Kahramanmaraş’ın en büyük değerlerinden biri olan Maraş Dondurması, yaz aylarının vazgeçilmezi olurken, özellikle kent halkı tarafından kış aylarında da tüketiliyor. Hakiki Maraş Dondurması, içerisinde bulunan süt ve salep nedeniyle kalsiyum deposu olarak kemiklerin güçlenmesinde, diş sağlığında önemli bir role sahip.

Kahramanmaraş’ta geçmişte 23 Nisan tarihinden önce dondurma satılması yasakken, yapılan incelemelerde dondurmanın insanlara verdiği kuvvet ve besleyiciliği her kesim tarafından kabul gördü. Tadıyla vazgeçilmez olan fakat soğuk olması sebebiyle özellikle kış aylarında tüketildiği takdirde dondurmanın hasta yaptığı yönündeki önyargıları yıkmak adına Kahramanmaraş’ın dünyaca ünlü dondurma firması MADO harekete geçti.

Uzmanların söylemleri ve uzun yıllar kış aylarında dondurma tüketen vatandaşların tecrübesiyle ‘kış aylarında dondurma tüketmek hasta eder’ düşüncesini yıkmak adına kar yağdığı esnada vatandaşlara dondurma ikram edildi. MADO Yönetim Kurulu üyesi Erdal Kanbur, kış aylarında yenilen dondurmanın hasta yaptığı yönündeki önyargıların yersiz olduğunu belirterek, aksine vücudun dondurmaya sadece yazın değil dört mevsim ihtiyacı olduğunu söyledi.

DONDURMA İNSANA GÜÇ VERİR”

MADO Yönetim Kurulu üyesi Erdal Kanbur, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş’ta kar altında dondurma ikramını yıllar önce de yaptıklarını vurguladı.

MADO olarak yıllarca önce dondurmanın kışında yenilebileceğini gösterdiklerini hatırlatan Kanbur, şunları söyledi: Dondurma içerisinde süt ve salep olduğu için besleyici değere yüksek ve kışın dahi insanı rahatsız etmez. Dondurma içerisindeki salep insana güç verir. Kahramanmaraş dondurmasının her mevsimde yenebileceğini dünyaya kabul ettirmeye çalıştık. Eskiden Kahramanmaraş dondurma 23 Nisan tarihinden sonra yapmamıza izin verilirdi. O dönemlerde kışın dondurma yaptığında görevliler tarafından cezai işlem yaparlardı. Şimdilerde her mevsimde satılan bir gıda maddesi oldu. Biz MADO olarak Kahramanmaraş’ı ve dondurmasını bütün dünyaya tanıtarak her ülkeye Türk Bayrağını dikiyoruz” ifadelerini kullandı.

YAZ-KIŞ DONDURMA YENİR DİYORUZ”

Dondurma hakkında doğru bilinen yanlışları anlatan uzmanlar ise “Bunlardan önemlisi ‘kışın dondurma yenmez, öksürük yapar, soğuk algınlığına neden olur’ gibi klişeleşmiş kalıplar var. Hâlbuki biz yaz-kış dondurma yenir diyoruz. Gribe karşı koruyucu etkisinin yanı sıra, immün sistemi güçlendirdiği için gripli iken mikroplarla savaşır. Dolayısıyla kar yağarken de, 7/24, yaz-kış, dört mevsim dondurma tüketebilirsiniz ve tüketmelisiniz” ifadeleriyle kış aylarında da dondurma yenebileceğine dikkat çekti.

DONDURMA HAMİLELER İÇİN DE SAĞLIKLI!
Kalsiyum oranı yüksek, A,D,E,K vitaminlerinin olduğu, B ve C vitaminlerinin bol olduğu bir ürün tüketmiş oluyorsunuz” diyerek bilgi vermeye devam eden uzmanlar, Çocuklarda boy uzamasına neden olur. Çocukların dört mevsim dondurma tüketmesini istiyorum. Denir ki ‘hastalanıldığında asla dondurma yenmez’. Ancak enfeksiyonlara karşı korur ve mikrop gelişmesini önler. Son derece önemlidir. Ve vücudun hastalıklar esnasında tüketmiş olduğu sıvının geri kazanılmasını sağlar. Çünkü bakıldığında yüzde 90’a varan bir su içeriğine sahip. Hamilelerde fetüsün gelişmesinde çok önemli. Çünkü kalsiyum deposu, mineraller ve vitaminler var. Bunlar hamileyi besler” dedi.

 

DİRENCİMİZE VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZE YARAR SAĞLAR’

Kışın hava soğuk, dondurma yenmez,” veya “kışın dondurma yersen hasta olurum” gibi bazı vatandaşlarda düşünceler olduğunu kaydeden uzmanlar şöyle konuştu; “Dondurma, betalaktamaz enzimlerini bloke ederek, bademciklerde bakteri üremesini engeller. Dondurma yaz-kış tüketilmesi gereken, inanılmaz bir kalsiyum, demir, potasyum, A, C, D, E ve B2 vitamini içeren soğuk bir tatlıdır. Kış aylarında soğuk havadan dolayı vücudumuzun direnci daha zayıf olur. Kışın portakal, greyfurt, çilek, mandalina, limon, elma, kayısı, nar, pekmez ve keçiboynuzu karışımlı dondurma, vücut direncimizi güçlendirir. Bu yüzden kışın dondurma yemek, hastalanmamıza neden olmaz, aksine direncimize ve bağışıklık sistemimize yarar sağlar. Avrupa’da ve ABD’de bizdekinin tersine, kışın da dondurma tüketilmektedir. Avrupa ve ABD'deki anne ve babalar, çocuklarına dondurmayı A, C, D vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor ihtiyacını karşılamak, vücut dirençlerini ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için yedirmektedirler. Ülkemizin Akdeniz Bölgesi, yılın 12 ayında her türlü meyve ve sebze üretimi için elverişlidir. Kışın portakallı, narlı, limonlu, muzlu, kivili, ananaslı, böğürtlenli, elmalı, mandalinalı dondurma tüketiminin, vücudu gün boyu dinç tutacağı kesindir. Kışın dondurma tüketmenin, hasta ettiği düşüncesi yanlıştır. Vitamin ve kalori değeri yüksek olan besleyici bir besin, insanları hasta değil, dinç ve zinde tutar. Dondurma, tatlı olarak tercih edebileceğiniz en hafif ve en sağlıklı alternatiftir.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz