Elbistan İlçesinde sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 2 kişi tedavi altına alındı.

Edinilen bilgiye göre Esentepe Mahallesinde ikamet eden Çağatay Balıkçı ve Bahçelievler Mahallesinde ikamet eden Hüsnegül Aydın’ın sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmeleri sonucu Elbistan Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Tedavi altına alınan her iki vatandaşında sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Yine Mantar, Yine Zehirlenme Vakası
Elbistan İlçesinde köyden topladığı mantarları yiyen kadın zehirlendi. Alınan bilgiye göre köyden topladığı mantarlardan yemek yapan kadın zehirlendi. Ev hanımı olan Meryem Demir köyden topladığı mantarları yemesi sonucu zehirlendi. Topladığı mantarlardan yemek yaparak yediğini ancak bir süre sonra kendini iyi hissetmediğini ve mide bulantısı başladığını belirten Demir zehirlenme şüphesi ile Elbistan Devlet Hastanesine gitti. Burada yapılan tedavinin ardından taburcu edilen Demir’in sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Mantar Zehirlenmeleri Ciddi Şekilde Arttı
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Bugünlerde de ülkemizde, vatandaşlarımızın yabani mantar tüketimindeki artış nedeniyle mantar zehirlenmelerinde ciddi ve öngörülemez bir artış izlenmektedir.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de mantar zehirlenmelerinin son dönemde ciddi ve öngörülemez şekilde arttığını, mantardan zehirlenen kişi sayısının, bu yılın Kasım ayı itibariyle bin 706'dan 5 bin 218 kişiye yükseldiğini bildirdi. Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Bugünlerde de ülkemizde, vatandaşlarımızın yabani mantar tüketimindeki artış nedeniyle mantar zehirlenmelerinde ciddi ve öngörülemez bir artış izlenmektedir. Geçtiğimiz yıl genelinde (2013) mantardan zehirlenen kişi sayısı bin 706 iken sayı 5 kat artarak 11 Kasım itibariyle 5 bin 218'e yükselmiştir. 2014'ün son 4 ayındaki zehirlenme vaka sayısı şöyledir: Ağustos: 68, Eylül: 268, Ekim: 2 bin 133, Kasım: 502” denildi.

Mantar Zehirlenmelerinin Belirtileri Nelerdir?
“Terleme, salivasyon, lakrimasyon, bronş sekresyonlarında artış, bronkospazm, yüz ve boyunda kızarma, ağızda metalik tat, kol ve bacaklarda karıncalanma, şişme, baş dönmesi, koordinasyon bozukluğu, denge bozukluğu, konuşma güçlüğü, ataksi, kas spazmları, görme ve işitme bozuklukları, halüsinasyonlar, karın ağrısı, kusma ve ishal, derin uyku, kardiak ritim bozukluklarıdır. 6 saatten sonra görülen semptomlar ise ölümcül olabilecek mantarlar ile zehirlenmeleri akla getirmelidir. Bunlarsa bulantı, kusma, ishal gibi mide-barsak sistemi bulguları, sersemlik, göğüs ağrısı, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ateş, ağızda metal tadı, karın ağrısı ve terleme gibi belirtiler gelişebilir, bunun sonucunda da karaciğer-böbrek yetmezliği ve koma hali hatta ölüm görülebilir. Ülkemizde görülen ciddi mantar zehirlenmelerinin %95 ‘i karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olmaktadır. Mantar zehirlenmesinden şüphelenilen kişi kişiler mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna (mantar yiyen diğer bireylerle birlikte) başvurmalı ve bu kişiler gözlem altına alınmalı ve tedaviye erken dönemde başlanmalıdır.

En Güveniliri Kültür Mantarı
Sağlığımızı riske atmamak için doğadaki mantarlar yerine kültür mantarı tercih edilmelidir. Doğadaki zehirsiz mantarlarla kültür mantarının protein ve vitamin içeriği genelde birbirine yakındır. Kültür mantarı protein, mineral madde ve vitamince zengin bir sebzedir. Yağ oranının düşük olması nedeniyle iyi bir diyet yemeğidir. İçermiş olduğu folik asit kansızlığın giderilmesinde etkilidir. Kalp, damar ve şeker hastalığı olanlar rahatlıkla tüketebilirler. Halkımız kültür mantarını satın alırken, üretim ve tüketim tarihi ve saklama koşulları, üretici firmanın adının etiketlendiği ambalajlarda kültür mantarı tercih etmelidirler. Kültür mantarı bu koşullara sahipse sağlıklıdır ve insanlar hiç çekinmeden tüketebilirler.
Erdi İşbilir/Elbistan

Editör: Mahmut Beyaz