Kariyer Günleri kapsamında sık sık öğrencilerle  bir araya gelerek tecrübelerini anlatan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, bu kez ise Süha Erler Anadolu Lisesi öğrencileriyle buluştu. Öğrencilere başarıya nasıl ulaşmaları hususunda bilgiler aktaran Başkan Mahçiçek, Kahramanmaraş’ı 2023 yılında dünyanın merkezi yapacak EXPO projesinden de bahsetti. Uluslararası organizasyonlardan biri olan EXPO’yu öğrencilere anlatan Başkan Mahçiçek, 192 gün sürecek etkinliğin Kahramanmaraş’a milyonlarca turisti getireceğini belirtti. Rekreasyon Alan içerisinde yer alacak EXPO 2023’ün aynı zamanda senenin 365 günü faaliyet gösteren bir yaşam alanı olduğunu dile getiren Başkan Mahçiçek, bu alan içerisinde 284 adet hobi evinin de olacağını söyledi. Türkiye’nin nitelikli ve iyi yetişmiş insanlara ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Mahçiçek, öğrencilere kendi yaşamında anekdotlar anlattı. Öğrencilere birlik ve beraberlik olgusunun öneminden bahsederek cümlelerine devam eden Başkan Mahçiçek, gelecek nesillerin çok daha iyi projelerle bu ülkeye katkı sağlayacağını ifade ederek, başarı dileklerini iletti.

“BAŞKANIMIZ GELECEK İÇİN UFKUMUZU AÇACAK”

Kariyer Günleri programının açılış konuşmasını Süha Erler Anadolu Lisesi Ömer Faruk Günay yaptı. Hanefi Mahçiçek’i öğrencilerle buluşturmaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Günay, “Bugün aramızda çok kıymetli bir misafirimiz var. 35 ilden daha büyük bir ilçeyi yöneten, vizyonuyla Onikişubat’ı yaşanabilir bir kent haline getiren, Hanefi Mahçiçek’i okulumuzda ağırlıyoruz. Okuma salonları, bisiklet yolu, havuzlar, kütüphaneler gibi birçok önemli yatırımı Onikişubat ilçesine kazandıran başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Okulumuz ilçemizde 850 öğrenciye eğitim-öğretim hizmeti vermekte, bu anlamda misyon yüklenmiş bulunmaktadır. Her yıl mezun ettiği öğrencilerinin yüzde 60’ını ilk yıl ikinci yılda da neredeyse tamamını üst öğrenime göndermekte. Okulumuzdan mezun olan öğrencilerimiz arasındaysa neredeyse üniversiteye yerleşmiş öğrencimiz yok gibi. Arkadaşlarımızla çok güzel bir uyum içerisindeyiz, okulumuz ilçemizin seçkin okullarından bir tanesi. Başkanımız Hanefi Mahçiçek’in gerçekten ufkumuzu açacak, yeni projeleriyle hayata bakışımızı şekillendirecek önerilerini dinleme imkanı bulduk. Gönül isterdi ki tüm öğrencilerimiz bu söyleşiyi izlesin. Bu tip çalışmalar bizlerin hayata bakış açımızı çok değiştiriyor, şekillendiriyor” dedi.

“TÜRKİYE’DE İKİNCİSİNİ KAHRAMANMARAŞ ALDI”

Okul müdürü Günay’ın ardından kürsüye gelerek öğrencilere seslenen Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, “EXPO tanıtımı için hazırlamış olduğumuz tanıtım filmlerini her izlediğimde biraz daha duygulanıyorum ve heyecanlanıyorum. Gerçekten rüya gibi değil mi? Bu filmlerden ilkini Türkiye tanıtmak için çeşitli Avrupa ülkelerinde gösterime sunduk. İkinci film de Kahramanmaraş'ımızın tanıtmak için çekmiş olduğumuz bir tanıtım filmidir bunu da yine aynı şekilde tanıtım amaçlı gösterime sunduk. Bunlardan üçüncüsü de EXPO'yu almak için hazırlamış olduğumuz projedir. EXPO Uluslar arası alanda düzenlenen bir organizasyondur. Bu tür organizasyonların sayısı çok fazla değil bunlardan biri 4 yılda bir düzenlenen olimpiyatlar bir diğeri futbol müsabakaları yani şampiyonalar bunlardan sonraki en büyük organizasyon ise EXPO’dur. 1800’lü yıllarda başlamış ve günümüze kadar gelişerek devam eden bu proje ev sahibi ülkenin tanıtımına, kültürüne ve turizmine  önemli ölçüde değer katacak ve dünyada çok az sayıda ülkelerin ev sahipliği yapabildiği projelerdir.  Türkiye ilk olarak EXPO'yu Antalya'da almıştı bunun ardından ikinci EXPO’yu da Kahramanmaraş aldı. Bu proje Uluslar arası müsabakalardaki gibi 30 gün falan değil toplamda 192 gün sürüyor yani 6 buçuk ay gibi bir zaman zarfı içerisinde gerçekleşecek. EXPO projesi sadece bu 192 günlük süre ile sınırlı değil” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANMARAŞ DÜNYA KENTİ OLMAYA ADAY”

Kahramanmaraş’ın dünya kenti olmaya aday olduğuna dikkat çeken Başkan Mahçiçek, “Projemiz öyle bir yaşam haline gelmeliydi ki 365 gün boyunca bulunmuş olduğu şehre ve insanlara katkı sağlasın, değer sağlasın. EXPO’yu bir yaşam alanı haline getirmek için çeşitli ünitelerimiz var. ilk olarak 70 bin metrekare civarında bir havuzumuz var ki bu havuz Avrupa'nın en büyüğü olacak. Söz konusu havuzun arıtımı için Amerikalı bir şirketle anlaştık küçük bir alanda çalışarak arıtma işlemi yapıyorlar ama kusursuz yapıyorlar.  Bunları bizzat gidip gördüm mükemmel bir arıtım sistemleri var. Projemizin içerisinde uğur böceği ve kelebeklerimizin canlı yaşadığı ortamları çocuklarımızın ve insanlarımızın beğenisine sunmak için yine dünyada ilk defa gerçekleştirilecek olan bir projemiz daha var. O yaşam alanını devamlı hale getirebilmek için içerisinde 284 tane hobi evimiz var. Bizim şehrimizde X şehir bizden gelişmiş, Y şehri bizden önde diye bir kompleks vardı ve bu proje ile birlikte ben o kompleksi yıktığımızı düşünüyorum. Kahramanmaraş artık bir dünya kenti olmaya aday.  edinip göreve başladığınızda her birinizin bir hikayesi olması lazım. O hikaye başta sanal olabilir” şeklinde konuştu.

“BU ÜLKEYİ DAHA İYİ NOKTALARA TAŞIYACAKSINIZ”

Sözlerinin devamında tecrübelerini öğrencilere aktaran Başkan Mahçiçek, “Gençler sizler bu ülkeyi bizlerden çok daha iyi yöneteceksiniz İnşallah. Bizler zor şartlarda okuduk, sizler çok daha iyi şartlarda okuyorsunuz. 70’li yıllar gerçekten çok kötüydü. Bu ülkenin çocuklarını sağcı-solcu diye bölmüşlerdi, birbirlerine kırdırıyorlardı. En az beş bin tane üniversiteli gencimiz o zaman öldürüldü. Sonra geldiler yönetime el koydular, onun üç katı gencimizi de hapishanelere attılar. Bu ideolojik saplantılara kapılmayacağız, dikkat edeceğiz. Bir de arkadaş seçimine dikkat etmelisiniz. Bizim bir kitabımız var, arkadaşlarımız sizlere hediye edecek. O kitabı okuyun ve güzel arkadaşlar seçin İnşallah. Bir de son olarak şunu söyleyeyim, sadece kız çocuklarımız için değil, erkek çocuklarımız için de önemli. Edebimizi kaybetmeyelim, bizim en büyük zenginliğimiz edebimiz. O edebimizi, birliğimizi, bütünlüğümüzü kesinlikle kaybetmeyeceğiz ve İnşallah çalışıp gayret edeceğiz, bu ülkeyi yönetecek konumlara geleceğiz. Bu ülkenin çalışanlarının, üretenlerinin her türlü imkan önünde. Şurada torpil oluyor, burada torpil oluyor diye bir şey yok, çalışanın önünde hiç kimse duramaz. Onun için İnşallah sizler bizlerden daha güzel projeler hazırlayacaksınız, bu memleketi çok daha iyi noktalara taşıyacaksınız” dedi.

Başkan Mahçiçek’in sözlerinin ardından öğrenciler ve öğretmenlerle toplu hatıra fotoğrafı çekildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz