Kahramanmaraş’ın tüm ihracatının buradan yapacağı tesisini hala neden boş olduğu bilinmezken geçen aylarda yine Manşet Gazetesinin gündeme getirdiği bu duruma açıklama gelmedi. Üretkenliği, çalışkanlığı ve girişimciliği ile bilenen Kahramanmaraş Lojistik Merkezine hala kavuşamadı. Bakan Arslan ve geniş katılımlı kent protokolünün katılımı ile gerçekleştirilen açılış sonrası tesiste sadece güvenlik görevlileri çalışıyor. Kent ekonomisine ciddi katkılar sağlaması beklenen tesisin kapalı olduğu her gün Kahramanmaraş’ın ihracatı gümrük olan illere yazılıyor.

BAKAN NE SÖZ VERMİŞTİ NE OLDU

Türkoğlu Lojistik Merkez ile Türkiye’de 9’uncu merkez yaptıklarına değinen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan; “Bizim için altından değerli Kahramanmaraş’ın değerine değer katacak, gücüne güç katacak lojistik merkezini çok ama çok önemsiyoruz ve çok önemsediğimiz için de bir an önce bitmesi, hizmete girmesi adına arkadaşlarımla birlikte olağanüstü bir gayret sarf ediyoruz” şeklinde konuşmuştu.

ULUSLARARASI TAŞIMACILIK

Bakan Arslan, uluslararası taşımacılıkta Türkiye’nin önemli bir yerde olduğuna değinerek şöyle konuştu: “Bu gayretin soncunda birçok projeyi olduğu gibi inşallah bu projeyi de hizmet kervanına katmış olacağız. Özellikle uluslararası taşımacılık anlamında önemli bir tecrübeye sahip olduğumuz herkesin malumudur. Bu Türk taşımacılığının doğu da Kazakistan, Moğolistan ve Çin’e kadar gitmesi Batı da ise Portekiz’e Fas’a kadar gidebilmesi kuzeyde de Norveç’e gitmesi bütün bu coğrafyalara taşımacılık yapıyoruz. Bu noktada ülkemizin taşımacılık anlamında gücüne güç katmak için çalışıyoruz. Elbette ki bu çalışma da onlardan birisidir. Bunu yaparken hem karayolunda hem demiryolunda hem havacılıkta hem de denizcilikte son 15 yıldır adeta devrim yaşıyoruz.

2 MİLYON TON YÜK

Türkoğlu’ndaki lojistik merkezi çok önemli. Buradan Doğu’ya, Güneydoğu’ya merkezlik edecek, buradan yükleri Karadeniz’e gönderebilecek. Akdeniz’e gönderebilecek. Bunlara aracılık edecek bir merkezden bahsediyoruz. Bu merkez 80 milyon TL’lik yatırımla yılda yaklaşık 2 milyon ton yük elleçlenebilecek. Bu merkez demiryollarına bağlandı ama biz bununla yetinmeyeceğiz ve hızlı tenle de bağlayacağız. Çünkü hızlı trenin özelliği hem yolcu taşıması hem yük taşımasıdır. Böylece bu merkezi bu bölgenin gözdesi haline getirerek inşallah buradan kaynaklı hem Kahramanmaraş’ın istihdamına hem ekonomisinin büyümesine ciddi katkı vermiş olacak. Kahramanmaraş’ın pamuğu ipliği, kumaşı, seramiği, demiri, kömürü, mermeri kısacası Kahramanmaraş her neyi üretiyorsa artık bunlar dünyaya çok daha hızlı çok daha ekonomik şartlarla ulaşabilir hale gelecek.

Bölge de üretilen sanayi, tarım ürünü demir yollarıyla, hava yollarıyla, kara yollarıyla buradan artık dünyaya dağılabilir hale gelecek ve bu merkezden gıda malzemeleri de taşınabilecek, tehlikeli maddeler de güvenle taşınabilecek. Kahramanmaraş’a sadece Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak 15 yılda yaptığımız yatırımın miktarı 3 milyar 340 milyon TL’dir. 2002 yılında Kahramanmaraş’ın sahip olduğu bölünmüş yol oranı 72 kilometredir. 15 yılda üzerine konan 237 kilometredir. Bugün Kahramanmaraş’ın sahip olduğu bölünmüş yol 309 kilometredir. Kahramanmaraş doğu ile batı arasında kuzey ile güney arasında bir koridordu da bugün mü fark edildi? Hayır. Ama önemli olan hakkını vermektir. Önemli olan bu koridordu gerçek anlamda taşımacılığın koridoru haline getirmek, taşımacılığın üssü haline getirmektir. İşte AK Parti ile yaptıklarımız ve yapacaklarımız bunlardır.

KÖPRÜLÜ KAVŞAK

hal kavşağını arsan kavşağını ve sanayi kavşağını, bu üç köprülü kavşağını da ihale ettik. geçen Cuma günü sözleşmesini imzaladık ve işe başlıyoruz. Böylece 16,5 kilometrelik güzergâhta neredeyse 2 kilometrede bir köprülü kavşak olacak. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Yine Elbistan şehir geçişi 14.8 kilometre, Nurhak şehir geçişi 3 kilometre bunları da sıcak asfalt ve bölünmüş yol olarak yaptık, trafiğe açtık. Kahramanmaraş, andırın yolunu 48 kilometre yeniledik standardını yükselttik. Toplam uzunluğu 124 kilometre olan, Kahramanmaraş-Göksun kayseri yolunun 87 kilometresi bölünmüş yol olarak yapıldı ve hizmete açıldı.

TÜNELLER

Sıcak asfalt çalışması da halen devam ediyor. Açılan tüneller var ve inşaatı devam eden tüneller de var. Sadece bu yolda 5761 metre uzunluğunda 4 adet tünel 570 metre uzunluğunda 2 adet viyadük hizmete açıldı ve diğer çalışmalar da devam ediyor. Projenin bütünü 2 milyar 528 milyon lira. AK Parti hükümetleri ile bu rakamları kanıtsadık. Biz 2019’da bu projenin tamamını bitirerek muhteşem bir eseri ve muhteşem bir koridoru sadece Kahramanmaraş’a değil bölgeye kazandırmış olacağız. Bu rakamlar niye kanıksandı? Çünkü, Türkiye’nin her yerinde bu büyüklükte projeler yapıyoruz ve hayata geçiriyoruz. Zannedilmesin ki sadece İstanbul’da üçüncü köprü Yavuz Sultan Selim köprüsü, İstanbul İzmir arası Osman Gazi köprüsü, Marmaray, Avrasya 1915 Çanakkale yapılarak bu ülkenin gurup projeleri hayata geçiriliyor. Bilinsin ki Kahramanmaraş’ta da, geriye kalan illerde de o büyüklükte ki eserleri hizmete sunuyoruz. İşte bu onlardan biri. Bu rakam 2,5 milyar. Eski para ile 2,5 katrilyon. Neredeyse 1 milyar dolardan bahsediyoruz.

BUNLARI BU SAATTEN SONRA DA DEVAM ETTİRECEĞİZ

Göksun, Afşin, Elbistan yolu, 54 kilometre olarak bölünmüş yol çalışmaları başladı. Projedeki bir takım değişiklikler nedeniyle biraz gecikmeler oldu ama inşallah bunu da 2 sene içerisinde bitireceğiz. Yine Göksun-Tufanbeyli yolu. Bu yolun çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu yolun sadece o güzergahta ki ilçeler için değil, Kahramanmaraş’ımızın iller arasında ki koordinatörü tamamlaması için çok önemli olduğunu biliyoruz. 86 kilometrelik bir koridor ve önemli bir proje, bu güzergahı 40 kilometre kısaltacak. 86 kilometrelik bir yol yapıyorsunuz ve güzergahı 40 kilometre kısaltıyorsunuz. İşte bu AK Parti farkıdır. Bununda projeyle ilgili ihale sürecini başlattık.

KAHRAMANMARAŞ FAZLASINI HAK EDİYOR

Diğer projelerimiz de olduğu gibi verdiğimiz her sözün arkasında durduğumuz gibi bunun arkasında durup, bunu da Kahramanmaraş’ımız ve ilçelerine kazandırmış olacağız, hayırlı uğurlu olsun şimdiden. Bu lojistik merkezinin öneminden bahsettik, ama lojistik merkezinin demiryolu bağlantısı çok önemli. Mevcut demiryolu bağlantısını rehabilite ediyoruz. Ancak bunun Kahramanmaraş’a bağlantısını da yapmak üzere 6,5 kilometrenin kesin projesinin ihalesine bu yıl üzerinde çıkarıyoruz. Bunu da en kısa sürede yapmış olacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Yine İstanbul’dan Konya’ya gelen yüksek hızlı tren var. Bu da bizim gurur projesi. Oradan Kahramanmaraş’a bitiriyoruz. Oradan Mersine, Adana/ya, Bahçe’ye hızlı demiryolu hattını, bir başka ifadeyle İstanbul’dan Kahramanmaraş’a hızlı tren hattını da peş peşe etaplarını da tamamlayarak kazandırmış olacağız. Çünkü biliyoruz ki Kahramanmaraş fazlasını hak ediyor. Kahramanmaraşlı vatandaş hızlı trene bindiği zaman, İstanbul’a kadar kesintisiz gidebilmesi lazım. Bununda gereğini yapıyoruz. Ama onunla da yetinmiyoruz. İstanbul’dan Avrupa’ya, halkalı kapı kule hızlı tren ihalesinin projesine bu sene çıkıyoruz. İstanbul üzerinden de Avrupa’ya kadar gidebilir hale geleceğiz. Bunu da memnuniyetle ifade etmek isterim”

Derleyen: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz