanicia Antik Kenti Taban Mozaikleri başta olmak üzere birçok tarihi ören yerinin bulunması ile de arkeolojik bir kent konumunda bulunuyor. Kahramanmaraş’ın en dikkat çeken arkeolojik zenginliklerinden bir tanesi de Hititlerden kalma Maraş Aslanı oluyor. Geç Hitit Krallıklarının başkentlerinde, özellikle kapı girişlerinin her iki tarafına aslan heykelleri dikiliyordu. Geç Hitit Krallığı döneminde ‘Gurgum’ adıyla başkent olan Kahramanmaraş’ta da bu aslan heykelleri yer alıyordu. Geç Hitit Krallığı’ndan miras kalan Maraş Aslanı’nın, özellikle sırt kısmının ve duvara bitiştirilecek sağ yanının düz olması sebebiyle Maraş-Gurgum kentinin kapı girişlerinde kullanılmış olma olasılığını yükseltiyor. III. Halpuruntaş (İÖ 810-783) dönemine ait olan Maraş Aslanı, üzerinde bulunan hiyeroglif yazıtlar Gurgum Krallarının soy ağacını vermesi bakımından oldukça önemlidir.

1886’DA İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ’NE TAŞINMIŞTI!

Büyük bir tarihi miras üzerine kurulu olan Kahramanmaraş’ta, 1886’lı yıllarda müzenin olmaması sebebiyle hem geleceğe daha iyi aktarılması hem de geniş kitlelere duyurulması amacıyla Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’nde bulunan Maraş Aslanı, İstanbul Arkeoloji Müzesi-Eski Şark Eserleri Müzesi'ne taşınmıştı. 1886 yılından 2013 yılına kadar burada sergilenen Maraş Aslanı, Kahramanmaraş halkının istekleri ve yöneticilerinin başarılı girişimleriyle 2012 yılının Ekim ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla 30 Ağustos 2013 tarihinde Kahramanmaraş Müzesi’nde sergilenmek üzere Kahramanmaraş’a getirilmişti.

MARAŞ ASLANI KALEYE TAŞINACAK MI?

2013 yılından bu yana Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Maraş Aslanı’nın, 1886’dan önceki gibi restorasyon çalışmasının devam ettiği Kahramanmaraş Kalesi’ne getirilip getirilmeyeceği merak konusu oldu. Gazetemizin sosyal medya hesaplarına ve WhatsApp İhbar Hattı’na mesaj gönderen Kahramanmaraşlı vatandaşlar, Maraş Aslanı’nın Kahramanmaraş Kalesi’nde sergilenmesinin turizm açısından daha önemli ve verimli olacağını belirterek yetkililere çağrıda bulundu. Vatandaşlar İ.K. gönderdiği mesajda restorasyon çalışmalarıyla birlikte Maraş Aslanı’nın Kahramanmaraş Kalesi’ne taşınması gerektiğini ifade ederek, “Bu şehir tarihi olmasının yanı sıra birçok önemli zenginliği de bağrında taşıyor. Kahramanmaraş Kalesi’ndeki restorasyon çalışmaların uzun sürmesi ve Germanicia mozaiklerini çıkarmadaki beceriksizliğimizi başka yapacakları çalışmalarla affettirmeli bu kentin yöneticileri. Bunun için de geçenlerde gündeme gelen Bayrak Tutan Bozkurt heykeli ile çok daha tarihi olan Maraş Aslanı’nın Kahramanmaraş Kalesi’nde yer alması çok güzel olur. Şehrimize her gün turlar vesilesiyle birçok turist geliyor, bu turistler illaki tarihi kaleyi de ziyaret etmek isteyecektir. Bu kentin tarihini kaleden başka nerede daha iyi anlatabiliriz. Kahramanmaraş Kalesi yeniden şekillenirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’den Maraş Aslanı konusunda da çalışma yapmasını bekliyoruz. İnanıyoruz ki bu tarihe sahip çıkacaktır. Maraş Aslanı’nın orijinali olmasa bile kopyasının burada olmasını önemli görüyorum” ifadelerini kullandı.

MARAŞ ASLANI’NIN ÜZERİNDE BULUNAN HİYEROGLİF YAZITIN ÇEVİRİSİ:

“Ben prens Halparuntaş

Gurgum şehrinin kralı

Vali Layamaş’ın ilk oğlu

Kahraman Halparuntaş’ın torunu

Cesur Muvataliş’in torun çocuğu

Prens Halparuntaş’ın torununun torunu

Kutsanmış Muaviş’in torununun torun çocuğu

Büyük Layamaş’ın torununun torununun torunu,

Vali Layamaş’ın soyundan

Tanrılar tarafından sevilen,

Halkın tanıdığı, uzak ülkelerde bilinen,

yüce ve lütufkâr kral beni ve atalarımı seven tanrılar

Beni babamın tahtına oturttular

Harap olmuş yerleri tekrar ayağa kaldırdım

Tarhunzaş ve Ea’nın izniyle bu şehirleri ihya ettim…”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz