Kahramanmaraş'ın Onikişubat İlçesinde yer alan Yeşilyurt, Önsen ve Hacıağlar Mahallesi sakinleri kendilerinden daha uzak ve daha az nüfusa sahip mahallelere halk otobüsleri seferler düzenlerken kendi mahallelerine düzenlememesinden ve bu konudaki yıllardır devam eden taleplerinin yetkililer tarafından karşılık bulmayışından şikayet ediyor. Bölge sakinleri şehir merkezine çok yakın bir yerleşke olmalarına rağmen ulaşım da sıkıntı çektiklerini söylerken, daha öncesinde yolların bozuk olması sebebi ile mahallelerine giremeyen halk otobüslerinin artık girebileceğinin, yol şartlarının iyileştirildiğinin dikkatini çekiyor. Mahalle halkı sorunlarının çözümü noktasında yetkililerden destek bekliyor.

"OTOBÜSLER BİRÇOK ŞEYİ KOLAYLAŞTIRIR"

Bölgenin sevilen isimleri arasında yer alan Osman Turunç, halk otobüslerinin toplumun vazgeçilmez unsurlarından bir tanesi olduğundan ve Önsen Bölgesinin bu konuda çok mağdur olduğundan bahsetti. Turunç sözlerine ise şu şekilde devam etti; "Öncelikle belediyelerin halka otobüs hizmeti vermesi, takdir edilesi bir durumdur.  Çoğu insanın hayatında hatırı sayılır bir yeri vardır. Otobüs hizmeti olması hayatında birçok şeyi kolaylaştıran veya zorunlu ihtiyaçlarını karşılamada toplu taşıma araçlarını kullanan binlerce insan var. O insanların hayatından toplu taşımayı alırsak günlük yaşamları durma noktasına gelir. Bunu sadece arabası olmayanların ulaşımlarını sağlamak amacı ile kullanılan araçlar olarak düşünemeyiz. Toplu taşıma trafik yoğunluğu sorununun dahi en etkili çözümü olmakla beraber trafik kazalarının artmaması yönünde alınabilecek en etkili ilaçtır. Düşünsenize herkes şahsi arabası ile sokaklara çıkmış, trafik düğüm olur daha kötü kazalar çok daha fazla ve yıkıcı olur. Bu yüzden her şeyden önce toplu taşımanın önemini ve amacını kavramalıyız.

"BURASI ŞEHİR MERKEZİNE YAKIN BİR BÖLGE"

Evet, sizlere mahalleme toplu taşıma istediğimi söyleyeceğim ama öncesinde bunu neden istediğimi anlayın ki, söyleyeceklerimin bir istekten fazlası olduğunu kavrayabilesiniz. Yeşilyurt Mahallesi nispeten kırsal bir mahalledir. Eskiden köy olarak telaffuz ediliyorduk ama o köy olarak telaffuz edildiğimiz dönemde bile bu bölge şehir merkezine çok yakın bir yerleşimdi. O dönemde dahi dakikalar içinde şehir merkezine ulaşabileceğiniz arsında herhangi bir kopukluk olmayan bölge halkının yaşam şekli itibari ile de merkez yaşamı aratmayan diğer kırsal mahallelere göre kendini geliştirmiş bir mahalleydik. Bu cümleleri kullanınca sanki uzak bir yermiş gibi algılanıyor ama burası önümüzde ki bir kaç senede şehir merkezinin kaydırılmak istenildiği mesafe olarak çok yakın olan Önsen bölgesi.

"BU BÖLGEYE HALK OTOBÜSLERİNİN OLMAMASI HEM ŞAŞIRTICI HEM ÜZÜCÜ"

Büyükşehir olunca tamamen köy statüsünden çıktık. Artık tamamen şehir merkezinin bir parçasıyız diyebilirim. İşte sıkıntı ise burada bu kadar yakın ve nüfus olarak fazla bir bölgeye halk otobüslerinin seferleri olmaması hem şaşırtıcı hem de üzücü bir durum. Bu bölgede yaklaşık 6 binden fazla insan yaşıyor. Böyle bir nüfus çoğunluğuna bu hizmetin verilmemesi büyük eksikliktir. Daha öncesinde bölge halkından gelen bu talebe yetkililer, yolların bakımsız ve düzensiz olduğunu bu araçların sağlıklı bir şekilde buralarda toplu taşıma yapamayacağını söyleyerek geri çevirmişlerdi.

"OLMAMASI İÇİN GÖSTERİLEN GEREKÇELER ORTADAN KALKTI"

Şimdi ise yollar gayet iyi durumda. Bu işlemin gerçekleşmeme gerekçesi ortadan kalktı. Bölgede ki daha uzak ve daha az nüfuslu mahallelere giderken sadece Önsen, Hacıağlar ve Yeşilyurt mahallesine gitmiyor. Bizler bu durumu anlayamıyoruz, bizden ufağa da gitmez deriz ki uzaktaymışız olmuyor veya bizden az nüfus yerlere de gitmez, deriz ki nüfus az gelmiyor ama bunların hiç biri söz konusu değil. İncelendiğinde dikkatleri mutlaka çekecektir batıdaki en büyük mahallelerden bir tanesi Önsen Mahallesidir. Bu bölgede halk otobüslerinin olmaması bölge sakinlerini çok olumsuz etkiliyor. Şehir içine gitmek isteyen vatandaşlar mecburen özel taşıma araçlarını kullanmak zorunda kalıyor. Bu araçlar ise periyodik saat aralıkları ile değil de, müşteri çoğunluğuna ulaştığında hareket ediyor.

"GİTMEK İSTEDİĞİMİZ SAAT DE GİTMENİN İMKANI YOK"

Bu durum ise bizlerin şehir merkezinde net planlar yapmamızın önüne geçiyor. Çünkü gitmek istediğin saatte gitmenin imkanı yok. Bunun önüne geçmek için yapman gereken işten bir kaç saat önce yola düşmek gerekiyor. Bazen küçücük bir iş için saatlerini feda etmek ne kadar mantıklı geliyor. Ayrıca bu özel taşıma araçlarının halk otobüslerine göre fiyatlarının yüksek oluşu da ayrı bir dezavantaj. Bu özel taşıma araçlarında düzenleme yaparak bu sorunu aşmaya çalışmak istenilse de kısa bir süre sonra eski haline döner. Asla kalıcı bir çözüm sağlanamaz bu şekilde. Bu sorun dün oluşup da bugün gün yüzüne çıkan bir şey değil yılların problemi, artık düzenleme yapılması gereken yıllanmış, halkın sabrını taşıran bir problem. Yolların düzenlenişinden bir yıl geçti ama hala ses yok. Bu bölgeye en yakın otobüs seferi Kurtlar Mahallesinin oralardan geçer ki onla da ulaşım sağlamak imkansızdır. O bahsi geçen otobüs ise bizden 3-4 kat daha uzakta olan Sır Mahallesi ve civarına gider. Oralara kadar otobüs var ama şuradan 15 kilometre olan Önsen'e otobüs yok.

"ASIRLIK MEYDAN ÇEŞMELERİMİZ 2 YILDIR AKTİF DEĞİL"

Mahallemizin bir diğer büyük problemi ise meydan çeşmelerimizdir. Geçmiş zamanda yaşamış atalarımızın, dedelerimizin mahallemize kazandırdığı meydan çeşmeleri şuan faaliyet göstermiyor. Bu meydan çeşmelerinin en az 100 yıllık bir geçmişi var. Bir asırdır bu bölge ile özleşmiş bölge halkının vazgeçilmezlerinden biri haline gelmiş meydan çeşmelerinin aktif olmaması bizleri üzüyor. Yaklaşık 2 yılı aşan bir problem yine. 2 yıldır bu çeşmelerden yararlanamıyoruz. Bu küçük ve kısa bir süre içerisinde çözüme kavuşabilecek bir problemken hala çözüme yönelik bir adım atılmıyor. Bu suların akmadığı için diğer mahallelere gidip içme suyu getiriyoruz. Şebeke suyumuzda yine tüketilebilir ama burada asırlık bir gelenek var bundan vazgeçmemiz doğru olmaz zaten kolay kolay da vazgeçemeyiz.”

HABER: ALİHAN KÜRŞAT

Editör: Mahmut Beyaz