Hızla gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlar ve değişen toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda, organizasyonların daha etkin, verimli hizmet vermek ve faydalanıcı memnuniyeti sağlamak üzere insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarında gerçekleştirdiği bütüncül dönüşüm, global anlamda dijital dönüşüm olarak adlandırılırken, bu durum medya üzerinde de önemli değişikliklerin yaşanmasına vesile oldu. Web 2.0, mobil, genişbant internet, bulut bilişim, dijital medya, büyük veri, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti ve 3B yazıcıların çığır açan etkisi tüm dünyada yeni bir dönem başlatırken, geleceğin medyası da bu çerçevede kendini yeniliyor. Biz de Manşet Gazetesi olarak Kahramanmaraş halkının daha hızlı bilgi alması ve çağın gereklilerini takip ederek kalıcı olma noktasında önemli çalışmalar yapıyoruz. Daha önce Manşet Gazetesi’nin resmi internet sitesi olan www.marasmanset.com’a mobil uygulama getirerek okurlarımızın son dakika haberlerini anlık bildirimler ile anında öğrenme, köşe yazarlarının yazdığı makalelerden haberdar olma, güncel, asayiş, ekonomi, spor, siyaset, teknoloji ve diğer bir çok kategorideki haberleri İOS ve ANDROİD'den takip edebilme imkânı sunmuştuk. Bu kez ise yine dijital dönüşümle kısa sürede tarih olacağı öngörülen yazılı basın durumundaki Manşet Gazetesi’ni dijital ortamlarda da halkın beğenisine sunma noktasında Turkcell’in dijital dergi platformu Dergilik uygulamasına dahil ettik. Manşet Gazetesi’nin dijital dönüşüme yani çağa ayak uydurma anlamında yaptığı çalışmaları Manşet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Deveboynu anlattı.

İLK OLARAK BLOGGERLARIN YÜKSELİŞİ ÖNEMLİYDİ”

Avrupa’da dijital dönüşümün 1995’li yıllarda başladığını kaydeden Abdullah Deveboynu, 90’lı yıllardan bugüne gazeteciliğin dijital dönüşümünde kritik dönemeçlerin olduğunu söyledi. Dijital dönüşüm, yeni koşullara ve beklentilere uyum sağlamayı ve çevikliği gerektirdiğinden, en başarılı organizasyonlar dahi dönüşümünü tam olarak tamamlamakta zorluk çektiğini anlatan Deveboynu, “Dijital dönüşüm süreci kolay değildir. 90’lı yıllardan bugüne gazeteciliğin dijital dönüşümünde kritik dönemeçler vardır. 1990’ların ortalarından bugüne devam eden gazeteciliğin dijital dönüşüm sürecinde, belli başlı kritik dönemeçlerden bahsetmek mümkün. Bunlardan ilki olarak, 2002’de altın çağını yaşayan blogların yükselişi gösterilebilir. 2003’te Google Blogger’ı satın aldı ve aynı yıl amatör yazarların sitelerinden para kazanmalarına olanak tanıyan Google Adsense’i piyasaya sürdü. Uzmanlık alanlarında blog tutan insanların sayısı hızla arttı, siber muhabirler doğdu. Medya organizasyonları kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklerin gücünün farkına varıyordu” dedi.

FACEBOOK, YOUTUBE VE TWİTTER GİBİ PLATFORMLARIN DOĞUŞU”

Sosyal medya uygulamaları ile birlikte dijital medya organizasyonlarının büyüdüğünü dile getiren Deveboynu, “2000’lerin ikinci yarısı ise Facebook, YouTube ve Twitter gibi platformların doğuşuna tanıklık etti. Silikon Vadisi merkezli sosyal medya devleri ile birlikte doğuştan dijital medya organizasyonları da büyüdü. Yeni mecralar, yeni dijital içerik formatlarını, dağıtım ve topluluk yönetimi stratejilerini beraberinde getirdi. Doğuştan dijital medya organizasyonlarının yükselişini kendilerine tehdit olarak gören geleneksel medya kuruluşları da 2009’dan itibaren ilk sosyal medya editörlerini işe almaya başladı. 2011’de BuzzFeed’in Amerika’da uyguladığı modeli Türkiye’de hayata geçiren Onedio’nun ana akım medyanın haber dili ve sosyal medya kullanımı üzerindeki etkisi de benzer oldu. Platformlar ile yayıncılar arasındaki ilişki ve bu ilişkinin gazeteciliğin biçim ve tonuna etkisi devam eden yıllarda çokça tartışılmaya devam etti. Uzunca süre içerik ve gelir modellerini platformlara optimize eden doğuştan dijital medya kuruluşları, 2017’den itibaren yatırımlarına karşılık tatmin edici gelir elde edemedikleri için stratejilerinde değişikliğe gitmeye başladı. Silikon Vadisi devleri, sözünü verdikleri ideal gazetecilik ortamını yaratamamıştı belki ama medya organizasyonları bu süreçte genç okurlarla tanıştı, yeni bir dil keşfetti, her geçen gün doğuştan dijital formatlarda içerik üretiminde daha yüksek standartları yakaladı” ifadelerini kullandı.

YAZILI BASIN TEKNOLOJİYE YENİLİYOR”

Geleneksel medya kuruluşlarının dijital dünyaya taşındığını kaydeden Deveboynu, “Üçüncü kritik dönemeç olarak 2010’ların başından itibaren bazı geleneksel medya kuruluşlarının dijital abonelik modeline geçmeleri gösterilebilir. Bu durum Türkiye’de biraz daha geç sürse de yazılı basının teknolojiye yenilişi Türkiye’de de kendini göstermeye başladı. Bunun en büyük örneği Habertürk Gazetesi verilebilir. Bildiğimiz gibi, 20. yüzyılın büyük çoğunluğunda en önemli kitle iletişim aracı gazetelerdi. Bununla birlikte kitle iletişim araçları teknolojisinde meydana gelen olağanüstü gelişmeler (televizyon ve internetin yaygınlaşması, mobil iletişim teknolojisindeki baş döndürücü erişim artışı ve hızı) medya endüstrisinde gazetelerin yazılı baskısının 21. yüzyılda sürdürülebilir bir geleceği olup olmadığı konusunu gündeme getirdi. Elbette ülkemiz de bu gelişmelerin dışında kalmadı. Son on yılda internet erişimi nüfusumuzun ve coğrafyamızın neredeyse tamamını kapsadı aynı şekilde internet ve mobil iletişiminde dünyada en hızlı büyüme ve en uzun süreli zaman geçirme oranlarında ülkemiz dünya sıralamasında en üst sıralara yerleşti. Yaşanan bu gelişmeler ülkemizde de kitle iletişiminin doğasını değiştirdiği gibi Medya endüstrisinin parametrelerini de sarsıcı değişimlere zorladı. Son beş yılda ülkemizde de gazetelerin yazılı baskılarının tirajı düzenli olarak düşmekte, reklamdan aldığı pay düzenli olarak azalmakta buna mukabil baskı maliyetleri sürekli olarak artmakta iken televizyon ve İnternet mecralarının erişimi ve reklam payı düzenli olarak yükselmektedir” dedi.

DERGİLİK İLE GAZETEMİZ HER YERDEN OKUNABİLİR”

Dijital dönüşüm noktasında Manşet Gazetesi olarak yaptıkları çalışmaları anlatan Deveboynu, “Bu doğrultuda biz de Manşet Gazetesi olarak çağın gerekliliklerine ayak uydurmak amacıyla daha önce Manşet Gazetesi uygulaması ile Kahramanmaraş halkımızın kent gündemini yakından takip edip, her an sıcak haberlere ulaşabilmesini sağlamıştık. Kahramanmaraş’ın iki günlük gazetesinden biri olan Manşet Gazetesi’ni, en güncel haberler, asayiş haberleri, spor haberleri, kültür sanat haberleri ve daha nice etkinliklerle Android ve İos'a taşımıştık. Bu sayede okurlarımızı en güncel haberlerden, PUSH bildirimleriyle anında haberdar ediyoruz. Kahramanmaraş’ın hava durumu, puan durumu, kur bilgileri, namaz vakitleri, yerel ve ulusal gazete manşetleri ve daha fazlası için halkımız Manşet Gazetesi uygulamasını indirebilirler. Bu çalışmalarımıza ek olarak yazılı basının son yıllarını yaşadığını da göz önüne aldık ve gazetemizi internet ortamında halkımızın beğenisine nasıl sunabiliriz diye bir çalışma yaptık. Bu doğrultuda gazetemiz, Türkiye’de çok fazla kullanıcısı olan Turkcell’in dijital dergi platformu Dergilik’de yerini aldı. Daha önce mobil uygulaması ise son dakika haberlerini anlık bildirimler ile anında öğrenebilen okurlarımız, şimdi ise dünyanın her yerinden Dergilik uygulaması ile gazetemize ulaşabilecek” şeklinde konuştu.

DERGİLİK HAKKINDA!

Dergilik uygulaması, Turkcell bireysel tarife kullanıcıları tarifelerine ek ücret ödemeden üstelik yanında 5 GB interneti ile birlikte tüm dergilere, günlük gazete içeriklerine ulaşabiliyorlar. Dekorasyondan teknolojiye, mizahtan aile ve çocuğa, iş dünyasından moda ve eğlenceye çok sayıda kategoride derginin yer aldığı Dergilik, kullanıcı tercihine göre yeni öneriler de sunuyor. Uçak ya da metroda çevrimdışı iken de okuma ve otomatik indirme özellikleri bulunan uygulama, Apple Store ve Google Play üzerinden ücretsiz olarak yüklenebiliyor.

(Haber: Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz