Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOĞAKA) 2019 Yılı Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı’nda konuşan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, kalkınma ajanslarının, bölgesel kalkınma ve bölgesel işbirliği adına Türkiye’de çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizerek, “Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini güçlendirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak, yerel potansiyeli harekete geçirmek hedefiyle çalışmalarını sürdüren Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın faaliyetleri, şehrimiz ve iş dünyamız için çok büyük önem arz etmektedir” dedi. 

“KAHRAMANMARAŞ TÜRKİYE EKONOMİSİNİN TEMEL TAŞLARINDAN BİRİSİ HALİNE GELDİ”
Zabun, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Kalkınma ajansları bölgesel kalkınma ve bölgesel işbirliği adına ülkemizde çok önemli bir yere sahiptir. Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini güçlendirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak yerel potansiyeli hareket geçirmek hedefiyle çalışmalarını sürdüren DOĞAKA'nın faaliyetleri şehrimiz ve iş dünyamız için çok büyük önem arz etmektedir. Ülkemizin ve bölgemizin ekonomik ve sosyal gelişimi, cari açık, işsizlik, enflasyon gibi ana ekonomik sorunlara çözüm üretebilmesi için en önemli güç yatırım, üretim ve ihracattır. Nitelikli üretim ve ihracat yapısının oluşturulması Türk emeği ve Türk sermayesinin gelişmesi millileşme ve yerlileşme politikasının genişlemesi ekonomimizin temel sorunlarına yönelik köklü çözümlerden bazılarıdır. İş dünyası olarak bizlerde bu anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyor ülkemize ve milletimize olan inanç ve güvenle yatırıma ve üretime devam ediyoruz. Dürüst ve çalışkan girişimcilerimiz sayesinde Kahramanmaraş bugün Türkiye ekonomisinin temel taşlarından birisi haline gelmiştir. Sanayisiyle, ticaretiyle, ihracatıyla, çok önemli bir kalkınma modeli oluşturmuştur. Bu çerçevede bölgemizin sanayi, tarım, teknoloji, ticaret, taşımacılık ve turizm alanlarında gelişimi bakımından bugün tanıtımı yapılacak olan mali destek programlarının hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. İmalat sanayiye yönelik mesleki eğitimin geliştirilmesi, bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılması, seracılığın geliştirilmesi gibi destek programları inanıyorum ki bu alanlardaki mevcut potansiyeli hareketlendirecektir ve ekonomiye kazandıracaktır. Bu itibarla başta sayın valimize, DOĞAKA yönetim kuruluna emeklerinden dolayı genel sekreterimiz Onur Yıldız başta olmak üzere ajans personelimize de iş dünyamız adına teşekkür ediyorum. Tanıtım toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

ÇALIŞMALAR BİZİM ŞEVKİMİZİ ARTTIRACAKTIR”
DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız ise konuşmasında şunları kaydetti: “Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı kurulmuş olduğu 2010 yılından bugüne bölgesel kalkınmayı yerinde planlayarak başta ulusal kalkınma planı ardından bölgesel kalkınma planı ışığında yapmış olduğu saha çalışmalarıyla veri, bilgi, fikir, politika ve bütün bunların nezdinde projeler geliştirerek iş birliklerini arttırarak bölgesel kalkınmayı hızlandırmayı temel görev olarak kendine addetmiştir. Başta yönetim kurulumuz ardından kalkınma kurulumuz ve tüm paydaşlarımızla beraber yerinde planlayarak yerinde destekleyerek ve yerinde izlemi denetlemesini yaparak tüm projelerle ilgili kalkınma yolunda bizlerde bölgesel kalkınmayı hızlandırmayı teşvik ediyoruz.  DOĞAKA şu ana kadar 21 adet mali destek programı destek vermiş olup desteklenen fon tutarı 180 milyon TL'yi aşmıştır. 180 milyon TL'lik yapılan hibe tutarıyla beraber hayata geçen toplam yatırım tutarımız 320 milyon TL'dir. Bugünde sizlerle 2019 yılının ilk mali destek programında 3 alt başlıkta toparlanan mesleki eğitim, seracılık ve ilçeler mali destek programıyla 27 milyon TL'lik hibe formunu bölgemiz kalkınmasına yönelik kullanmayı planlıyoruz. Yeni dönemde Temmuz ayıyla beraber kalkınma bakanlığımız mülga olmuş olup ülkemizdeki tüm kalkınma ajanslarının yeni adresi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır.

“YENİ MANİFESTOMUZ MİLLİ TEKNOLOJİ VE GÜÇLÜ SANAYİDİR”
Yeni manifestomuz milli teknoloji ve güçlü sanayidir. Yerli üretim konusunda tüm kobilerimizi desteklemeyi, kamusal altyapının güçlendirilmesi, yerli üretimin güçlendirilmesi bugünkü çıkacağımız mali destek programımızda mesleki eğitim merkezlerinin güçlendirilmesi fiziksel ve teknolojik altyapılarının güçlendirilmesi bununla beraber müfredat eksiklikleri ve eğiticilerin eğitimlerini yapmayı planlıyoruz. Yine yeni bir potansiyel olan seracılık mali destek programında katma değeri yüksek ürünlerin daha dar alanlarda kazanmayı planladık. Programımızın bölgemize özel bir başka konu başlığı ise ilçeler mali destek programıdır. DOĞAKA 3 İle 33 ilçeye 42 belediyeye hizmet ederken ilçeler mali destek programında göreceği en az gelişmiş her ilimizden 4'er adet olmak üzere 12 ilçemizi destekleyecekler. Kahramanmaraş ilimiz üzerinde Ekinözü, Nurhak, Çağlayancerit ve Andırın ilçeleridir. Bu konularda yapmış olduğumuz planlamalarımıza başta valimiz olmak üzere tüm yönetim kurulumuza şükranlarımızı sunmayı kendime bir borç ediniyorum. Yeni programlarımızın bölgesel kalkınmayı hızlandıracağını umut ediyorum.”

İLİMİZ AÇISINDAN GERÇEKTEN ÖNEMLİ BİR GÜN”
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, şöyle konuştu: “Bugün ilimiz açısından gerçekten önemli bir gün. Özellikle ilimizde ve bölgemizde yapılacak yatırımlar mevcut durumumuzun belki biraz analiz edilmesi istikbale yönelik yapabileceklerimizde bir beyin fırtınası yapmak üzere burada beraber istişarelerde bulunuyoruz. Bu mali destek programının açılışı olmakla beraber aynı zamanda bu tür toplantılar değişik sektörlerdeki arkadaşların iyileştirmemiz gereken alanları beraber müşade etme ve tespit etme ve bunlara çözüm bulmada da önemli bir fırsat. Burada hem kamudan arkadaşlar var hem özel sektörlerde hem de değişik sektörlerde herkesin bu yönüyle toplantı aralıklarında, öncesinde ve sonrasında imkânlarımızı fırsatlarımızı beraber değerlendirerek neler yapabileceğimizi aynı zamanda tartışabileceğimiz bir zemin. Bu yönüyle bu zeminde önemli fikirlerin ortaya çıkmasına vesile olsun diye temennilerimi ifade etmek istiyorum. Bildiğiniz gibi özellikle piyasada daha fazla motivasyon daha fazla üretim daha fazla ihracat ekonomik verilerin iyileştirilmesi yönündeki çaba bugünlerde çok daha önemli. Hem ekonomik anlamda hem istikrar anlamında hem de istikbalin inşası ve sürdürebilir bir istikrar arasında önemli bir husus. Ekonominin ve diğer bütün alanların olmazsa olmazı iştiyakımızı hiç bir zaman kaybetmemek ve işimizi en iyi şekilde yapmaktır. Biz işimizi en iyi bir şekilde yaptıktan sonra hangi alanda olursa olsun herkes kendi işini yaptıktan sonra parçaların hepsi iyi olup birbirine bağlı halde bütünü de iyileştirecektir. Dolayısıyla bununda en önemli lokomotifi ve harçı motivasyondur.

“KALKINMA AJANSLARI ÖNEMLİ BİR PLATFORM”
Bulunduğumuz pozisyonda biraz daha ekonomik verileri kendi işimizi iyiye götürme yönündeki çalışmalar bizim bu şevkimizi arttıracaktır. Bugünde kalkınma ajanslarının önemli bir platform olduğunu düşünüyoruz. Kalkınma ajansları dediğimiz zaman kalkınma ajanslarında hem kamu bürokrasisini temsilen devlet temsilcileri seçilmiş insanlar belediye başkanlarımız var. Ekonomi sektörleri sizin sıkıntılarınızı en iyi şekilde bilen sizler tarafından seçilen ticaret odası başkanımız ve İl genel meclis başkanları var. Bütün bunlar kalkınma ajanslarının karar organlarını oluşturuyor. Kalkınma ajansına verilen sınırlı kaynak veya kalkınma ajanslarının bugün bu mali destek programları bu araçlarla sizlere can suyu diyebileceğimiz ufak tefek finanslar belki önemli. Ama daha önemlisi kalkınma ajanslarının karar organlarının kamunun, özel sektörün, seçilmişlerin, atanmışların şehrin bütün iklimine atmosferine inşa etme noktasında olan insanların aktörlerin beraber ekonomi iyileştirmede aynı platformda buluşturmaları çok önemli bir husus.

“ŞİMDİYE KADAR AJANS TARAFINDAN 67 MİLYON TL VERİLMİŞ”
Kalkınma ajansları dediğimiz zaman Türkiye'de en nitelikli insanların anlık istihdam edileceği bir kurum demektir. Kalkınma ajanlarındaki uzmanlardan istifade etmemiz lazım. Bazen bir kaç dil bilen Türkiye'nin en iyi üniversitelerini bitirmiş merkezi düzeyde her bakanlığın müfettişliğine, üst düzey yöneticiliğine uzmanlıklarını kazanabilecek arkadaşlar kalkınma ajanslarına gelmiş durumdalar. Dolayısıyla taşrada 30-40 tane böylesine nitelikli eleman hem kamu dairelerini iyileştirmede önemli aktörler hem özel sektöre rehberlik yapma yönünde de önemli bir kurum. Dikkat ederseniz valilikte de bazı birimlerimizin bazı müdürlüklerimiz tabi ki işlerini yapıyorlar ama o işin yeniden iyileştirmesi gereken bir alanla ilgili durum analizi, takip etmemiz gereken hareket tarzı, hedefler ve bunlara ulaşmada etkinleştirilmesi gereken araçlar nelerdir dediğimiz zaman bununla ilgili eylem planlarının biz kalkınma ajansıyla çalışıyoruz. Dolayısıyla her sektörden hem sektör raporlarının üretilmesi hem sektöre rehberlik yapmak şehrimizde ülkemizde ve küresel düzeyde rekabet gücümüzü arttıracak hususlar ve bize söyleyecek bir kurum. Hal böyle olunca kalkınma ajanslarının biraz önce ifade etmeye çalıştığım yönetim kurulları önemli ve anlamlı şehrin bütününü temsil ediyor. Aynı zamanda teknik kadroları da kamuoyu ve özel sektöre yardımcı olabilecek arkadaşlar. Bunlardan mutlaka istifade etmemiz lazım. Zaten istifade eden arkadaşlar var. Hem kurumlarımız hem özel sektörler ama altını çizmek istediğim husus bunlardan tabi ki buradaki mali desteklerden, hibelerden maksimum düzeyde istifade etmeye çalışacağız. Bu 60 milyon TL'lik katma değer bize katıyorsa şimdiye kadar ajans tarafından 67 milyon TL verilmiş. Ama bazen tek bir sektörde tek bir işte verdiği bir akıl verdiği bir fikir veya bir vizyonla tek bir firma bile kalkınma ajansı vesilesiyle bu rakamın çok üstünde bir katma değer elde edebilir.

“ÇOK SAYIDA MESLEKİ EĞİTİM KURUMUMUZ VAR”
Bugün arkadaşlarında ifade ettikleri gibi hem teknik destek hem mali destek güdümlü projelerle dört bir yanda aynı zamanda mali araçların etkinleştirilerek siz mali bünyeye ekonomik aktivitelere yönlendirmeye yönelik destekler var. Özellikle ilimizde ilin içindeki ilçeler arasındaki gelişmişlik farkının azaltmaya yönelik arkadaşlar daha etkin bir şekilde kullanma yönünde mekanizma oluşturmuşlar. Bundan hem finansal yardım hem de teknik destek vereceklerdir. Turizm bizim için önemli. Turizmin etkinleştirilmesi piyasayla özellikle eğitim kurumları arasındaki piyasanın taleplerine göre eğitimin veya meslek liselerinin eleman yetiştirmesi çok önemli.

“BAKANLIKLAR ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPTI”
Bu noktadaki eksiklikleri götürmek üzere piyasa taleplerinin özellikle üretim yapan arkadaşların istemiş olduğu mesleki teknik yeterliliğe sahip ara eleman teminin çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu anlamda da bu mali destek programı burayı hem analiz etme hem 2 tarafı da iyileştirme yönünde buradaki projeler ağırlık olarak desteklenecektir. Bir diğer husus bu mali destekte seracılığa odaklanacağız. Bu yönetim kurulunun verdiği karar çerçevesinde 3 alan olarak ortaya çıkıyor. Ben bu mali desteklerin ilimize, bölgemize, memleketimize hayır ve bereket getirmesini temenni ediyorum. Ulusal düzeyde, küresel düzeyde bütün yatırımcılarımızın, üreticilerimizin rekabet gücünün arttırmasına vesile olsun diye temenni ediyorum. Bu programların uygulanmasında kalkınma ajansının uzmanları, yönetim kurulu ilgili bakanlıklar önemli çalışmalar yaptı. Daha önce bu mali ve teknik desteklerden, güdümlü projelerden siz emektar öğreticilerin bunda çok katkısı var. Sizin yaptığınız başarılı çalışmalar ajansıda daha fazla motive etmektedir. Bakanlıkların daha fazla kaynak vermesini temin etmektedir. Dolayısıyla geçmiş dönemde müracaat edip buradan istifade edene ve başarılı olan projeleri tebrik ediyorum. Bu başarıların artarak devamı yönündeki temennimi ifade ediyor ve programın hayır ve bereket getirmesini diliyorum.”

“542 ADET PROJE DESTEKLENDİ”
DOĞAKA Program Yönetimi Birimi Başkanı Oğuz Alibekiroğlu, şunları söyledi: Bu zamana kadar uyguladığımız 21 adedi büyük mali destek programı olmak üzere tüm destek programlarımızda ajansımız tarafından 3 ilimizde bin 542 adet proje desteklendi ve bunlar sözleşmeye bağlanmış başarılı projelerdir. Bu projelerden 545 adedi Kahramanmaraş iline ait. Toplam ajansımızın destek miktarı 8 yıl içerisinde 180 milyon TL civarında. Bu 180 milyon TL'lik katkıyla beraber bölgede harekete geçirilen yatırım tutarı 320 milyon TL'yi aşmış durumda. Kahramanmaraş'ta ise 545 tane proje karşılığında toplamda 68 milyon TL'ye varan bir desteğimiz söz konusu. Bu destekle beraber Kahramanmaraş'ta hayata geçen toplam yatırım tutarı 110 milyon TL civarında.

“ÇOK SAYIDA İSTİHDAM TALEBİ VAR”
İmalat sanayisine yönelik mesleki eğitimin geliştirilmesi mali destek programı ilk defa uygulamaya alacağımız bir program olacak. İlgili bütün kurumların, mesleki eğitim kurumlarının, iş dünyası temsilcilerinin hatta bakanlıklar hükümetler düzeyinde ulusal anlamda da özel sektörle eşgüdüm içerisinde mesleki eğitimin gerçekleştirilmesi öncelikli bir konu haline gelmiş durumda. Çok sayıda istihdam talebi var. Bunun karşılığında da çok sayıda iş arayan var. Bu 2 olguyu birleştirecek çeşitli mekanizmalar var. Son yıllarda ülkemizde çok etkin istihdam politikaları ve mesleki eğitim çalışmaları yapılmaya başlandı. Bizde bu çerçevede ivmelenen bu çalışmaya katkı sağlamak amacıyla bu konuyu ajansımızın gündemine aldık. Mesleki eğitim konusu 2021 yılına kadar ajansımızın gündeminde yer alacak. Bundan sonraki dönemlerde de mesleki eğitimin farklı boyutlarıyla farklı konularıyla karşılaşacağız. Sadece mali destek programı değil organizasyonlar, çalıştaylar, araştırmalar, analizler çok yönlü olarak mesleki eğitim olgusu ajansımızın gündeminde yer alacak. İlan ettiğimiz mali destek programlarının temel amacı imalat sanayisinin ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli iş gücüne katkı sağlamak. Farklı kurumlar farklı programlar yapıyorlar bizde kendi bütçemizde dâhilinde bu çalışmalara katkı sağlamaya çalışacağız. Programımızın 3 tane temel önceliği var bunlardan ilki imalat sanayi ve mesleki eğitim kurumları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi. Aslında temel hedefimiz bu. Özel sektörle mesleki eğitim kurumlarını bir araya getirip daha etkin mesleki ve teknik eğitim faaliyetlerini hayata geçirmek. İkincisi de imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlara yönelik mesleki eğitimde nitelikli insanın yetiştirilmesidir. Yani insan kaynağı kapasitesinin arttırılması niteliğinin arttırılması sadece sayı olarak değil asıl olarak burada vurgulamak istediğimiz şey niteliğin arttırılması. Üçüncüsü ise tüm bu faaliyetleri gerçekleştirmek üzere şu an kısmen yeterli kısmen yetersiz veya tamamen kullanılmaz olan altyapıların iyileştirilmesi. Biz bu programı hazırlarken yaptığımız saha çalışmalarında tespit ettiğimiz hususlardan bir tanesi çok sayıda mesleki eğitim kurumumuz var. Hem milli eğitim bünyesinde hem ilgili belediyelerimizin bünyesinde hem üniversitelerimizde ama bazı bölümlerde özellikle iş dünyasının mevcut geldiği haliyle kopmuş durumda. Hani teknolojiyi ve eğitimi çok geriden takip eden bir takım eğitim birimleri var. Bunların modernizasyonu bu program kapsamında mümkün olabilecek.”

“HİÇBİR ŞEKİLDE MATBU EVRAK ALMAYACAĞIZ
Biz bütün programlarımızı 22 Ocak 2019 tarihi itibariyle yani salı günü itibariyle ilan ettik. Açılış toplantılarımızı bugün Kahramanmaraş'ta başladık yarın Hatay ve Cuma günü Osmaniye olarak devam edeceğiz. 4 Şubat ve 15 Şubat tarihleri arasında tüm ilçelerimizde ilçe bilgilendirme toplantıları yapmayı hedefliyoruz. Elektronik olarak sistem şu anda kapalı olabilir. Hesaplarınıza girdiğiniz zaman kapalı görebilirsiniz. Sistem başvuruları 1 Şubat 2019 tarihi itibariyle başlayacak. Mevzuat ilk 10 gün gerekli bilgilendirmelerin ve eğitimlerin yapılması ondan sonra sistemin açılmasını öngörüyor. Dolayısıyla 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren başvuruları almaya başlayacağız. Yine 3 il merkezinde de 1'er günlük KAYS eğitimi yapmayı öngörüyoruz. Bunun dışında hem Kahramanmaraş'taki ofisimiz hem Hatay'daki ve Osmaniye'deki ajans merkezimiz her türlü ziyaretinize görüşmenize telefonunuza açıp projelerinizle ilgili bizlere her zaman ulaşabilirsiniz. 5 Nisan 2019 saat 23.59'a kadar elektronik başvuruları alacağız ve yapılan elektronik başvuruların 12 Nisan 2019 tarihine kadar taahhütnamelerin bize teslim edilmesi gerekecek. Sonuçlarımızı da 2019 Ağustos ayında ilan etmeyi öngörüyoruz. Yatırım planlamalarınızı da buna göre şekillendirebilirsiniz. Başvurularınızı kalkınma ajansları yönetim sistemi dediğimiz KAYS üzerinden alacağız. Hiçbir şekilde matbu evrak almayacağız. Sadece sizden taahhütnameyi isteyeceğiz. Taahhütnameyi de dilerseniz elektronik imza ile imzalayabilirsiniz. Hiç bize de getirmenize gerek kalmayabilir. Herkes için geçerli olmadığından dolayı hem elektronik imzayı hem matbu teslimi kabul edeceğiz. Kahramanmaraş ofisimize, Hatay şubemize ya da Osmaniye'deki şubemize de teslim edebilirsiniz.”

Haber: Mehmet Can Tekdöş

Editör: Mahmut Beyaz