30 Mart 2014’de yapılan yerel seçimler sonucunda başkanlığa seçilen ve kurucu Belediye Başkanı olarak göreve başlayan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, 31 Mart 2019’daki yerel seçimler sonucunda başlattığı ikinci dönemiyle de Onikişubat ilçesini model ve modern bir ilçe yapma hedefine emin adımlarla ilerliyor. 240 bin 464 hektarlık bir alanda, 54’ü merkez 136 mahallesi ve Türkiye’nin 30 ilinden fazla 460 bini aşkın nüfusuyla Onikişubat ilçesine ve halkına hizmet veren Onikişubat Belediyesi, Başkan Hanefi Mahçiçek’in başarılı çalışmalarıyla her noktasında farklı bir yatırıma ev sahipliği yapıyor. İlçesine kazandırdığı birbirinden önemli yatırımlarla hem Onikişubat’ın çehresini değiştiren hem de ilçe halkının büyük beğenisini kazanan Başkan Mahçiçek, tek tek hayata geçirdiği çalışmalarla imkansız olarak görünen birçok yatırımı hizmete açarken, bir kısmının da startını veriyor. Göreve gelmesinin hemen ardından ilçesinin en kırsal mahallelerinde bile yaptığı parke ve kilit taşı çalışmalarıyla vatandaşlarının ayağının çamura basmasını engelleyen, adeta 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde yapılmayanları ilçesine kazandıran Başkan Mahçiçek ayrıca, bütün mahallelerine kazandırdığı Bilgi ve Kültür Evleri, Sosyal Etkinlik Merkezleri ve diğer bütün imkanlarını öğrencilere seferber ederken, Kültürünü Keşfet ve Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor projeleriyle de öğrencilerin her alanda yanında oluyor. Tüm bu projelerin yanı sıra Türkiye’nin önemli Büyükşehir Belediyelerinin dahi alamadığı EXPO Fuarı’nı 2023 yılında Onikişubat’a taşıyan Başkan Mahçiçek, hem Onikişubat’ı hem de Kahramanmaraş’ı dünyaya tanıtıyor. Başkan Mahçiçek’ın rüya projesi EXPO 2023 ve diğer hizmetlerinin detayları haberimizde.

KAHRAMANMARAŞ BİR DÜNYA KENTİ OLMA YOLUNDA

Başkan Mahçiçek’in titiz çalışmaları ve hazırlığıyla, 18 Eylül 2018 tarihinde İtalya’nın Padova kentinde toplanan 70. AIPH Genel Kurulu’nda, Onikişubat Belediyesi’nin 2023 Uluslararası Bahçecilik EXPO’su adaylığı, aleyhte oy kullanılmamak kaydı ile katılımcı ülkelerin oy birliği ile kabul edilerek, bu önemli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandı.

90 yılın en büyük projesi diyerek çıktığı dev projeyle Kahramanmaraş’ı dünya kenti yapmaya hazırlanan Başkan Mahçiçek, Ana Teması “Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık” olan EXPO 2023 Onikişubat/ Kahramanmaraş ile medeniyetleri bir araya getirecek. En az 2 milyon ziyaretçinin Kahramanmaraş’a geleceği öngörülen dev proje, 747.000 m² alanda inşa edilen Rekreasyon Alanda gerçekleşecek.

KAHRAMANMARAŞ’IN TANITIMINA DAMGA VURACAK

Kahramanmaraş’a en az 50 farklı medeniyetten insanın gelmesi beklenirken, Kahramanmaraş il genelinden 1 milyon, bölge illerden 600 bin, ulusal çapta gelenlerden 250 bin ve ülke dışından gelenlerden 150 bin olmak üzere en az 2 milyon ziyaretçinin alana gelmesi beklenmektedir.

Bulunduğu ülkelere ve şehirleri marka haline getiren EXPO’lan tanıtım ve medya aracılığı ile bilinirlik seviyesini oldukça üst düzeylere çıkarıyor. Kahramanmaraş’ta tarihi, doğası, sanatı, mimarisi ve mutfağı ile görenleri hayran bıraktıracak özelliklere sahip bir kent olarak dikkat çekiyor. EXPO ile hak ettiği değeri görmesi ve bir dünya markası haline gelmesi bekleniyor.

“İSTİHDAM ARTACAK”

Bulunduğu ülkeler ve şehirler için kaldıraç görevi gören EXPO’lar Kahramanmaraş’a yeni kaynak gelirleri üretirken, uluslararası alanda da bir iş ağı oluşturacak. İstihdam alanında ise EXPO 2023 öncesi dönemde 1.000, EXPO döneminde 4.000, sonraki dönemde 500 personel istihdam imkânı oluşacağı belirtiliyor.

“ÇEVRE BİLİNCİ”

Kentsel gelişim konusunda da Kahramanmaraş’a fazlasıyla değer katacak EXPO 2023 altyapı ve üstyapı eksikliklerinin de giderilmesinde aktif rol oynarken, ulaşım, konaklama, yeme ve içme gibi hizmet alanlarında da değer kazanarak, kentsel gelişim alanında fark yaratmaya vesile olacak. Bahçecilik EXPO’su küresel çapta giderek yayılan kentleşme olgusu, doğal kaynakların artan tüketimi ve insan odaklı üretimler baz alınarak, yeşil ve sağlıklı bir yaşam bilincini artıracak ve insanları daha iyi bir yaşam sürmeye teşvik edecektir.

Bahçecilik EXPO’su ,Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’nin (AIPH) desteğiyle tarım ve bahçecilik alanında yenilikçiliği desteklemeyi, yaşam kalitesini artırmayı bu alanlardaki sorunlara çözüm arayışına aracılık yapmayı amaçlıyor.

EXPO 2023 ANA TEMASI “DOĞA DOSTU ŞEHİR VE DUYARLILIK”

EXPO 2023’ün Ana Teması ise “Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık.” 21. Yüzyılın temel sorunlarından biri, küresel çapta giderek yayılan kentleşme olgusu. Artan nüfusla birlikte doğal kaynakların artan tüketimi, doğal alanların imara açılması ve tamamen insan ve üretim odaklı mekân tasarımı dünyanın geleceğini tehdit etmekte. Bu açıdan değerlendirildiğinde; “Doğa Dostu Şehir” ifadesi küresel kentleşmenin alması gereken yeni üsluba işaret ederken, “Duyarlılık” insanın doğaya, doğal yaşama olan ilgi ve dikkatinin gerekliliğine vurgu yapılıyor. Türkiye’nin ilk ve tek Kristal Lagününün bulunacağı Rekreasyon Alanında, 2 konsept bir arada yine dünyada ilk ve tek Kelebek ve Uğur Böceği Müzesi ile ziyaretçilerin ilgi odağı olacak. Rekreasyon Alan içerisinde Kahramanmaraş’ın yöresel el sanatları ve ustaları da Arasta Kültür Merkezi’nde yerini alacak. Ayrıca 284 adet Hobi Evi ile vatandaşlar kendilerine tahsis edilen uygun alanlarda hobilerini gerçekleştirirken, hafta sonlarını verimli geçirme fırsatı bulabilecek. Bu alan içerisinde; düğün salonları, nikâh sarayları, bitkisel heykeller, aquaparklar, tenis kortları, fitness kulüpleri, konser salonları, kafe ve restoranları gibi mekânlar yer alacak.

“MARKA ŞEHİR”

Sadece bahçecilik alanında değil, aynı zamanda uluslararası işbirliği anlaşmaları ile diğer EXPO şehirleri ve katılımcı ülkeler ile yapılacak olan sektörel toplantılar sayesinde ekonomik kalkınmayı da beraberinde getirecek ve komşu coğrafyaya uzanan olumlu sonuçlara sahip olacaktır. Toplumsal yaşanan insan ya da doğa faktörlü sorunları çözüme ulaştırmak amacıyla eğitim vermeyi hedefleyen, yenilikler üreten, değişim ve gelişim için bir adım olan ve uluslararası düzeyde işbirliğine katkı sağlayan EXPO’lar, düzenlendikleri ülkelere ekonomi, politika, kültür, sanat, doğa ve yaşam alanında değer kazandırırken, tanıtım ve medya bazında şehirlerin ve ülkelerin etkin bir şekilde tanınmasına vesile oluyor.

“SEN DEĞİŞİRSEN, DÜNYA DEĞİŞİR”

Küreselleşen dünyada, her bir EXPO kendi alanında halkı bilinçlendirmeyi, değişimi, paylaşmayı, ilerlemeyi ve diyalog ile deneyimleri aktarmayı hedeflemektedir. Bahçecilik EXPO’ları doğa ile insanı tekrar buluşturmakta ve hızlı kentleşmenin yarattığı sorunları çözmede olumlu bir rol üstlenmektedir.

“Sen Değişirsen, Dünya Değişir” sloganıyla hizmet eden Onikişubat Belediyesi vatandaşını bilinçlendirerek sürdürülebilir projelerle ve EXPO 2023 vizyon projesiyle tarihe büyük bir not düşüyor ve dünya kenti olma yolunda hızla ilerliyor.

HİZMET BİNASINDA YOK YOK!

Mahçiçek’in Onikişubat’a ve kentin geleceğine kazandırdığı en önemli yatırımların başında ise Onikişubat Belediyesi’nin Yeni Akıllı Hizmet Binası geliyor. Osmanlı ve Selçuklu Döneminin izlerini taşıyan, aynı zamanda modern tasarımı ile dikkat çeken ve süper masası ile hızlı çözüme kavuşturan, güneş panelleri ve gri su tesisatı ile geri dönüşüm kazandıran dev yapının inşaat çalışmaları tamamlandı ve ilçe halkına hizmet vermeye başlandı. 30 bin 127 metrekare kapalı alan üzerine kurulan Yeni Akıllı Hizmet Binası’nda 25 bin 200 metreküp beton ve 3 bin 200 ton demir kullanıldı. 345 işçinin çalıştığı ve gelecek nesillere önemli bir miras olacak 8 katlı bina içerisinde, 240 araçlık 2 otopark, meclis salonu, encümen salonu, 1 ihale odası, 1 derslik, 3 toplantı salonu, 1 belediye müzesi, 4 yemekhane bulunuyor.

OTOPARK SORUNUNA KESİN ÇÖZÜM

Onikişubat Belediyesi Yeni Akıllı Hizmet Binasında 240 araç kapasiteli otopark ile park sorununa kalıcı bir çözüm getirileceği de belirtildi. Son derece teknik mekanizmalarla donanmış tasarımlarla inşa edilen otoparkta, yangın söndürme sistemleri, havalandırma sistemleri, duman tahliye ve fanların da yer alacağı açıklandı.

ONİKİŞUBAT BELEDİYESİ’NİN ‘SÜPER’ HİZMET ANLAYIŞI

Vatandaşa seri bir şekilde hizmet verilmesi içinde yeni fikirler ve projeler üreten Onikişubat Belediyesi, Akıllı Hizmet Binasında ki süper masa ile ‘Süper Hizmet’ anlayışını hayata geçirdi. Yeni binada da devam edecek olan Süper Masa vatandaşın daha doğru yönlendirilmesi adına ve her türlü işlemini gerçekleştirebilecekleri imkânlar sunuyor. Ayrıca yapılan açıklamada, bina içerisinde; alt zemin katta vatandaşların giriş yapacağı 230 kişilik çok amaçlı salon, 90 kişilik ihale odası, ihale hazırlık odaları, kurum içi eğitimler için derslikler, banka rezerv alan, vatandaşların rahatlıkla ödemelerini yapabilmeleri için veznelerinde yer alacağı belirtildi.

SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLERLE DE MARKA BELEDİYE

Başkan Mahçiçek öncülüğündeki Onikişubat Belediyesi, ilçe merkezinde ne varsa kırsalda bulunan mahallelerine de onu taşıyarak ilçesinde bulunan tüm vatandaşlarına eşit imkan sağlıyor. İlçe merkezinde yaptığı 7 adet Bilgi ve Kültür Evi aktif bir şekilde hizmet veriyor. Kırsala ise 65 adet Bilgi ve Kültür evi yaparak herkesin ulaşımına imkan tanıyor.

Merkezde 2 ayrı noktada bulunan Sosyal Etkinlik Merkezi’nde ücretsiz olarak verilen üniversite hazırlık kurslarında, tecrübeli öğretmen kadrosuyla ve rehberlik hizmetiyle büyük bir ilgi görmüş ve geçen yıl 2.500 öğrencide %83 oranında başarıya ulaşılmış.

“7 Güzel Adamın Şehrine, 7 Okul” diyerek çıktığı yolda, 6 okulu yurtlarıyla birlikte tamamlayarak, eğitim hayatına kazandırılmasını sağlayan Başkan Mahçiçek, ilçeye 12 halı saha, 2’si yarı olimpik olmak üzere 7 yüzme havuzu, skate parklar, 2 buz paten pisti, 615 sitenin bahçesine 5’erli gruplar halinde fitness takımları, 9 km kesintisiz Bisiklet ve Yürüyüş Yolu ile kısa zamanda birçok kaynak üreterek ilçenin çehresini değiştirmiş durumda.

Ayrıca DOKMER (Down Eğitim, Kültür ve Sanat Merkezi) ve  KIYAM (Kısa Süreli Engelli Yaşam ve Bakım Merkezi) ile engelli bireylere yönelik özel eğitim merkezleriyle farkındalık oluşturmuş durumda.

Sadece ilçede değil tüm şehirdeki okullara dağıttığı kitaplarla düzenlediği, Kitap Okuma Yarışmaları, Solo Ses Yarışması gibi kültür, sanat, spor ve sosyal alanda birbirinden güzel tesisleri ve imkanları oluşturarak ilçenin marka değerini artırıyor.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz