Son yıllarda Türkiye genelinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da cazip bir kazanç haline gelen inşaat müteahhitliğinde artış yaşanıyor. Kentin büyükşehir olması ve yeni imar alanlarının ortaya çıkmasıyla birlikte emlak piyasasında da hareketlenme başlamıştı. Buna bağlı olarak geçtiğimiz yıllarda kent genelinde inşaat yapan müteahhit firmalar parmakla gösterilecek kadar azken son 5 yılda neredeyse bu sayı 2 binlere tekamül etti. Hal böyle olunca da memuru, işçisi, bakkalı, öğretmeni “Acaba ek bir kazançla zengin olabilir miyim?” düşüncesiyle inşaat müteahhitliğine soyunuyor. İl genelinde bazı firmalarda kimi evler aynı metrekare oranında ucuzken kimi evler ise yine aynı metrekare oranında pahalı satılıyor. Vatandaş ise ucuz ve taksitli konutları tercih ederken, yüzdelik dilimini müteahhitte peşinat olarak veriyor ve ev kurma hayali içerisine giriyor. Ancak bazı müteahhitler vatandaşın dişinden tırnağından arttırdığı, bin bir emekle de biriktirdiği paralarla birlikte ortadan bir anda kaybolarak, dar gelirli vatandaşı mağduriyete ve psikolojik bunalıma sürüklüyor.

ÖNCEKİ GÜN YİNE BİR DOLANDIRICILIK…
İşte bu ve benzer olaylardan biri de önceki gün yine Kahramanmaraş’ta gerçekleşti. Bir müteahhittin bir daireyi birden fazla kişiye sattığı, buna istinaden de ortadan kaybolduğu iddia edilmiş ve vatandaşın eli yine boş kalmıştı.

VATANDAŞ TOKİ’Yİ İSTİYOR!
Yaşanan tüm bu olayların ardından kime güveneceğini şaşıran vatandaşlar, en güvenilir yere yani Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) bir an önce Kahramanmaraş’ta da önceki yıllarda olduğu gibi tekrardan inşaat yapmasını istiyor. Manşet Gazetesi Haber Ekibi olarak konuyla ilgili vatandaşların görüşlerini aldık. Yaptığımız görüşmelerde vatandaşlar sıkıntılarını şu şekilde dile getirdi: “Son yıllarda ülkemizde inşaat sektörü her geçen gün artıyor. Bunun akabinde ise müstakil evler yerini artık apartman dairelerine bırakıyor. Bugün Kahramanmaraş’ta 3+1 bir ev almak istesek bitmiş hali neredeyse 200 bin TL’yi buluyor. Dolayısıyla bizde dar gelirli aileler olarak ev alamıyoruz. İşte bundan ötürü çeşitli inşaat firmalarıyla irtibata geçerek, nerede ucuz konut varsa almak istiyoruz. Bu inşaat firmaları da 3-5 blok yapmış ve kendine güven sağlamış olarak bizleri inandırmayı başarıyor. Bizde haliyle ev alma ümidiyle bin bir emekle biriktirdiğimiz paraları peşinat olarak müteahhitte veriyoruz ve diğer kısmını ise taksit halinde ödüyoruz. Ama gelin görün ki durumumuz içler acısı. Bunca zamandır ne hallerle biriktirdiğimiz paralarımız bir anda yok oluyor. Bu yüzden başka vatandaşların mağduriyet yaşamaması için Kahramanmaraş’a devlet destekli güvenebileceğimiz TOKİ’nin gelmesini istiyor ve dar gelirli ailelere ev yapmasını istiyoruz. Çünkü TOKİ devlet güvencesinde ve ödeme koşullara daha uygun. Bunun için siyasilerimizden TOKİ’nin Kahramanmaraş’a da el atması bekliyoruz.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz